Защо нацията ни се топи и колко българи са в чужбина?

Дължи се както на ниската раждаемост, така и на миграцията
10 яну 2022 12:36, Ния Христова
112
 
Към 7 септември 2021 г. българите са малко над 6,5 млн. Данните показват, че за последните 10 години населението в страната ни е намаляло близо 850 000 души. 
 
"Застарява населението. Ако се погледнат данните между преброяванията, съотношението на децата и възрастните се е обърнало. Докато през 1992 г. 24% от населението е било до 17 години, а 14% – над 65, сега е точно обратното. Имаме изразен негативен процес на застаряване, който се дължи както на високата смъртност и ниската раждаемост, така и на миграцията", посочи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За съжаление, на това преброяване и населението в активна възраст намалява. Една от причините е, че има големи кохорти от родено население през 50-те и 60-те години на миналия век. Тогава са се раждали по 150 хил. деца, докато сега се раждат средно 57 хил. Тези хора сега влизат в пенсионна възраст", изтъкна Костова.
 
Тя обясни и разликата между преброяването на НСИ и Регистъра на населението на ГРАО, който се използва за направата на избирателните списъци.
 
"Целта на този регистър е осигуряване на административни услуги, включително и правото на глас. Нашата цел е да преброим реално пребиваващите на територията на страната, тъй като те са обект на политики. Различни са целите и не бива да се смесват двете числа", категорична бе Костова. 
 
Според нея българите в чужбина са около 2 млн. – това е разликата между българските граждани, според Регистъра на населението на ГРАО, и преброените от НСИ българи.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
6
 
! Отговори
Проблемът решен преди 2 години
Да върнем спокойното и сигурно време на социализма и ще станем отново 9 милиона
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само ГЕРБ откраднаха над 400 милиарда
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото за целия преход откраднаха 200 милярда, които бяха са инфраструктура, здравеопазване, образование, оптимизации и т.н.т. Като не става тука другаде вече е направено. По-смелите избягаха, другите просто не правят деца с изключение на неграмотните, които стават все повече.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що нацията се топи ли? Ами ще цитирам класиците : "Нема кинти, нема, нема кинти. Скоро нема да си зиам Бентли." Затова драгу журналисти. Други въпроси ако имате защо не сме щастливи примерно мога да ви насоча към други класици -"В кофи за *** е скритнашият живот.В салфетка мазна е увитостатък от хот-дог.А на улицата мръснаизпотъпкан фаспее тихо нежна песен:Всичко е за вас!"
60
4
 
8
 
! Отговори
До 95 преди 2 години
Имам две деца и котка отгоре. Гледал съм и животни, знам какво е и това. Не ми изскачай с пунта за егоизъм и пр. От вкиснали стари моми акъл не вземам. А колкото до ергенския данък, средствата от него да отиват за детски надбавки на чужди деца, щом не искате да имате ваши. Ще се позамислите тогава, ако има с какво, де.
59
6
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До Влади . И кво ше прайш с парите от ергенски данък ? От неква борса деца ли ши купуваш !?
58
4
 
5
 
! Отговори
До 97 Влади преди 2 години
Явно не си гледал куче или котка щом смяташ, че разходите са като за дете. По-важното е, че младите хора с деца често си взимат и куче, котка или и двете. Същото го правят и хора с пораснали деца в чужбина и останали сами. Егоистите нямат деца, а също и куче или котка, но не са само егоистите. Темата е много обширна.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последните 32 години любимият прийом на престъпниците е да обвиняват другите за собствените си негативи. Едно от тези обвинения е, че БКП още управлявала, а истината се знае - управляват демократи, а не комунисти. Особено популярни в последните месеци са обвиненията на мутрите, че другите са мутри, че сега се крадяли милиарди, че сега управляващите били некадърни и т.н.
56
12
 
4
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Освен всичко, промени се психиката на народа. Огромен брой български семейства не създават деца, а гледат кучета и котки в къщи или хранят такива навън. Разходите им обаче са като за дете. Но предпочитат животни. ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕРГЕНСКИ ДАНЪК ПОД НЯКАКВА ФОРМА!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКПто е на власт от 1944та година! Сумай ти партии се изредиха в парламента, всичките до един депутати с БКП коренища! Така ще е докато не ги изстържете ама не по Славчовски!
54
1
 
29
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Пак погрешни интерпретации!? Хората бягат от БГ заради лошата политическа ситуация, ниски заплати, мизерни пенсии, безбожни цени на абсолютно всичко, кошмарно здравеопазване, ромски безчинства, висока криминална престъпност и много други неприемливи неща!?....
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото американският план е да останем 5 - 5 и половина милиона, те го казаха преди много години съвсем прямо! .....Абе все някой друг и отвън ни е виновен за ганювията! :)))))))))
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една много съществена подробност - колко сме по етноси. Когато преди демокрацията и капитализма бяхме 9 милиона българите бяхме 8 милиона. Сега след 32 години демокрация и капитализъм българите сме 4 милиона и то силно застаряли, а останалите са от другите етноси. Българите изчезваме, когато си отидат родените преди демокрацията и капитализма,които сега са на възраст над 32 години.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
според страницата на германската федерална статическа агенция destatis към 31 декември 2020 г. в Германия има 384 000 адресно регистрирани български граждани . а оттогава много вода изтече . само в града който се намирам всеки месец идват няколко млади семейства с деца с намерението да се установят за постоянно .
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно преброяване с резултат - "около..."
49
3
 
13
 
! Отговори
Българин съм преди 2 години
Това че работя в чужбина не ме прави нито на сантим по- малко българин. Всеки 3 месеца съм си в къщи но не съм преброен. Може би е моя грешка , но такива като мен са хиляди. Ако има нещо което не ми харесва в родината ми е простотията , която съвсем не е повече отколкото в чужбина но там тези си знаят мястото, или закона ги слага на място У нас този тип хора се чувстват свободни да ръсят простотията си на всякъде . Достатъчно е да погледнеш коментарите тук...
48
2
 
15
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Бе първо не знам как точно сме 6.5млн. *** след като компетентните органи казват така значи можеи 10 млн да сме! Кой знае! Така или иначе лъжите казани през последните 32г. са толкова много, че истината просто се е казвала по някаква случайност! После ясно е защо раждат само определени етноси! Понеже на тях им се дават детски надбавки субсидии и въобще по друг начин се гледа на тез етноси! Нормалните хора се питат как точно ще изгледам едно дете!? За кражбите и безакоността няма какво да говоря!
47
7
 
12
 
! Отговори
Е как защо преди 2 години
Защото американският план е да останем 5 - 5 и половина милиона, те го казаха преди много години съвсем прямо !
46
3
 
16
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Топи се и ще продължава да се топи , докато не осъзнаете че сбирщина от ДЕБЕЛОГЛАВ ИНДИВИДУАЛИЗЪМ , ПРОСТАЩИНА, АЛЧНОСТ , ЗЛОБА , КРАЖБИ и КОРУПЦИЯ - НЕ е нация , а обречен КАТУН , живеещ от ден за ден !! Нация и ДЪРЖВА - Това са РАБОТЕЩИ в СЪВКУПНОСТ системи , които са като една добре смазана машина и ВСЕКИ е ВАЖНА ЧАСТ от тази машина , съответно всеки трябва да се грижи и за другият , за да може и той да е добре - Това го зная дори и диваците в джунглата !!
45
0
 
23
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа, преди 2 години
Топи се нацията заради добрия живот тук !...кражби,кражби за милиони,корумпирани прокурори и съдии,обслужвящи олигархията!...Част от богатствата и парите са в тях!...Трудно,но ще се преборим!...Това ни остана !