Не могат да уволняват заради непредоставен "зелен сертификат"

Прилагането на системата от днес за утре създава единствено хаос, смята д-р Аспарух Илиев
21 окт 2021 09:12, Ния Христова
44
От днес влиза в сила изискването да се представя "зелен сертификат" за посещения на дейности на закрито. Имат ли право работодателите да изискват от служителите такъв сертификат?
 
"Ако някой не представи "зелен сертификат", той нарушава безопасните условия на труд и няма да бъде допуснат на работното си място и респективно може да се обмисля неплатен отпуск за тези хора, което не е нещо, което държавата иска да постигне - да остави хиляди хора без доходи", обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя уточни, че никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил "зелен сертификат". 
 
"Друг е въпросът обаче, че обществото ни живя като безсмъртно цяло лято. Не се предприемаха никакви мерки, а тези, които бяха взети, не бяха редовно контролирани. От вчера възникнаха казуси с хората, които са преболедували, но са се опитали да "избягат" от системата, като не са си направили валидни тестове, просто са си стояли у дома, за да избегнат карантината, и сега тези хора роптаят, че за тях не може да се издаде "зелен сертификат". Министерството на здравеопазването ясно посочи, че и преболедувалите ще могат да има сертификат, но при определени условия", заяви още тя. 
 
Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев разясни, че изискванията за "зелен сертификат" в Швейцария са почти идентични с тези в България. 
 
"Европейската комисия, както и Европейският център за контрол на заболяванията еднозначно не признават високите нива на антитела за издаване на сертификат. Има медицинско основание за това. Антителата, които имаме могат да покажат дали нашият имунитет се е включил, но не могат да ни кажат до колко добре се е задействал. Нивото на антителата до момента не отговоря на степента на защита", обясни той.
 
"Аз съм убеден, че системата за сертификатите е една разумна и добре работеща, в Европа системата работи добре, но в същото време прилагането ѝ от днес за утре внезапно без никаква възможност хората да реагират, създава единствено хаос и недоволство. За съжаление, разясняването и въвеждането на сертификат трябваше да започне още лятото. В момента смесваме една качествена мярка с един, за съжаление, некачествен начин на прилагането ѝ поне на този етап", добави д-р Илиев. 
 
"Искам да помоля зрителите да не се подлъгват, аз започвам все повече да се убеждавам, че зад това има нечисти интереси, да се правят непрекъснато тестове за антитела, за да се определя дали да се прави ваксинация или не. Антителата не са показател и това са единствено пари хвърлени на вятъра. Препоръката е еднозначна на всички европейски агенции и експертни дружества - след шестия месец основно пациенти над 65-годишна възраст, хора с потиснат имунитет или хронични заболявания може да се постави бустерна доза, както и всеки един желаещ", разясни още здравният експерт. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Предлагам на изборите да уволним - буци и радев или да ги пуснем вьв дьльг неплатен отпуск задето искат да ограничават правото ни на труд и живот
35
5
 
12
 
! Отговори
филип ейджи преди 1 месец
ще уволним радев, предателя на народа!!!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Че (номер 30) - Разбирам колко си уникален и важен! Обаче за 1-2 човека заместник ще се намери. Шофьори на камиони няма да намерат и чистачки и водопроводчици.......
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Когато държавата ти съществува 113 години на принципа на целуване и навеждане за да просъществува, знайте"-------------------------------------------------------------------------------------- Знаем, че не само политиците ни са никой и се казват никой, но и самата ни "държава" не е субект, а обект сътворен и конструиран като лего-пъзел с цел обслужване на интересите на държавите-субекти в глобалните отношения.
32
4
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 1 месец
Не от 113г. караме така, а от поне 613г., забравяш османското присъствие. Българинът никога няма да има доверие на държавниците си!
31
2
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Почти всички мерки за тази Ковид-"пандемия" са *** !!!___А ваксините , които се бият в Бъгалрия се доказаха като безполезни !!!
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възрождение - без коментар!
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е необходимо да имаш седем пръста восоко чело, за да кажеш "Прилагането на системата от днес за утре създава единствено хаос". Това е пределно ясно на всеки средно интелигентен българин. Прилагането на системата на зеления сертификат от днес за утре създава хаос, но посещението на евроначалника и поредицата изказвания на посланик на чужда държава, не бяха ли възприети от васалното българско управление като заповед за незабавни действия? Както при затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".
28
1
 
35
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Абе да ме уволняват бе, тамън ще ми направят услуга
27
4
 
23
 
! Отговори
Могат, могат... преди 1 месец
Как допуснахме да ни управляват в тези сложни времена тези "генерали"??? Единият оправя любовницата си, другият децата си. Каква мисъл за хората и какви решения бълнувате???
26
3
 
36
 
! Отговори
Че преди 1 месец
Като остана без работа секват и парите към хазната, наясно сте с това, нали? Отдавна търся начин да не ви плащам, некадърници нейдни. Благодаря за предоставената възможност!
25
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато държавата ти съществува 113 години на принципа на целуване и навеждане за да просъществува, знайте че политиците нямат лигитимност!
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-същественият въпрос е, защо ние не можем да уволним никой, който " ни служи"))),за въвеждане на сертификекса.В правилно зададения въпрос се съдържа половината отговор.Първо се научи да питаш, после искай отговори.
23
12
 
7
 
! Отговори
САМО питаме... преди 1 месец
ВЕРНО ЛИ Е, ЧЕ РАДЕВ И КАЦАРОВ ВЗИМАЛИ СЪВЕТИ ОТ Б.БОРИСОВ ЗА БОРБАТА С ПАНДЕМИЯТА И ЛОКДАУНА....???!
22
11
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Всъщност антителата са само един от факторите на защита, май е по сложно, зад това становище седят доста научни екипи и едвали лобито на фармацевтите е толкова силно, все пак оборота на фармацевтите е малък процент от целия бизнес по света дето страда
21
8
 
5
 
! Отговори
До възмутен преди 1 месец
Или имаш късмет или си го минал леко, варианти много, но няма нищо общо с намерението ти дали искаш или не да се разболееш, лично от тая вълна познавам 3ма починали, единия на 51 години, и те не са имали намерение ама на
20
7
 
4
 
! Отговори
Правилата преди 1 месец
За безопасност на труда не позволяват присъствието на хора без каски на обекта. Или без зелени сертификати.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кацаров го играе Понтий Пилат.***.Кацаров, нали знаеш как свършва историята в оная дебела книга, в която уж всички се кълнете?
18
4
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
В цял свят за наличието на антитела не дават сертификат, ставало дума за степента на защита (и аз не го схващам), демек няма начин само тук да издават сертификат за наличие на антитела, ей за тва и доктора от Пирогов няма за кво да се чуди
17
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждате ли?)))А, какво виждате?)))По ТЕЛЕвизора?!?!)))Тия са на по-малко от1.5 мНе носят маски дали са ваксинирани?направо ви се подиграват.А тези как са допуснати до рабното си място?и В СЪЩИЯ МОМЕНТ ВИ СЕ КАРАТ, ЧЕ СТЕ ЛОШИ, НЕ СТЕ СЕ ВАКСИНИРАЛИСЪБУДЕТЕ СЕ!!!