Умъртвяват 180 свине заради АЧС в пловдивското с. Радиново

Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година
8 ное 2021 14:25, Елка Василева
53
Умъртвяват 180 свине заради АЧС в пловдивското с. Радиново
Снимка: архив, БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект в пловдивското село Радиново. Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня, се казва в съобщение на агенцията.

При констатиране на огнището в стопанството се отглеждат около 180 свине.

БАБХ е предприела мерки за ликвидиране на огнището съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои хуманното умъртвяване на животните и обезвреждане на труповете.

Създадени са зони на рестрикция, първата от които е трикилометровата предпазна, която обхваща землищата в Община "Марица" на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово. Втората е 10-км и е надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община "Марица", град Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община "Родопи", а в Община Стамболийски - град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в двете зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор.

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата.
/БТА/
 


53
Още от Страната
Иззеха 344 кг жива риба от бракониери в Монтанско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И 1000 да умъртвят щом си траят
47
4
 
1
 
! Отговори
Дамаджана преди 3 седмици
Нали Борисов беше виновен за чумата преди години. А сега?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От утре всяко прасе с маска.
45
2
 
4
 
! Отговори
Киро Х преди 3 седмици
Хаос. Това е управлението на Румен Радев, ако трябва да се окачестви с една дума!
44
0
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
За съжаление, както всеки нормален човек с повече от 2 мозъчни клетки може да се досети, евтаназията няма да е само върху животните! Всъщност, евтаназията на животните е част от евтаназията на хората!
43
0
 
7
 
! Отговори
Макарите преди 3 седмици
Убийте всичко истинско маскари такива. Така засилвате процеса на имплементация на генно-модифицираните храни....
42
2
 
3
 
! Отговори
Кака Куна преди 3 седмици
Бойко Борисов беше лош . Избиваше козичките на хората. А Радев е добър, защото ще умъртви прасетата. Къде си *** Корнелия? Спасявай животинките.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Даги припечат повече или да направят ензимна хидролиза и да го използват в храна за животни, които ако чакат на производителите да сложат месо, да са стснали вегани досега.
40
0
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 седмици
е лечението. БАБХ в затвора
39
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 3 седмици
Щото гербавите затриха държавата, кьопек? Анадънму? Милиардите които откраднаха, твоите пра-правнуци ще ги връщат. Е, твоита не, защото ти деца нямаш и няма и да имаш. Но нашите ще ги връщат. Затова, кьопек! И за още много други неща! Така, че още 100 години да не са във властта, това което направиха гробарите ще се чувства у нас! И ти ще го усетиш, бъди спокоен.
38
0
 
13
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
Чумата е ес и сащ те ни оставят гладни жадни и бедни още ли искате демокрация бг ***
37
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ГЕРБ-АЧС Хаха, *** те не управляват от вече почти година, нещо си се бъгнал, пии си хапчетата.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те и нас така ни подкараха!
35
0
 
15
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
Пак ще ни избиват животни ей долна напаст ес и сащ до кога българина ще се гъзи на фашистите дано господ прибере и продажниците амин
34
5
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ-АЧС преди 3 седмици
ГЕРБ са чумата за България! Начело с шопара от породата Банкянска клепоуха.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименРумен Радев и Бойко Борисов са национални предатели, които избиват народа си и го лишават от храна по нареждане от чужбина! ............. Пазете се , откакто ЦЦ влезе в политиката, всеки в държавата се наблюдава, Радев е направо ангел в сранение с него, даже и ББ е за предпочитане пред него, хората отдвана са се молили на ББ да го махне, но той не ги е послушал.
32
3
 
3
 
! Отговори
Свинята преди 3 седмици
скърбя искрено, защото ям по 1 кило печено свинско на ден, това ми е диетата, нищо друго не близвам, вода, кафе или чай и двете с мляко и без захар, и 1 кило печено свинско на ден, друго не ям! само мускули съм без да ходя на фитнес, като Аполон, 185см висок, а в леглото мога по 5 часа да докарват до връх след връх и опашката от съседки и колежки желаещи моето внимание е безкрайна...
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Опа...какво стана...нали миналата година за това беше виновен Борисов и нямаше чума??? Сега на власт е Радев! Защо пак се избиват животни ???
30
5
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 3 седмици
Аууууу, и къде е Корнелия с гръдтта си да спасява прасенцата? Или спасяване си заслужават само козичките, когато на власт е Борисов, а? Къде си, ***, Нинова? Горките прасенца разчитаха на тебе.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До amed doganqПриродата е по-голяма от всички, ако човека нямаше нужда от месо , нямаше природата да го е създала всеяден. Самия организъм има нужда от месо, без месо, хората получават анемия и други неприятности! Между другото , човека е месояден индивид, доста по-късно в развитието си е започнал да отглежда зърнени култури. Ще забраните ли на лъва да яде месо? Едва ли. Затова и се намират каменни сечива, с които са ловували първобитните хора.