Мезетата и родните пържоли за Коледа по-скъпи и от вносно месо

Цените на месните продукти не спират да се покачват
Обновена: 9 дек 2021 21:13 | 9 дек 2021 18:20, Ния Христова
93
Мезетата и родните пържоли за Коледа по-скъпи и от вносно месо
Снимка: БГНЕС
Мезетата за Коледа излизат по-скъпо и са от вносно месо. Масово колбасите по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания, съобщава Нова тв. Причината е недостиг на българско свинско. 
 
В същото време цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Колко ще струват мезетата и пържолите по Коледа?
 
Цените на колбасите тръгнаха нагоре още през октомври месец. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха с между 10 и 15% на щанда. 
 
Колбасите по витрините са предимно от вносно месо. Българското месо на нашия пазар задоволява едва около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация.
 
Малко преди официално да започне празничното пазаруване, Мартин Цеков вече е готов с коледното меню. В избора си на пържоли и мезета за празниците, залага на родното. 
 
"За мен е важно месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е истинско", споделя той.
 
Търговците в месарските магазини също забелязват, че има по-голям интерес към българското месо. 
 
"Българското месо се търси постоянно. Нашите клиенти го предпочитат", коментира Десислава  Тодорова - търговец на месо.
 
През последните години обаче почти всички колбаси, които достигат до трапезата ни, са от вносно месо. 
 
"Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо – особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме да е от български производители и 60%  да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини", казва Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще е вкусна пържолата зависи само от саламурата в която ще държите месото 24 часа
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38И всичко това в тарелки. Няма ли щанд за месо не го броя за магазин. В кауфланд, Била, само до Изи пей,толкова.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вносното месо е по вкусно и евтино. Нека се направи анализ
35
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 2 години
А за веган кюфтетата нищо не казахте?
34
4
 
3
 
! Отговори
мда преди 2 години
вносното е безвкусно
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Лидъл св месо за готвене 3,27лв. Охладен заек 9,90лв.Жарено свинско филе 14 лв.Свински шницел 4лв за 600гр
32
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Ти си пазарувай месото от Кауфланд, ако ти се яде нещо с вкус на нищо. Отдавна съм спрял да пазарувам каквото и да е месо от витрината им, след като варих едни пилешки бутчета около час и половина и накрая имаха вкус и мирис на гума.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33 - Бааа ба! бесепвти, демеи наштв хора, ся га секнат вноснито о ша са саубразяям ама нанайййййй
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кауфланд свински врат без кости е 9,80лв ще си купя 20кг все едно съм заклал прасето
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До и те такаСамо че преди 30 години по времето на БКП ядяхме истинско свинско, телешко и кренвиршите бяха от месо а наскоро в парламента се обсъждане какво да съдържат кренвиршите. Така че кой какво е унищожил...
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Кауфланд свински бут 5,25 лв - местните произвводители да се съобразяват
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко бях в Халите на ул.Пиротска,от производител купих св.котлет с кост на 5.30,врат с кост беше на 6.50,тел без кост имаше на 13.00 ле за килограм.Купувайте от където е евтино.Не слушайте лъжи
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Кауфланд Хомона е 110лв за 7 кг - това е свински бут държан 1 година в пещера
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми норланой. Балгарското е най хубаво
24
0
 
3
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Никаква медия труд няма от години.!.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си купя свинско от Аржентина 6 лв за килограм и е по вкусно и крехко
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати измисления сайт и думата кв.и.ч.и ли сте цензурирали
21
0
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Човек, който е неприятен и гаден, това означава , че има много токсини в себе си, както и негативна енергия насъбрана от например липсата на ХУБАВ И УХОЛЕН ЖИВОТ ! Оправията е че трябва да се икзчисти и да заживее пълноценен начин на живот !Това се отнася за мен !
20
0
 
0
 
! Отговори
Жалко преди 2 години
Интернет медия "Труд" вече я няма
19
0
 
0
 
! Отговори
istinata преди 2 години
ZASHTOTO sa po iaki