В затвора хапват по-здравословно от училищата и болниците

Менюто зад решетките е и двойно по-скъпо от болничните заведения
12 окт 2021 19:58, Петя Славова
51
В затвора хапват по-здравословно от училищата и болниците
Снимка: БГНЕС

Неведнъж темата за менюто в болници и училища са предизвиквали възмущение в обществото. Оказва се, че ястията, които се поднасят в местата за лишаване от свобода са три пъти по-богати и грижливо подбрани от онези в болниците, съобщава "Монитор".

При направено сравнение между храната в столично училище, столична болница и столичния затвор, се вижда, че лишените от свобода получават по-питателна храна, съобназера със здравословното им състояние. Хората в затвора ядат закуска, обед и вечеря, като обяда включва супа, основно и десерт. За вечеря имат ястие и десерт, като има и предпочитание за вегетарианци. Общо групите за подбор на менюто са пет - обща, язвена,диабетна, чернодробна и въглехидратна.

Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е в неограничени количества.

В болниците подобен избор няма. Пациентите също получават храна три пъти на ден, но за закуска обикновено пациентите получават кифла или попара, на обяд имат основно задължително с месо, а вечер ястието е постно. Болният получава по филия на обяд и вечеря, а ако искат нещо по-здравословно, разчитат на близки, които да им занесат. Меню в зависимост със здравословното състояние на пациента няма.

В затвора храната за един човек струва около 6 лв, докато в болница е под е лв. При децата от подготвителни групи и ученици от начален етап, храната е 94 стотинки. Обичайно това са кифли. Обядът на учениците е поет от родителите с купон от стола или предоставяне на храна от вкъщи.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод" плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини.

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ).

Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
6
 
! Отговори
естествено преди 2 години
КОЙ е по затворите?Основния хейлекторат на бибитко и сие...А в болниците-народа.
42
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А у стола на парламента какво п люскат на аванта :)))
41
0
 
17
 
! Отговори
Както преди 2 години
се казва всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана...
40
2
 
2
 
! Отговори
Д-р Емилова-диетолог преди 2 години
А бе # 32 !! Не си ли чувал за благотворното влияние върху болните на ЛЕЧЕБНИЯ ГЛАД?? Ха ха ха!! Особено за тлъстите болни!!
39
11
 
1
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Работата е там, че в затвора не си по свое желание и не контролираш нещата. В другите сфери не е така. Не завиждайте на затворниците. Там не е хубаво.
38
1
 
15
 
! Отговори
Ъм преди 2 години
Не знам какво постно ядене ги гони вечер в болниците. Аз само кофичка кисело мляко съм виждал за вечеря в голяма централна столична болница.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 И щом е ОП на гробар, защо да е наша вината?
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наследството на Герб.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невероятна държава... то май и държава не е ...
34
9
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Ами ходете в затвора тогава бе! Там ще сте в супер яката компания! Роми, спинозни, хепатитни, луди, ***, дървеници.
33
2
 
13
 
! Отговори
Дедо Питащия преди 2 години
До #30!! Какво се чудиш бе докторе?? Това е гербераджийска " обществена поръчка" на гербераджийско- турския Пазарджик!!!
32
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Питащия преди 2 години
До #30!! Какво се чудиш бе докторе?? Това е гербераджийска " обществена поръчка" на гербераджийско- турския Пазарджик!!!
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вината за това е на всички нас. Последния път, когато пратих сина си без храна, се върна гладен и ми показа, какво му бяха дали. 25 грама кашкал в резенчи и домат. Цял домат. Без прибори, без нищо. КОЙ ГИ МИСЛИ ТЕЯ! После учителите миказаха, че бюджета е нещо от рода на 120 стотинки за храна и те дори нямат рпаво да го решават, ами е обществен апоръчка, на ГЕРБ-аджия.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До XXX - Да, ама повечето и без това не им дават да ядът от училищната храна. Преди имаше хубава храна, когато си плащаше, ама псути му регулации ... голяма работа ще стане, ако яде детето картофки с пържолка един път в седмицата.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В търновската болница дават 2 филийки с кремвирш за вечеря.
28
0
 
24
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Това е съвсем нормално за България, все пак политиците втори път на училище няма да ги пращаме.
27
0
 
15
 
! Отговори
Кацара и Маджара преди 2 години
За разлика от затворниците,болните не бива да се глезят!! Нали нашите гуши са пълни,включая Брънзалов,пука ни!! Ха ха ха!!
26
0
 
19
 
! Отговори
До#30 -лекар преди 2 години
Ама докторе!! Нали храната на болните е елемент от лечението им?? С помия ли ще лекуваме?? Срам и позор!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Аз винаги съм била щедър и добродушен човек така и трябва
24
1
 
18
 
! Отговори
Лекар от МБАЛ-Пазард преди 2 години
Тази помия,наречена " храна" се кара от ....СОФИЯ!! Бельото се пере в... Стара Загора!! Срам!!