Още 10% ръст в цените на храните до края на годината?

Пазаруване в криза: По-добре с по-малко продукти, но по-качествени
12 ное 2021 09:01, Петя Славова
114

Финансовата криза е факт, увеличението на цените на стоките - също. За да си позволим по-висок клас продукти, за да "не си хвърляме парите в кошчето", е необходимо да спестяваме от пазаруването като обем.Това препоръча председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

Експерти прогнозират до 10% ръст в цените на храните до края на годината. По думите на Богомилов, когато има такава тенденция, производителите се изкушават да намаляват качеството на продуктите със заместващи съставки.

"Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера. На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя или не", заяви председателят на Асоциация "Активни потребители".

Според него силата на потребителя е във възможността му на избор.

"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около 1/3 от храната, която пазаруваме. Отиваме, виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме. Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим 1/3 от парите си, защо не ги даваме за малко по-качествени продукти. И по този начин да помогнем за предлагането на по-качествени продукти", посочи Богомилов.

Вина имат и българските власти, смята той. Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма.

"Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението", категоричен е Богомилов.


114
Още от Страната
Момче, починало след катастрофа - записано като жертва на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Англичаните са тарикати -напуснаха потъващият кораб
110
1
 
3
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 седмици
ГЛАСУВАМЕ ЗА РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТА.. И ХЛЯБАСТАВА АВТОМАТИЧНО.... 250-цента.....ХАХАХААА
109
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 седмици
Балъците ще ги товарят да изплащат бонусите на Ковид мафията и на Екомафията. Европа още не го съзнава. Данък собственост трябва да бъде прогресивен. Селска къща, вила, мезонет, хотел 3-10% на година
108
2
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 2 седмици
в момента се създава изкуствен глад и европа ще съществува до тогава, докато всички зависещи от брюксел не се набодат с течностите наречени ваксини... от догодина ни чака екологичен данък подобен като на собствеността - 200-300 лева на година ще е за нашата страна... но за това ще започне да се говори малко след новата година..
107
3
 
7
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 седмици
Продължаваме разрухата. Промяната
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз не се оплаквам от високи цени и ГМО продукти. Всичко сам си произвеждам. Бях Софиянец 7-мо поколение но след като видях накъде тръгнаха нещата след като ни докараха демоникрцията си купих къща на село. Купих крави. 2 декара двор го насадих с всички видове зеленчуци. От млякото на кравите си правя сирене кашкавал кисело мляко и извара. Свинкята е във фризера имам 200 кг брашно и в момента си пека хлебец печката бумти и чакам дебелия сняг.
105
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Аз не видях това -`скапахте се лятото да пълните джобовете на мутрите по морето`.Видяхв съседни къщи за гости резервирали стаи и не дошли туристи, много често.Видях дъъълги пазарлъци за нощувка и т.н.
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре дошли в EC, нали това искахте, за това бехте тенджерите на площада. Сега яжте ГМО-то на запада и мълчете.
103
3
 
7
 
! Отговори
циник преди 2 седмици
Аре бегайте да купувате апартаменти и стига сте мрънкали... Всеки има по две жилища, три коли, заринат е от битови стоки, за дрехи даже и не говорим..., скапахте се лятото да пълните джобовете на мутрите по морето, а сега седнали да реват, че хляба и олиото са поскъпнали.... мизерници в душата...
102
4
 
3
 
! Отговори
Игри на глада преди 2 седмици
Настъпление на Радевата зима. Продължава Промяната.
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама що само 10%??! По 50% ръст всяка седмица!!! Затрихте народа!
100
5
 
7
 
! Отговори
РАДост голяма преди 2 седмици
от РАДевите експерименти. Трябва да си много обратноостър или силно материално мотивиран, за да харесваш тоя погребален агент. Надайте се, кироКанадеца да го забОли фара за вас!
99
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма криза на цените на храните, има криза на интелигентноста, функционалната грамотност! Майонеза без яйца, трябва освен фунционална неграмотност да си пълен де би л, за да го купиш! Не е необходимо да ме убеждават, че българския народ е вековен и примитивен то е видно!
98
0
 
13
 
! Отговори
Кико преди 2 седмици
Ч. Н. Г.- човек каквото си направи сам и най големия му враг не може да му направи!
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази година фуражките ни таковаха ..... Миналия декември за 30 лева си пълних газовата, което ми стигаше за 400 км , а сега като кажа догоре и ми казват 50 лева. Почти двойно ми спадна покупателната способност за няма и година
96
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В края на краищата, животът минава много бързо. 30 тежки години изминаха в бедност и мизерия, следващите 30 години ще бъдат по-ужасни - независимо кой избирате. Така минава цял един живот в мизерия. Само тези които живятха при соца могат да кажат, че част от живота им е минал сравнително нормално, поживяли са, видели са живот. И не си мислете че измамниците от БСП ще върнат соца, или поне ще направят нещо по въпроса - не се надявайте.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Виновни са Бойко Борисов и 12 години управление на ГЕРБ. Не, момент, виновни са Радев 6 месеца на служебното правителство. Абе нема значение, на кой както му харасва да са виновни.
94
3
 
10
 
! Отговори
long live USA преди 2 седмици
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има Северен поток 2, нямаше да има енергийна криза в Европа, а България щеше да е глобален енергиен играч в Европа. Евтина газ, евтино отопление за всички, около половин милиард приходи за държавата от транзит, с които ако не се крадат можеха да се строят болници, детски градини, пътища, висoки заплати за учителите, образование и университети.
93
6
 
8
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 седмици
Нали имаме американски военни бази да ни пазят от кървавия диктатор Путин, и купихме осем нови модерни 50 годишни американски самолета. Впрочем ще ги доставят ли някога, или?
92
4
 
4
 
! Отговори
в Белорусия преди 2 седмици
Белорусия е съвършено изолирана и под жестоки санкции наложени от ЕС и САЩ. В Белорусия няма увеличение на цените на тока, отоплението и на хранителните продукти.