Мезетата и родните пържоли за Коледа по-скъпи и от вносно месо

Цените на месните продукти не спират да се покачват
Обновена: 9 дек 2021 21:13 | 9 дек 2021 18:20, Ния Христова
93
Мезетата и родните пържоли за Коледа по-скъпи и от вносно месо
Снимка: БГНЕС
Мезетата за Коледа излизат по-скъпо и са от вносно месо. Масово колбасите по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания, съобщава Нова тв. Причината е недостиг на българско свинско. 
 
В същото време цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Колко ще струват мезетата и пържолите по Коледа?
 
Цените на колбасите тръгнаха нагоре още през октомври месец. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха с между 10 и 15% на щанда. 
 
Колбасите по витрините са предимно от вносно месо. Българското месо на нашия пазар задоволява едва около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация.
 
Малко преди официално да започне празничното пазаруване, Мартин Цеков вече е готов с коледното меню. В избора си на пържоли и мезета за празниците, залага на родното. 
 
"За мен е важно месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е истинско", споделя той.
 
Търговците в месарските магазини също забелязват, че има по-голям интерес към българското месо. 
 
"Българското месо се търси постоянно. Нашите клиенти го предпочитат", коментира Десислава  Тодорова - търговец на месо.
 
През последните години обаче почти всички колбаси, които достигат до трапезата ни, са от вносно месо. 
 
"Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо – особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме да е от български производители и 60%  да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини", казва Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Родните"мили" пелети борови12лв. Вносните от Словения букови 12 лв със фактура.Родните от 100км. словенските от 1300км!!!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, то това се мисли, анализира, планира с поглед в бъдещето. Стратегически. Как да се поощрява родното производство, има европейски програми и т.н. и т.н.Но, всички знаем, че последните 12г. никой не мислеше за нищо. Министърката караше хората да лъжат, че няма корупция, за да не се злепоставяме пред ЕС.Те, такива неща. Как да очакваш от подобни хора, че ще направят нещо добро.И на всичко оторе, такива като Иван-пилето процъфтяват.
76
1
 
1
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Ами как няма да е така, като вносът е от Патагония и е било 20 години замръзено при минус 150 гр. Те патагонците да не са луди да го бракуват и унищожат. В България има сума ти пенсионери, които не могат да си позволят да купят български пържоли.
75
0
 
4
 
! Отговори
има преди 2 години
чекмеджета за пълнене...Има рая за доене и стрижене.Докато НЕ СЕ изкорени сивата икономика и корупцията,ще е така.
74
0
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
Лесно е-ставаш веган /хем е модерно/ и спираш да пишеш глупости по форумите като Василев.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До черния "Може магазините да бяха празни, ама всичко си беше българско." Я ако искаш прочети пак какво си написал. :)
72
0
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До Анонимен 75 - " Потресваща локва БЕШЕ .." - Значи ти отлично помниш и не е необходимо някой да ти казава какво е било !! ДА имаше каруци , но имаше и много други СТОЙНОСТНИ неща , които вече никога няма да ги има - Но определено смятам че си доста НИСКОИНТЕЛИГЕНТЕН ,за да ти ги обяснявам ! Колкото до каруците - Това че сега заменихте каруците с таратайките от гробниците на Европа не прави "ЛОКВАТА" езеро с водни лилий, да не кажа че много като теб станахте по-големи *** отпреди !!
71
1
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Е "родните " пържоли да са по-скъпи защото са раждани с повече мъки !!
70
1
 
3
 
! Отговори
черния преди 2 години
До АнонименМоже магазините да бяха празни, ама всичко си беше българско. Само маслото беше Пртезидент , по 3,20 за 250 гр!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можем да се оплачем от липса на стоки, стига да имаш некой лев..... :))) Българина е безкомпромисен що се отнася за храна :))) Това че виждаме беднотията, не значи, че сме слепи :)
68
3
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Бг толкова забогатял, че се интересува от качество...оле майко!30 години плащате по-скъпа храна от целият запад. 30 години плащате лихви на банките между 12 до 15 процента лихви. При условие, че банките вземат кредити от запад на 1.5 до 2 лихва.30 г плащате по-скъпа газ, ток и петрол и не се събудихте, а сега оценявате кое било качествено, лицемерчета сте))
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдението, че никога не е стигало българското месо е тотална лъжа. Дядо ми години наред беше в ръководството на Родопа, месо бол е имало и са изнасяли постояно, особено агнешко за страните от Арабската свят сме им били основният доставчик. Лично аз съм си решил проблема с българското свинско ЗО нова година, Гошко грухти в двора и чака да му дойде реда.
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета в статията че някакъв търсел българско месо. Той добре го търси ама знаели с какво ги хранят тези животни и какви инжекции им бият. Едвали е запознат с технологията на хранене на животните и с анаболите..Ако искате чисто Българско месо отидете при някой частен стопанин който гледа животни за собствена консумация. Купете от него месо купете и от магазина и го пригответе по една и съща рецепта. Ще се учудите какъв вкус има това от домашното животно и от магазина. Разликата е космическа
65
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 59Тази тема не е за харчовете на харвардците, а за прасетата дето брюкселският иб'рик Борисов изтрепа.Но нали европеидите сте си про'ст и неграмотен матрял, как да го вденете?!
64
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как вносното няма да е по-евтино след като българското го направиха в бутиков формат?Колко глави *** влязоха в трапа насила избити за да го има този внос сега,а?Не е истина пък колко народ покрай този внос се захлеби.........купувай трупно по евро за килограм с доставка до място от Германия,Холандия,Дания......стрижи в търговската мрежа с 4-5 евро за кило!После,защо онези били добре,ами добре ще са като има такива див..нета да им крепят и поддържат икономиката!
63
10
 
7
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 2 години
гарантирано нот радев и хунтата му
62
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 57Законноизбраното правителство е брюкселско мюре. Петоколонно като тиквата. И тези дето му вярват сляпо са същите про'стаци, като тези които възхваляват Тиквата.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип съм останал с впечатлението, че местните стоки са по скъпи от чуждите, ама не съм производител, тъй че може да съм некомпетентен :)))
60
3
 
8
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Вече няма селяни, превзеха градовете и сега на полето няма кой да работи и кой да гледа животни!!!Добър вечер коледарски селяни прости!!!Агент Линда Първати!ЦРУ!!!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царевица, овес, ечемик и ръж от това трябва да се правят смеските, а не от трици и антибиотици