От началото на годината: Много сигнали за насилие над деца

Днес е Световния ден за борбата с насилие над деца
20 ное 2021 13:56, Петя Славова
17
От началото на годината: Много сигнали за насилие над деца
Снимка: БГНЕС

"Днес е Световния ден за борба с насилието над деца, но аз съм убедена, че всеки ден, всички ние трябва да сме непримирими с мисълта, че някъде е възможно дете да бъде подложено на какъвто и да е вид насилие и тормоз Данните от Националната телефонна линия за деца 116 111, показват, че от началото на тази година до месец октомври сме регистрирали 31 084 обаждания и са проведени 11 312 консултации за оказване на психологическа подкрепа, свързани с тревоги на и за децата у нас.", това посочва пред БГНЕС  д-р Елеонора Лилова по повод 19 ноември – Световен ден за борба с насилието над деца.

Статистиката от линията показва, че обажданията, при които граждани съобщават за насилие над дете са 666. 48 от тях са били за физическо насилие, а за психическо – 137. За комплексно физическо и психическо насилие посочват 247 сигнали за случаи с деца. 12 пъти Националната телефонна линия за деца 116 111 е потърсена за случаи с едновременно физическо, психическо и сексуално насилие. За блудство с дете е съобщено 8 пъти. За склоняване към сексуални действия сигналите са 9, съобщават от ДАЗД.

"Националната телефонна линия за деца 116 111 е на разположение денонощно и безплатно на всички граждани – деца, родители, близки и професионалисти, за да информира, консултира и оказва психологическа подкрепа по случаи с деца. Линията е възможност за подаване на сигнал за дете в риск и този сигнал може да се окаже спасението му от нечовешко отношение. Децата стават жертви на насилие в различна среда – там, където живеят, учат, играят, социализират се или на улицата. Насилието е недопустима форма за общуване с децата и задължение на всички нас, независимо в каква роля сме, е да не допускаме това да се случва", казва още д-р Елеонора Лилова.

При постъпване на сигнал в ДАЗД за дете, което се нуждае от закрила, той незабавно се препраща в отдел "Закрила на детето" в дирекция "Социално подпомагане". От телефонната ни линия 116 111 ежемесечно се осъществяват над 100 насочвания, както към отделите, така и към полицията и към други институции. В големите градове един от честите сигнали за проверка от службите е просията от деца на улицата. Другите причини за пренасочване на сигналите от ДАЗД към социалните работници са свързани с физическо и психическо насилие или изоставянето на дете без грижи, както и отпадането от училище. Всички сигнали се предават незабавно към компетентните служби, за да се окаже навременна подкрепа на дете в риск.

"В Закона за закрила на детето ясно е определено, че всеки от нас, на който му е известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи. Спазването на законовите разпоредби е задължение за всяко цивилизовано общество, но още по-важно е да знаем, че нашето мълчание, може да коства здравето, щастието, а в някои случаи дори живота на едно дете. Ако възрастните показваме своята нетърпимост към насилието над деца, ще възпитаме и у децата ни нетолерантност към него", допълва д-р Елеонора Лилова.

Анонимността на телефонната линия 116 111 е изцяло гарантирана. Когато децата са свидетели на агресия спрямо техен приятел, съученик или те самите са пострадали, могат веднага да се обадят на нея. В зависимост от споделената информация от детето, консултантът на 116 111 му оказва подкрепа, идентифицира възможните рискове за неговото емоционално състояние от преживяното и му дава съвети за снижаване на тревожността. Всяко дете е различно, както и ситуациите и проблемите, за които съобщава, затова и подхода е индивидуален.

"За децата и младежите е важно е да знаят, че при нужда могат да разчитат на възрастните. Това са преди всичко техните родители и близки, техните учителите, както и психолозите в училище и тези на телефон 116 111. Нека ние възрастните бъдем добрия пример за тях, да бъдем отговорни, да бъдем задружни, да спечелим доверието на децата ни, за да може да предотвратим опасностите за тях. Защото няма по-голяма отговорност за всички нас, от тази да предоставим на подрастващите спокойна среда, в която те да се развиват и да се изграждат като личности. Личности, които са нашето бъдеще", категорична е д-р Лилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Идиотските тестове и ваксини какво са?
12
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ами до това води принудителното ни стоене вкъщи.Народът изтрещява и децата също.Най-ужасните последици от ковида ще бъдат свързани с психическото здраве на населението и най-вече на подрастващите.Децата ТРЯБВА да ходят на училище,да имат среда за общуване.Уви,управляващите не мислят за това.Горчивите плодове ще берем всички ние и то много скоро.
11
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Много работа има тая другарка ше има премии 100 милиона :)))
10
1
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
При раждане на дете от 12-13-14г. дете разбира се няма насилие.Има традиции.Има култура.Има любов.Не е нужно никой да се меси, достатъчно е да дава пари. Държавата.
9
2
 
11
 
! Отговори
ХП преди 2 години
"""""От началото на годината: Много сигнали за насилие над деца"""" ----- Ми кът не слушат??? Храниш го, обличаш го, осигуряваш му покрив над главата, даваш му образование, топлина, ласка, а той/тя вземе, че ти тегли една май...а щоту не си му купил най-новия модел сматфон, маратонки или не си го/я пуснал на Чалготека до сутринта! Докато той/тя са зависими от мен - спазват моите правила, ако не му/й харесва, като навърши 21години, да се изнася и да живее по своите!
8
1
 
5
 
! Отговори
Лицемерие преди 2 години
Всеки е длъжен да подаде сигнал за насилие над дете.>>>>>>>>>Ами ето, подавам ви сигнали за маалите и не за всички случаи поотделно, защото 24 часа трябва да заемам линията. Някой смее ли да влезе там без тежковъоръжена жандармерия.Напразно паразитират е и най-много да скапете..живота на някоя жертва на междуличностни отношения.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А децата, които се насилват по между си? В училище е един зверилник
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво правим с децата, които заедно с родителите си ровят в кофите с ***, всеки ден, в София?
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, нищо не е. Дайте броики измрели уж от коронавирус.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само боят възспитава хлапетата иначе стават проидохи
3
6
 
6
 
! Отговори
Това са сектанти преди 2 години
Знаете ли,че всички сигнали подадени в прокуратурата се потулват по нареждане от горе, дори сигнали за тероризъм!
2
8
 
11
 
! Отговори
Бay преди 2 години
Ганча пази децата от ваксините ама ги бие и пие пред тях ...
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече разбойници от ГЕРБ, толкова повече насилие ще има! Вече и из Европа не се свенят да извършват нагли убийства и да връщат спокойно у нас! Все пак вожда им държи прокурори съдии... ще оправи работата! Със сигурност огромна част от насилието и върху деца е от маниакално увредени гербери или от техния шведски електорат!