В кадър: В Тунджа се изви леденото хоро навръх Йордановден

В Калофер няма спасяване на кръста
6 яну 2022 09:13, Нели Христова
195

Снимка: БГНЕС

С многолюдно шествие калоферци нагазиха във водите на река Тунджа навръх Йордановден. По традиция първо в реката влизат местните, а след това и желаещите гости на града на Ботев, ако има такива, а всяка година има все повече и повече, предава БГНЕС.

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагази в реката. Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка". Гайди свирят. Тъпаните бият. Тази година водата в Тунджа не е ледена, но е достатъчно студено, че да водата да те пречисти, смелчаците се каляват, за да са здрави през цялата година.

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Свещеникът хвърли кръста точно в 8.00 часа. Мъжът, който го хвана го предаде на най-малкия участник, седнал на раменете на баща си. Това е 4-годишният Димо.

После се изви хоро. Времето бе ясно, насъбралите се повече от 1-2 хиляди човека в града на Ботев имаха възможност да наблюдават ристуала от двете страни на реката. Пристигна и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни. Стоянов заяви, че посланието, което ще изпратят тази година с влизането в реката е вирусът да изчезне - не само в Калофер, а в цяла България.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да хулиш и да се отричаш от същността си е най-голямото нещастие - защо си го причинявате - в името на какво?....В името на любовта, мъдростта и истината! Да си до кръста в студена вода след обилно препиване не е хич мъдро камо ли истинска човешка всъщност! :))))
62
2
 
4
 
! Отговори
хахахахахах преди 2 години
До Танцуващия с Вълци Стой си кротичко в къщи и плети терлик.
61
8
 
8
 
! Отговори
Танцуващия с Вълци преди 2 години
Да питам само, ако аз се напия с 4-5 съседа и зимата излезнем пред блока голи до кръста, викаме и размахваме трибагреника и пеем песни това герои ли ни прави?
60
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати "вековните" 30-35 -годишни традиции ! Така ли им викат вече на бабаитските пиянски изпълнения за избиване на комплекси ?! Пък и лешоядите , пардон - журналята,само такива бygaлъци чакат , та да да ги раздухат за да паднат парички ...
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някой да им обясни на тия, че никога не е имало такава традиция в България"==>Е,сега вече има.Нали всяка традиция все някога е започнала.
58
3
 
7
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Най-нелепия коментар ''Българинът е оцелял защото бил ял и пил'' , защото само яде и пие за това сме най-болната нация, а не обратното....
57
7
 
4
 
! Отговори
истината преди 2 години
До Главанаците Ти наред ли си бе човек? Бил ли си там, преживял ли си го??? Стига сте писали г.л.упости бе, хора. Изчистете си душите от грозни и черни неща....Да хулиш и да се отричаш от същността си е най-голямото нещастие - защо си го причинявате - в името на какво?
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 Никак даже не са шега, много сериозен грях са, човече. Това, че Ви плащат за тях, не намалява вината Ви, че ги пишете.
55
5
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
За каква традиция се говори, този ритуал е пълна измислица, един вид местен национализъм, а пък за медиите изглежда доста ефектно.Най-вероятно пияните юнаци дори не са стъпвали в църква, отделно да не говорим, че на предния ден се води строг пост, а те християните са били цяла нощ при кмета на вино и мезета. Омръзнаха ми подобни хурналистически сензации, да има с какво журналистите да си пълнят новините.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 Именно! От Вашите коментари струят само омраза, лъжи и глупост.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Euroslayer29 65 Вие от кое племе сте? Защото нас, българите, дори византийските хронисти, когато са ни обиждали, са ни наричали народ. Защото някои истини дори те не са можели да изкривят.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зрител:"Защото това хоро е измислето от кмета им, да живне Калофер. Не знам откога е кмет той, но оттогава е и това рипане в реката на пияна глава."==>Дори и да е така какво лошо има.А и лесно ли е,макар и "подгрял"да влезеш зимата в ледената вода и да останеш там известно време.Значи си обичат града хората щом правят такава жертва,здравето си излагат на опасност, за неговото живване.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 Само едно напредване има смисъл и то е по пътя към Бога. Не продавайте душата си за дребни грошове, тя е голямо богатство.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тия ни умиха очите, ако, че са пияни на мотика"+++Какви пияни,бе. Щом стоят вертикално на два крака нищо не са пияни.Много са си добре хората.Да не са западни *** дето от две бири са под масата.Българинът е оцелял защото е ял,пил и работил здраво.Последните години от работенето хората поотвикнаха, но нищо.Който иска да оцелее в тази война срещу човечеството, която се води в момента,пак ще се научи.
49
7
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Страшен патриотизъм е да се напиеш на куче още в 8 сутрин и да влезеш в реката.
48
5
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Когато, онези въшльовци, комунистите , забраняваха ритуала, тези пичове, ходеха нагоре по реката и пак го почистиха.
47
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сведение на пишещите тук трролове, обредите с вода са характерни за българите още по време на т.нар. им езически период, т.е. за старата им вяра. Документирано е от византийските хронисти и археологически по водопровода в капищата. Те се практикуват при почти всички празници, а не само на Богоявление.
46
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Да са живи и здрави всички пожелавам,но за такава традиция и обичай не съм нито чел нито слушал в миналото.
45
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаква мутренска приумица от преди 30 години - сигурно няколко пияни мутри са се метнали в реката тогава и вече Възрожденски обичай го направиха. Големи патриоти и мъже- няма що.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юруш на стафидите!