Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Най-търсените - в сферата на здравеопазването, човешките ресурси
26 ное 2021 07:00, Петя Славова
294

 

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
25
 
3
 
! Отговори
Дако от Сокако преди 2 години
Каквото и да си дрънкате тук , всичко зависи от търсенето и предлагането, *** но железен закон. Всичко е относително, ако днес 600 лв са малко, утре може да се окаже, че и 300 не са малко.
151
4
 
21
 
! Отговори
параграф 22 преди 2 години
РАБОТЕЩИ БЕДНИ.
150
13
 
2
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Имаше един герой от филма "Октопод".комисар Микеле Плачидо.То повечето от коментиращи по своето поведение ми напомнят фамилията на този комисар ,като звучене на български -Плачльовци
149
0
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Наистина камериерките избягаха на изгодна работа и собственици на къщи за гости си чистеха сами.Вече 2 Сезона е така.Но тези собственици няма да изкарат така дълго.Иначе това Лято се търсеха квартири без никакви удобства, но само за нощувка, две.
148
2
 
33
 
! Отговори
Sos преди 2 години
Ако работодателите толкова мислят за работниците си и им плащат добри пари, защо не искат вдигане на минималната работна заплата? Защо избягаха от срещата на тристранката преди две седмици? Работодателите искат роби, а не работници. Високи изисквания, ниско заплащане.
147
3
 
20
 
! Отговори
Станчо преди 2 години
30 години разруха благодарение на "мъдрите" кадри на Държавна сигурност /пишман капиталисти/. Само Лудогорец имат стадион нормален. Левски и ЦСКА бяха също унищожени от Пеевски и Борисов и имат жалки стадиони. Някаква лоша имитация на демокрация и пазарна икономика има в България.
146
4
 
34
 
! Отговори
Тоско преди 2 години
И аз в момента съм безработен, но постоянно да ми се обяснява как хората искали "високи" заплати без нищо да работят няма нужда. По-добре да не работя отколкото да работя на някой за 700 лв. Ако не могат да осигурят нормални заплати значи работидателите не могат да си вършат работата, тогава най-добре да фалират
145
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
"""....обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж.""Ами има поле за изява на такива,което ми напомня за едно "парче" на "The Beatles - Strawberry Fields Forever" -там е тяхното кариерно израстване
144
3
 
31
 
! Отговори
Безработен IT преди 2 години
Проблемът е в работодателите.Искат максимум работа за минимална заплата. Е стига с тия номера.Като искаш работата да ти е качествена ще даваш както трябва.
143
3
 
27
 
! Отговори
Рамбо преди 2 години
"Комунизъма" още не си е тръгнал от България. Което означава че България е все още страната на лъжите и мизерията. Същото е и в Русия. В тези две държави не може да се работи нормално защото разни държавни дерибеи те рекетират постоянно.
142
1
 
33
 
! Отговори
Fck преди 2 години
Голяма част от парите на работодателите са искарани от престъпна дейност. И за това те не знаят как да се държат с работниците. Искат хората да им работят без пари.
141
1
 
23
 
! Отговори
Amsterdam преди 2 години
До Пешев Съгласен съм с вашият коментар господине два мильона българи изгониха от родината и сега се оплакват че нямало кой да им работи а и до голяма степен работодателите са си същите каква промяна?!
140
1
 
25
 
! Отговори
аа преди 2 години
Бизнеса в България, печели пари. Според мен може млако да се направи корекция на запатите, но ние усилено работим, как да намерим хора да работят за по нискли запалти и от къде да докараме работници да работят за безпари. може да се купуват коли за милиони. Екскурзии за хиляди в най-хубавите места на свата, но като става въпрос да се даде на работниците някоко лева повече, все едно е края на света.
139
1
 
24
 
! Отговори
Събудете се! преди 2 години
Умните гласуваха с еднопосочен билет за чужбина, още преди 25 г.Устроиха си живота, защото там капитализма не е див, защото там има социална държава и т. н.Тарикати поработват малко в чужбина и после живият тук нЕкой месец.Лошо няма.И едните, и другите не работят за нашите чорбаджии-изедници!
138
1
 
18
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Работодателите и политиците си пращат децата в чужбина защото в България няма условия за нормална работа с нормално заплащане. Но точно те носят отговорност за това, така че нямат право да се оплакват че няма хора.
137
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 145 - За послвдните 3, ще трябва да учиш 5 до 8 години. Хубави, ама аки имаш едни заделени стотина хиляди лева, за да си ги харчиш в този период.. Иначе не става.
136
13
 
5
 
! Отговори
Собственик преди 2 години
До AmsterdamХе-хе, чобани и общаци могат да станат работниите ми, за тяхимам предвид тези длъжности. Аз ще си намеря занимание да си вадя добри пари, но с доста по-малко главоболия, да се разправям с 10-15 читака дет не им се работи. И въобще ако в единия магазин хляба е 1 лв, а другия 1.50 , вие няма да си купите от 1.50 само другите да са по-добре, нали? Така и аз , няма да дам повече за да е добре някой друг. Ще дам само ако нямам друг избор.
135
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ми е снешни, че 90% от софийскитв фирми ттрсят "перфектен английски" и втори" западен" език, показвайки елитизма си, а като отидеш там, никога не ползваш тези езици. И какво? Ако не са ти били силната страна - честито: инвестирал си 5-6 години в учене на безполезно нещо, само за да покриеш критерии. .. .
134
6
 
4
 
! Отговори
До 135 преди 2 години
Не знам какъв експерт си за 1750. В моята сфера е друго.До 133 - не приятел, означава ,че от барман/сервитьор/товарач/шофьор да се ориентираш към друга сфера. В днешно време за мен очечидните избори са 5. При това не всяка специалност но като цяло мога да ги обобщя така:ИнженерИкономистЛекарЮристАрхитектДокато бачкаш в сивия сектор като някое от горе споменатите и работата ти могат да я вършат още 2 милиона души, не си експерт в нищо.
133
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо парадоксално няма в това, че работодателите не могат да намерят кадри. Много е просто, няма ги. А вие невинно смесвате кадрите с общите работници. От поколението, което сега расте, само такива и очаквайте.