Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата

Причината - трудно се справят със сметките за ток
14 яну 2022 11:05, Петя Славова
71
Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата
Снимка: БГНЕС

Високите сметки за електроенергия са предизвикателство за бизнеса, включително и съществуването на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на COVID, се намират все по трудно в аптечната мрежа.

"Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението. То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата, и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари", обясни пред БНТ Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка.

Намаляване на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов.

За съжаление, някой трябва да плати сметките и за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.

Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, призна Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то това беше една от целите, масово заразяване на учениците, родителите и огромни печалби за фарма мафията. Иначе няма логика, точно при най-заразен щам на вируса да наблъскат накуп децата присъствено.
43
0
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Аптюкарю, от такива връзкари като теб, не можем да отворим аптека. Този бизнес е със специален режим и разрешения и само избрани като теб се добират до него.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези наглеци са по големи циркаджии и от депутатите. Нямат наплюскване алчни продавачи на ментета и илюзии.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и тези ли се оплакват. За тях от две години пандемия оборотите трябва двойно да са скочили. Все ще компенсират тока някак. Просто българина е ужасно алчен. Няма спирка. Никой няма да фалира. Свикнали са на огромни печалби на гърба на клиентите си. И сега, когато тези печалби са по-малки е голяма трагедия.
40
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
***, оставиха ни гладни, сега и лекарства няма да можем да купуваме! Абсолюнен ГЕНОЦИД на българското население, гарантирано от Радев и правителство!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После не се чудете защо българите купуват лекарства от Турция, Гърция и др.
38
3
 
13
 
! Отговори
Lele преди 2 години
Като говореха за Виденова зима се смяхте, нали... ??? Промянката... промянинката как е, а ????? Кефят ли още комун дурите, дето като дойдат и фалират държавата! Де жаву, а?!!
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бшагодарение на фотоволтаиците на Герп
36
0
 
15
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
Ако заради цената на тока не може да съществува един бизнес,който не е производствен,а 100% търговски,вие ми кажете какъв е този бизнес?!СБЪРКАН!Утре ще запеете,че и данъците са високи!Затваряйте и не ревете.И без това аптеки има на всеки ъгъл,предостатъчно са.Сещате ли се защо има лимити на надценката-защото ако нямаше,щяхте да ни избиете с цени.Здравето на хората не е пазарна икономика!
35
0
 
17
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Хората психически станахме много зависими от аптеките. Едно време всяко семейство имаше по 4-5 основни вида таблетки в шкафа, имаше по 1-2 аптеки на град/квартал, които все бяха празни и хората живяха до по 90. Сега, ги гледам хората на опашката на по 70 си купуват блистери като, че си взимат фишове от националната лотария. Странно е да се говори за медицина при положение, че продължителността на живота спада. Едно време наричахме здравните заведения лечебници, сега ги наричаме болници.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме пандемията
33
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много отворковци в тоя сайт бе. Огромни печалби от 350% в аптеките. Приказки на баламурници. Аме отворете аптеки и печелете да ви видя колко дена ще просъществувате.
32
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайде да им дадем и на тях пари, че съвсем са оголели и изгладняли, горкичките! Затова аптеките никнат като гъби и хората стават все по-болни и по-зависими от БИГ фЕрма препаратите.
31
1
 
25
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Когато боледувахме от Ковид с жена ми и ни изписаха множество различни, противоречиви, подсилващи и всякакви лекарства, антибиотици и имуностимулатори за последващо възстановяване+тестове и снимки на бял дроб, сметката общо беше около 1500лв за двамата (повтарям 2-*** човека, имам касови бележки за доказателство).Представям си общата сума само за нашата територия. Ако и аптеките твърдят, че са на загуба, вече прекалявате и ще стане страшно някой ден, помнете ми думата! ГъзГлаваЗатрива!!!
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам надценка на заплатата
29
0
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Тия станаха по богати от наркобароните.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва аптекарите да не копат биткойни, че се оплакват от цената на тока? Така или иначе цената на лекарствата вече се вдигна, при същия процент взимат по-голяма сума.
27
0
 
25
 
! Отговори
Sofia Centre преди 2 години
Абе турците,сърбите как имат в пъти по-евтини лекарства????
26
0
 
10
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Ваптеките на Магарешки няма един чтец на карти - нещо което всеки втори хранителен магазин има. Значи му е по-евтино да мъкнат парите с чували, а не да плаща на банките за трансакции.
25
1
 
10
 
! Отговори
Тътъ преди 2 години
Мр,ъсни наг,леци!!!