Намаляваме всяка година, миналата - рекордна със смъртни случаи

Пазарът на труда да се пригоди за по-възрастни, поиска Христина Христова
11 яну 2022 16:30, Петя Славова
174
Намаляваме всяка година, миналата - рекордна със смъртни случаи
Снимка: БГНЕС

За 10 години българите са намалели с 844 хиляди, показва преброяването от 2021 г. Тревожната статистика на населението ни прави световен рекордьор по степен на отрицателен естествен прираст. Всяка година у нас се раждат около 64 000 деца, но умират 108 000 души.

Още по темата

Този процес се наблюдава все по-устойчиво през последните 20 г. По време на пандемията страната ни също е водеща по смъртни случаи като през 2020 г. починалите са 124 000, а през 2021 - 148 000 като се очаква смъртните случаи от миналата година да достигнат до 150 000.

"Изводите, които трябва да си направим от предварителната оценка на преброяването са в две посоки. Първо, да се очертаят предизвикателствата, защото е много важно какво ще предприемем. И второ - какви мерки и политики ще предприемем, за да посрещнем тези предизвикателства, заяви пред bTV бившият социален миристър Христина Христова.

Според нея засилените явления са в целия свят. Раждаемостта, смъртността и миграцията са процесите, които показват големия процент на намаляване на населението.

Тя коментира съкращаването на администрацията. Според нея не навсякъде трябва да се намали броя й. "Администрацията е важна. В най-схематизиран вид държавата е нейната администрация", заяви тя и допълни, че имаме дефицит на работници от 5-6 години. "Когато имаме дефицит на пазара на труда, управленският отговор не може да бъде съкращение", допълни тя и коментира, че пазарът на труда трябва да се пригоди за по-възрастни служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
С тази подробност, че от 108 000 починали поне 80 000 наистина са българи, а от 64 000 новородени поне 50 000 не са българи. Какво пише в документите им няма значение.
144
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма хора, но работодателите пак са с хиляди претенции, искат млади и красиви, с три чужди езика и две висши, да им работят за минимална заплата.
143
1
 
7
 
! Отговори
Антинаталист преди 2 години
Това че намаляваме не значи, че ей сегичка ще тръгна да се размножавам в тая ***, дето ни е превърната държавата. Въобще да правиш други нещастници си е безотговорно, според мен. Голям праз, че изчезваме, все някой ще дойде да живее на територията.
142
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Населението се топи, но за детето ми няма място в детската градина. Частните започват от 600 лева нагоре.При второ два пъти по 600, като добавиш и другите разходи по отглеждането излиза, че ти трябват близо 2000 лева на месец и то главно, защото последните 2 кмета на София - Б. Борисов и Йорданка Фандъкова не решиха въпроса близо 15 години.
141
0
 
7
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
1 милион по-малко население, но администрацията расте.Краят остава за вас.
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще дойдат други народи, като се изселят българите. От където дошло, там и отишло.
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Др. Нинова да народи набързо 3-4 деца, щото и тя се притиснила от демографската криза. Нищо, че има едно дете и то живее в чужбина! Притеснена е жената и затова нека даде пример. Иначе всички други приказки са див популизъм. За решаване на демографския проблем може да дават съвети хора с най-малко три деца и няколко внуци.
138
2
 
23
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Бльскам -20 г в бьлгария - освен , че се чувствам стар и болен нищо друго не сьм постигнал - който е млад и иска да живее нормално да заминава в чужбина - тук отдавна е потънала работа
137
2
 
13
 
! Отговори
ефект преди 2 години
това е от "добро" здравеопазване... Пххх!
136
1
 
12
 
! Отговори
izh преди 2 години
Икономиката 70% собственост и 100% контрол от мутроприватизатори с петолъчки на челото. По изборите бивши милиционери, овенни , платени слуги и синхронизирани изборни шашми. Какво да прави тук някой който е амбициозен и има знания - ПЪТУВА. Какво да прави тук по малко образования с мечти и планове - ПЪТУВА. Кой остава да храни Фуражката и сие / с новите пенсии за заслужен труд / , Др. Нинова и сие, с хилядния и антураж без нито един ден ТРУД за държавата? Е, скоро няма да има откъде да се краде
135
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
МНОГО странно - населението намалявало, но администрацията , която го обслужва - не бивало да се намалява, изводи...
134
2
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Така е и българката иска да прилапа някоя татуирана мутра в чужбина и българина иска да прилапа някоя силиконка в чужбина така,че който може да емигрира
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФактДоло Мотафчиски!
132
0
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Българката търси татуирана мутра с много пари да я бие с пари, но накрая се сеща за слабия безработен българин и слабия безработен български клошар, но той вече е емигрирал си е намерил чужденка или накрая тя се набутва на безработния българин или безработния клошар някъде в чужбина
131
1
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Колкото по-малко население, по-малко възможност за кражба на политици и олигарси от народа трябва да се емигрира
130
0
 
14
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Като намалява населението няма да има кой да храни депутатите така,че който може да емигрира
129
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Миналата година бе по-смъртоносна и от Виденовата зима и се нарежда на второ място след 1918 г. Но добрата новина е че изгоряха само сухи съчки. И че сезонното грипче се лекува с топла супа и аспирин.
128
1
 
19
 
! Отговори
мук преди 2 години
И да изчезнем никой няма да забележи
127
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртните случаи причинени от васкините тепърва започват. Спортисти падат като круши по терените. Разбира се че тези смъртни случаи няма да признаят че са от ваксините. Просто ще е представено като съвпадение че толкова много млади хора се оказват с рак, миокардити, инфаркти, инсулти и какво ли още не. Всичко ще го пишат за ковид и ще продължават с манипулациите и фалшивите новини, за да могат още овци да се ваксинират с отровния шот. Докато човечеството не се събуди и не прогледне.
126
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента върви борба на видовете която върви от милиард години. Най ненужния вид на природата в момента е евроге.йския вид . И нормално той ще изчезне . И няма да са нужни кой знае колко време ;) Природата си знае работата .