Комитова за трагедията на АМ "Струма": Пожарът е възникнал много бързо

Тежко преживях трагедията, обяснява министърът на регионалното развитие
27 ное 2021 10:05, Петя Славова
81
Комитова за трагедията на АМ "Струма": Пожарът е възникнал много бързо
Снимка: БГНЕС

Продължава разследването за причините на катастрофата на АМ "Струма". Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обясни, че в деня на трагичния инцидент е тръгнала към местопроизшествието, но след разговора с премиера Янев, била посъветвана да не отива.

Там вече бяха всички разследващи органи. След това се включих по телефона пред някои медии, обясни тя пред БНТ.

 Така че, аз не съм се крила, просто много тежко преживях тази трагедия, защото никой от нас не е застрахован от такова нещо. След това бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност. Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност, обясни Комитова.

Още по темата

Никой не говори, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че е имало отблясъци, отбеляза Комитова.

Това е катастрофа, съчетана с пожар, аз съм работила много по тази област - пожарна защита на сгради. От пожара, по-тежкото е взрив, просто няма време за реакция, допълни Комитова.

 Тук има нещо много странно - този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи. Например - ще ви кажа нещо много важно - че брашното например, е взривоопасно. Когато брашното се смеси с въздуха, прави взривоопасна смес. Боя - много взривоопасно нещо... Тоест, около нас е пълно с взривоопасни предмети, ние дори не подозираме за това, обясни Комитова.

По думите й, пожарът в автобуса е обхванал предмети, които много бързо изгарят и не е имало никакви време за реакция.

За съжаление, докладът от проверката на пътя не е приключен, обясни регионалният министър.

Този път не е нито магистрала, нито скоростен път по документи, допълни Комитова.

Тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 година, тя не е извън нормите. Тогава тя си е била по правилата, заяви министърът.

    И аз не съм предполага, че "Струма" е в такова състояние, просто тази катастрофа отвори темата. Ще се опитаме да променим скоростта, маркировката, да форсираме тази фирма да си завърши проекта, отбеляза още министър Комитова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев"когато резервоара се врязал в мантинелата , гигантски взрив с два или четири резервоара и стотици литри нафта!!Всеки се прави на разбирач в тази страна!!!"Ти имаш ли идея как се запалва нафта изобщо?? Какви искри, какъв взрив? Това не е бензин или керосин!Върви питай някой по-възрастен, дето поне е виждал нафтова печка на живо, да ти обясни.
37
6
 
18
 
! Отговори
Генова преди 2 години
Тази кокона и Дамаджаната нямат съвест и морал. Още по-грозно е това, че премиера не им поиска оставките.
36
1
 
12
 
! Отговори
tanya преди 2 години
Като цяло за да шофираш нощем в България се изисква смелост. Маркировка няма почти никъде и не мисля че като намалят ограничението за скоростта и маркировката ще се вижда в тъмното. То и денем да ходиш пеш пак няма да я видиш. Доколкото разбрах и светлоотразители по мантинелата не е имало.
35
2
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Комитова, права си че има много експерти в БГ. От политика, шофиране и футбол всички разбират. Аз не разбирам, ама аще ти кажа само че маркировката 500м преди тая мантинела никакжа я нема. А в нощно време това е единственото което те води.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, добрутро, тази откри топлата вода.
33
4
 
7
 
! Отговори
перко преди 2 години
ЧЕГЪРТАЙ! ЧЕГЪРТАЙ КОМИТОВА. ВИДЯ СЕ, ЧЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ.
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената е от голям сой, гледана е, глезена е, изобщо нашият свят не е нейния, приказва неща, от които понятие няма!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За брашното има логика, но то не е самозапалимо все пак, трябва искра. Така е и с гипсов прах, дори с обикновен домашен прах. Искрата е дошла от катастрофата, явно от съпрокосновение на метал в метал. Така че нека се види какво е довело до катастрофата, пък после да се обследва съдържанието на багажното отделение.
30
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен остава тотална загадка как "брашното, когато се смеси с въздуха прави взривоопасна смес". Отидох даже до кухнята. Подхвърлях малко насам-натам. Не гърми нещо. Палих го със запалка. Пак не гърми. Госпожо, да не би случайно да правите кифлички с барут, тротил или нещо подобно? Доста странни кулинарни навици има тая.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гума под налягане ако се взриви, каква температура развива. Знае ли някой.
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Комитова, де да беше станала катастрофата през 2002 и всичко да е по правилата, но ядец. Какви са сегашните правила? Кой отговаря за привеждането на инфраструктура към тях? Дали не е случайно министерството на другарката Комитова? Иначе ще внимавам вече с брашното, да не взема да избухна и аз, полезна информация.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спряха парите за инвестиции които дългосрочно ще вдигнат качеството на живот в страната, за сметка на сега да се раздадат някакви пари дори и със заеми, та да може да се харесат на овцете.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момент сега.. първи, тя не си е останала вкъщи да спи, ами е давала интервюта в сутрешни блокове. Чудесно. После, през 2002 година всичко било по правилата, но сега ще натискат изпълнителя след 19 години да поправя нещо си - да видим как ще стане. И за капак, пожарът възниква от смесването на брашно с въздух. Тази жена е поредната която изобщо не си е на мястото и не знае какво ведомство управлява. Нека си пише предписания за противопожарна защита на сгради и да освободи стола
25
4
 
14
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Продължаваме промяната, че върнат България във времената, когато българските пътно-строителни фирми бяха подизпълнители на всички големи инфраструктурни обекти!!!!Натам върви цялата политика в икономиката на харвардските измамници!!!И съвсем нормално е да имат външна подкрепа!!!Радев *** си с мир!!!Агент Оуен Патерсън!ЦРУ!!!
24
4
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Василев Разбира се, че е станало нещо такова и трагедията е от взрива, не от "запалимите вещи" на хората вътре и според мен..Както винаги, за БСП все другите са виновни - тази Комитова не се посрами даже от умрелите хора! Мръсни души..Много била притеснена а се е накиприла като цветенце...сигурно от притеснението, значи...Всички БСПари явно са скроени и оформени по един калъп - хвани единия, па удари с него другия..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
копьрката компетентна по всички вьпроси лее мозьчно творчество
22
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти защо СПРЯ всички строежи, ремонти и поддръжка на пътищата под презлог, че им е ПРЕДВАРИТЕЛНО платено? Дори и така да е - макар и частично, ТИ къде видя корупцията и как я доказа освен в "нЕкои тезиси" на мОнчо кремълско-фатмаков "всемогъщи"?
21
6
 
17
 
! Отговори
Пепи Дебелия преди 2 години
Много е неадекватватна тая женица..
20
7
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Какво мислите се случва , когато вземете шлайф и вземете да режете резервоар, който има гориво!!!???Това е станало , когато резервоара се врязал в мантинелата , гигантски взрив с два или четири резервоара и стотици литри нафта!!Всеки се прави на разбирач в тази страна!!!Агент Бен Харис!ЦРУ!!!
19
6
 
17
 
! Отговори
Шоши Лебеда преди 2 години
Комунистите спряха ремоните и работата! Оставка, долу!