В кадър: В Тунджа се изви леденото хоро навръх Йордановден

В Калофер няма спасяване на кръста
6 яну 2022 09:13, Нели Христова
195

Снимка: БГНЕС

С многолюдно шествие калоферци нагазиха във водите на река Тунджа навръх Йордановден. По традиция първо в реката влизат местните, а след това и желаещите гости на града на Ботев, ако има такива, а всяка година има все повече и повече, предава БГНЕС.

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагази в реката. Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка". Гайди свирят. Тъпаните бият. Тази година водата в Тунджа не е ледена, но е достатъчно студено, че да водата да те пречисти, смелчаците се каляват, за да са здрави през цялата година.

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Свещеникът хвърли кръста точно в 8.00 часа. Мъжът, който го хвана го предаде на най-малкия участник, седнал на раменете на баща си. Това е 4-годишният Димо.

После се изви хоро. Времето бе ясно, насъбралите се повече от 1-2 хиляди човека в града на Ботев имаха възможност да наблюдават ристуала от двете страни на реката. Пристигна и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни. Стоянов заяви, че посланието, което ще изпратят тази година с влизането в реката е вирусът да изчезне - не само в Калофер, а в цяла България.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
15
 
! Отговори
Роуз Мадър преди 2 години
Пиянска работа...само балканяц мое се кефи на пиянски изпълнения
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев с келявата брада не харесва това.
21
13
 
20
 
! Отговори
истината преди 2 години
Значи да зачеркнем и оплюем НАШИТЕ традиции, и да популяризираме хелоуинския САТАНИЗЪМ, ТАКА ЛИ??? Аз мисля, че е крайно време светът да се учи от нас! Хайде наплюйте ме - за мен ще е чест!
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...червено вино и домашни мезета.... рецептата срещу омриконя.
19
6
 
7
 
! Отговори
Стойчо от Калофер преди 2 години
Това са платени *** от БХК, Четири лапи и други соросови НПО-та. Игнор и минуси за коментарите на анти-българите
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит имен ден!
17
8
 
7
 
! Отговори
Иво преди 2 години
До Галин КостовХорото е хилядолетна традиция? Я,пак, чиче? хахахахах Иначе тормзът над кучетата е такъв, да.
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само здрави мъже могат да влязат там. Кекавите седят пред компютрите бустерирани.
15
7
 
16
 
! Отговори
1 преди 2 години
Много ги е яд , че имаме нещо, което те никога няма да имат. Нека им е. Честит празник.
14
19
 
15
 
! Отговори
гост преди 2 години
Група пияни балканци си рискуват здравето. Колко е "традиция" е друг въпрос. При тричането на кучета поне няма пострадали хора.
13
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да им обясни на тия, че никога не е имало такава традиция в България. Но като ги гледам, надали някога са чели нещо друго от етикета върху ракията.
12
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Традицията наистина е стара и само наша - за несведущите. Не е пиянска изцепка, пияни хора не видях. Хайде да не оплювате всичко и всички.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неолибералните фашисти финансирани от световната еврейска мафия се борят за изкореняване на традициите и обезличаване на нациите. На тях им трябват роби без самоличност.
10
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаква пияна футболна агитка пикае в реката. Хаха голяма традиция, големи патриоти.
9
4
 
23
 
! Отговори
Всяка преди 2 години
година разни, обясняват как всички участници щели да се разболеят жестоко и да напълнят интензивните отделения. Е да да, ама не. За тяхно разочарование нищо им няма!
8
16
 
20
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Миналата година ваксофашагите се опитаха да отменят ритуала, само че гризнаха дървото. Радвам се и че хората в бургаско миналата година подновиха тричането на кучета. Никой няма право да се меси в българските хилядолетни традиции!
7
13
 
26
 
! Отговори
Традиционалист преди 2 години
Няма и никога не е имало такава българска традиция, да се напиеш и да играеш хоро в студените води на реката ! Тази пиянска простотия се появи преди двадесет години и няма НИЩО общо с българските традиции ! Честито на всички именници !
6
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПатриотТова да се хвърляш пиян в ледена вода един път в годината не е родолюбие. Това да си патриот означава, да се грижиш за родината си и през останалото време от годината, вместо да я превръщаш в к*чина от б*клуци и да п*каеш върху стените на панелката.
5
6
 
14
 
! Отговори
истината преди 2 години
Да живее България!
4
9
 
1
 
! Отговори
Петият ангел преди 2 години
Тоя празник трябва да го прекръстят на Ден на Махстора и да се празнува само и единствено в петък.