Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Най-търсените - в сферата на здравеопазването, човешките ресурси
26 ное 2021 07:00, Петя Славова
294

 

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
3
 
12
 
! Отговори
Мила Родино! преди 2 години
На интервютата за работа изискванията вече не са толкова за владеене на чужд език, колкото за владеене на български.
131
5
 
16
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
В България икономика почти няма и затова заплатите са супер мизерни, както и работодателите. Бате Бойко за 12 години направи пълен батак.
130
3
 
10
 
! Отговори
Amsterdam преди 2 години
До Собственик Вие според мен господине не сте чак толкова квалифициран за да станете чобан или общак и за това не ставате.
129
1
 
18
 
! Отговори
Бай Динко преди 2 години
Някой го беше формулирал много точно "Търсим високо кфлалифицирани кадри за малко пари"-свършиха.
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"5000 малко ли са ти бе !!!!" - При положение,че мига да ги вадя за р до 6 часа на ден отвкъщу, да,ооределено са ми малко.
127
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово безработните са два вида, по възрастни хора, още живеещи в соц-а, не се преквалифицирали идват с голямо самочувствие, кой завършил техникум кой някои пробит университет, но не са адекватни за днешно време, а и нямат и производителност. Другите са младжи, често наследници на първите, с голямо самочувствие, но неможещи нищо. При мене тези които работят и имат желание стигат до 3-4к чисти на месец, обаче идва байчо и той иска толкова а за месец изработи 800лв. Е кво правиме????
126
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита Ви Промяна.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо рабитницитвне се о единят и не започнат бизнес? Не е като повечето от работните места да са във все някакви цехове с машини за по десетина милиона. . .
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Които е грамотен експерт в чужбина и работи за хубави пари, ще работи за хубави пари и тук." - За това, дето ми дават 1750 лева в България, в Дания ми даваха 6500 лева. И не,не са еквиваленти, защото орибвах и двата варианта.
123
2
 
28
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Хората вече не искат да работят за мизерни заплати. Или започвайте да плащате, или се оплаквайте. Цената на храната, горивото, жилищата е като в Европа, а заплатите са 3 пъти по-ниски.
122
1
 
30
 
! Отговори
Ss преди 2 години
Какво значи преквалификация? Да правиш 10 работи за 600 лв., вместо една работа за 600 лв.. С една дума да станеш роб и да задоволиш алчния шеф ли?
121
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5000 малко ли са ти бе !!!! Ей за това говоря... той искал 10000 лева. Ами няма да вземеш 10, а 5 и персонала ти ще е доволен и работата ще върви и ще се разрастне след време като държиш на персонала и качеството. Не той искал 10, като искаш 10 ей тъй накрая ще призвеждаш *** и ще ти работят от маалата... ама ко ти пука на тебе важно е да влизат в джоба 10 палки и да има за джип и за няколко морета в Гърция.
120
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите си гласуваха за президент и правителство, което създава безработица и намалени доходи. Мазохистичн нация.
119
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им" - 1300 лева. .. Мноо пара.
118
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както обикновено на работодателите работниците са му виновни. Обаче той не се замисля, че с машини 3 ръка "сделани в СССР" през 1985, няма как да произвежда нещо с качеството на стока произведена с модерна машина. И после, ох производителността е ниска, ох няма клиенти...Не разбрахте ли, качествени машини+доволен персонал=по-добро качество на предлаганата стока/услуга=доволни клиенти=по-висока печалба!Толкова ли е сложно?!Със стари машини и уморени и изнервени работници, не става.
117
12
 
8
 
! Отговори
реалност за Ss преди 2 години
Спрете с това "в чужбина". В чужбина как си намират работа? Ами както и тук. В чужбина са прости общи работници - тук също. Които е грамотен експерт в чужбина и работи за хубави пари, ще работи за хубави пари и тук. Просто в чужбина стандарта е по-висок и на общаците им харесва повече да са общаци там. Да потърсят вината в себе си и да се преклалифицират.
116
25
 
6
 
! Отговори
Собственик преди 2 години
Ха-ха, ей тука си мислите че само да кажем и вдигаме заплатите. Ама не е толова просто. Аз като шеф на малка фирма съм си поставил за цел да имам доход към 10 хил чисто, на месец. За момента успявам , като работниците ми вземат 1200 лв чисто. Ако им вдигна с двеста лв например заплатата, аз ще трябва да се задаволява с 5000лв, ама з тия пари всичкия масраф вече не си струва, или ще съкратя хора или ще лопна кепенците, и както някой каза по долу чобани и общаци се търсят навсякъде.
115
2
 
21
 
! Отговори
Мунчо Манаров преди 2 години
Ами как няма да са ниски заплатите , народа пpoзд та дрънка. младите растат без възпитание, а чалга поколението вече дава плодове и заема длъжности, а децата му достойно идват на смяна като следващо чалга поколение.
114
2
 
22
 
! Отговори
Ss преди 2 години
Хората се надценявали? Е работодателите какво искат да им работят за без пари ли? Тези хора как в чужбина си намират работа? В България реалността е, че работодателите имат големи изисквания, искат хората да са като швейцарски ножчета и да им работят за малко пари.
113
1
 
18
 
! Отговори
Ззз преди 2 години
Освен мизерните заплати на човек живял в други страни му прави впечатление липсата навсякаква социална политика , повечето европейски държави сасициални у нас всичко се плаща , от най-различни щури такси до ковид тестове , никаква социална политика , освен ако не си беззъб , *** и върху каруца , връщащ се от избори с кебапче в ръката