Експерти: От "Зелената сделка" зависи живота на бъдещите поколения

Тази сделка може да трансформира индустрията и енергетиката, смвята Галина Александрова
15 окт 2021 14:31, Ния Христова
46
 
Служебният кабинет гласува Плана за възстановяване и устойчивост и днес ще бъде представен пред Европейската комисия. 
 
"Има процедури, ние доста забавихме този План. След текущите коментари, които имахме с Европейската комисия и различните дирекции, трябва да минем Съвет. Това е важно, за да даде Съветът санкции и да могат да се получат средства. Първите страни - Португалия, Испания, Франция - още април месец дадоха своите планове. Съветът, който мина, беше юлският. И в началото на август получиха средствата. Има техническо време", посочи директорът на Фондация "Европейски институт" Любов Панайотова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Има огромен ресурс, който може да се използва по другите стълбове, свързани с енергетиката. При дигитализация, енергийна ефективност, енергийна сигурност. Биха могли да се ползват средства и от стълба "Зелена България", заяви журналистът Галина Александрова.
 
"Разговорът за зеления преход трябва да се води между всички заинтересовани страни, за да може да се случи този преход информирано, по честен и справедлив за хората и бизнеса начин. Проучване на "Тренд" показа, че над 60% от българите подкрепят зелените политики на ЕС, но над 70% нямат достатъчно информация за зелената сделка. Това е показателно, че по този въпрос трябва да се говори", категоричен е журналистът.
 
Панайотова е на мнение, че "зелената сделка" е необходима, тъй като от това зависи животът на бъдещите поколения.
 
"В Плана на Германия 40% от средствата са заделени за "зелената сделка" и 50% за дигитализация, тоест за оформяне на проекти. Мисли се много мащабно. Франция дори направи Плана си с поглед към 2030 г.", каза директорът на Фондация "Европейски институт".
 
"Зелената сделка" е една възможност за България. Достъп до ресурс, който ще ни позволи да трансформираме индустрията и енергетиката", категорична е тя.
 
"Не би могло да има промяна в приоритетите, но някои от проектите може да се коригират. Пропуснахме много месеци. Служебното правителство не искаше да бъде инициатор. Първите 3 години ще получим по-голямата част от средствата", уточни тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка може само да съсипе живота на бъдещите поколения
16
0
 
21
 
! Отговори
9К51 преди 2 години
Зелената сделка си е една ... зелена далавера, далавера, за която ние българите ще платим много висока цена. Като затворят "Мариците" токът ще стане златен .. и ще го купуваме от Турция, която в момента строи централи ТЕЦ-ве, АЕЦ и т.н и не и пука за зелената сделка. Бих попитал тези умници от Брюксел как ще спрат пушеците от Турция .. ще правят стена до космоса ли по границата ....пълни щуротии, пък нашите политици са все съгласни ...
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ще има ли кой да ражда бъдещи поколения с тази хиперинфлация? Идеята е добра, но реализирането на тази сделка е потресаващо некадърно...
14
0
 
14
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Ковид истерията беше само за загрявка. Сега почва терора на зелените талибани.
13
0
 
10
 
! Отговори
СС преди 2 години
В Бълагария се изсичат гори,внасят отпадъци навсякъде е осеяно с битови отпадъци !!! Любов Панайотова знае ли ,че *** от маалите се отопляват със стари обувки и гуми !!!
12
0
 
9
 
! Отговори
СС преди 2 години
Европа не е целият свят !!! Азия и Африка ,като запалят комините и климата си такова майката !!! Не искам да си правят експерименти с българският народ !!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Джордж Карлин преди 2 години
"А откъде сме сигурни какво е добро за Земята? Може би е гладна за пластмаса? Може би дърветата протягат клони в стремежа си да се доберат до още въглероден диоксид!"
10
0
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Пет пари не давам за след нас. Какво да ми е зор за поколения от ,които нищо не става. Те даже не знаят кой пол са моля ти се. Дайте да мреме са ние ,че някой си да е добре. И какво лошо има мъжете да тренират във фитнес? По-добре викаш да си стоят у тях атрофирали ,а жените им да се правят на файтари. Не на еко-талибаните.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак слагат каруцата пред коня. Нещата трябва да стават без сътресения, а не като сега спират се базови мощности и се заместват с перки и колектори които през зимата не могат да насмогнат. Очевадно е, че без ядрени централи няма да стане така, че хайде едно по едно и когато му дойде времето.
8
1
 
13
 
! Отговори
scott преди 2 години
мръсни ***!заради "бъдещи поколения" УБИВАТЕ ЖИВИТЕ ДНЕС!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 53 години съм. Цял живот ни обясняват как сега ручаме жабетата заради светлото бъдеще. Благодарим ви от сърце!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът на бъдещите поколения зависи от образованието им и умението да живеят в реалността, а не във виртуалното пространство. Земята е на този, който я стопанисва в реално време. Копане, садене, обработване, рекултивиране, чудесно би било с роботизирана техника, а не младежи пращящи от тестостерон да се бъхтят във фитнеса залудо. После защо по-изостаналите в "цивилизационно" естество народи са по-здрави, по-плодовити и -Ау!-завземат ми територията?! Ами копат!
5
0
 
21
 
! Отговори
Коментар от изток преди 2 години
Тия са за псих клиника. Съгласни са да замръзнат и да не си пускат водата в тоалетната, за да опазваме климата, който така или иначе си се изменя с човека или без него. И въглеродния диоксид е храна за растенията, това е най-малкият ни проблем.
4
1
 
13
 
! Отговори
sis преди 2 години
Бедата при нас е, че всички хвалят капитализма, ама искат те да си живеят в комунизъм. Направиха едни мутри слънчеви панели и ние всички сме задължени да им изкупуваме тока при това на високи цени. Къде е тук пазарния принцип? Къде е конкуренцията? Който иска да инвестира, да продава ток после на свободния пазар и да се конкурира с всички. Никой не е казал, че инвестицията трябва да се върне за един месец.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът на бъдещите поколения е ясен. Мизерия и мъка. Заради зелената сделка, с мисъл за още по-бъдещите поколения.
2
1
 
4
 
! Отговори
На живо преди 2 години
Аз гледам някаква журналистка как си бръсне краката в Дарк Нет cv.yovcev. com прилича на ГТрайкова, това е на живо бе хора! Хахаха..... Пише от МВР-ДАТО
1
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Айде бе да изпукаме ние зарад бъдещите поколения :)))