В затвора хапват по-здравословно от училищата и болниците

Менюто зад решетките е и двойно по-скъпо от болничните заведения
12 окт 2021 19:58, Петя Славова
51
В затвора хапват по-здравословно от училищата и болниците
Снимка: БГНЕС

Неведнъж темата за менюто в болници и училища са предизвиквали възмущение в обществото. Оказва се, че ястията, които се поднасят в местата за лишаване от свобода са три пъти по-богати и грижливо подбрани от онези в болниците, съобщава "Монитор".

При направено сравнение между храната в столично училище, столична болница и столичния затвор, се вижда, че лишените от свобода получават по-питателна храна, съобназера със здравословното им състояние. Хората в затвора ядат закуска, обед и вечеря, като обяда включва супа, основно и десерт. За вечеря имат ястие и десерт, като има и предпочитание за вегетарианци. Общо групите за подбор на менюто са пет - обща, язвена,диабетна, чернодробна и въглехидратна.

Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е в неограничени количества.

В болниците подобен избор няма. Пациентите също получават храна три пъти на ден, но за закуска обикновено пациентите получават кифла или попара, на обяд имат основно задължително с месо, а вечер ястието е постно. Болният получава по филия на обяд и вечеря, а ако искат нещо по-здравословно, разчитат на близки, които да им занесат. Меню в зависимост със здравословното състояние на пациента няма.

В затвора храната за един човек струва около 6 лв, докато в болница е под е лв. При децата от подготвителни групи и ученици от начален етап, храната е 94 стотинки. Обичайно това са кифли. Обядът на учениците е поет от родителите с купон от стола или предоставяне на храна от вкъщи.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод" плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини.

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ).

Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
5
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Като бях студентка - медицинска сестра изписвам порциите за персонала и пациентите и преподавателката строго наблюдава да не надвпиша порциите еми така е какво да се прави
22
0
 
15
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
" Храната" в болниците?? ПОМИЯ, която и кучетата в двора им не кусват дори!!
21
4
 
20
 
! Отговори
Съдията Дред преди 2 години
Ето затова ще има престъпници . Щото дори и да го хванат , в затвора ще си полежи 2-3 годинки на чисти чаршафи и здравословна и питателна храна в приятна обстановка ... Ще обмени опит с колегите по занаят... Ще напише няколко жалби до Страсбург па дано да му се усмихне адвоката/късмета да изкара няколко хилядарки ... и като си ИЗЛЕЖИ присъдата , свеж и с нови сили - пак в бизнеса ..... ЗАТВОРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ТАКИВА ЧЕ НИКОЙ ДА НЕ ИСКА ДА ВЛИЗА В ТЯХ - БОЙ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖЪК ТРУД И ПАК БОЙ....
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И безплатно, докато в училищата се заплаща въпреки, че е мизерно и да това децата са навън по улиците всяко междучасие.
19
4
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Болниците са по-зле от концлагер с храната. Бях придружител на дъртия 2020г. Щяха да го уморят ако не бях там.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22 то и у нас скоро така ще стане. Като дойдат сметките за ток и всичко поскъпне още, натам ще се запътят много хора
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах един репортаж за япония и трудностите на самотните стари хора, няма достатъчно места в старческите домове и за да не мизерстват гледат да идат в затвора,
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест да влизаме в затвора, че да живеем здравословно
15
1
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Естествено . Като има лош храна и затворниците почват да протестират ! Гладни стачки и т.н. пък майките ...пускат една снимка във фейса и "вижте с какво хранят децата ни" 10 коментара отдолу и дотам ...утре сине пак йеж същата помия ...
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично заглавие "Аз не искам на мен да ми е добре , а на Вуте -зле", ПРАВИЛНОТО заглавие би трябвало да е че в училищата се хранят по-зле от затворите
13
2
 
11
 
! Отговори
Веси преди 2 години
Що лъжете хората. В болниците НЕ ХРАНЯТ. Юли месец лешах в болница и майка ми ми носеше храна. Оправете си информацията ***
12
2
 
12
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 2 години
Така е редно .....затворниците си имат права ! На нас не ни трябват умни и здрави нови поколения на такива племенни територии ....електронно (затапение) учение ....мизерна храна нездравословна и всичко ще си дойде на мястото ! Това е бъдещето на Великия ЗАПАД ! А забравих да кажа че и еднополовите снушения трябва да са не само законни публично но и да влязат в училищата ....да има кражоци по обучение ! Още от 5 годишни трябва да им се обеснява че това е бъдещето на толерантния свят !
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четеш коментарите и ти става ясно защо България е на дъното на всички положителни класации. Българинът би си продал свободата за едното плюскане. Еми, затова сте слугинажът на ЕС и бачкате за по 2000лв. из складовете и карате баничарките из София. Добре, че има една не малка група нормални хора у нас със заплати много над прага, които имат правилно мислене, че иначе сме загинали.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това се казва "на топло". Ако беше зле, щяха да му викат "старчески дом" или "дом за деца"
9
1
 
7
 
! Отговори
122 преди 2 години
По - долна *** от БГ няма... Капитализъм по комунистически с откраднатите от другарите ресурси след уж падането им от власт. ***, лакоми, некадърни касети. Целият ни "преход" е бул шит.... БКП внучетата си носят простотията, некадърността, лакомията и посредствеността на тъпите си деди - ***!!!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми там се спазват правата на човека.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това с рецедивите е и по белите държави. ако вкарат малко каторга, копане на камъни в студа, и им дават по една суха *** хляб и малко вода на ден като на повечето пенсионери ще почнат да се замислят. а те сега милите топличко, душче, топла храна три пъти дневно, разходки в дворя. учудвам се че няма повече пенсионери в дрънголника.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах един комшия който си живееше в затвора. Там му беше много по добре отколкото навън. Казваше ми че в затвора всичко му е безплатно. Храна облекло телевизия интернет отопление ток.. А навън всичко това му струва пари а и ще трябва да работи за да яде. Затова като го пуснеха на другият ден правеше някоя поразия и пак го връщаха в затвора. Водеха го рецедевист и непоправим. Доживя до 80 год. и погребението му беше на държавни разноски. Тарикат се беше родил тарикатски си отиде.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно има хора, на които им е по-добре в затвора. Есента правят рецидиви да ги вкарат на топло, няма да се учудя, ако и връзки трябват тъй като затворите са препълнени. Ние сме една много пропаднала държава и сериозно обмислям емиграция.
4
4
 
8
 
! Отговори
до номер 2 преди 2 години
гладът лекува. помисли над това. ако си бил в елитна болница си много елитен явно и си можел да си поръчаш храна за дома.