Стартова заплата за лекар във Франция е 1500 евро, у нас - 800 лв.

Половината от младите специалисти търсят реализация в чужбина
10 фев 2022 11:22, Петя Славова
139
Стартова заплата за лекар във Франция е 1500 евро, у нас - 800 лв.
Снимка: Pexels

Според статистиката, половината от завършилите Медицинският университет в София, търсят реализация в чужбина. Като основни причини младите лекари изтъкват възнагражденията, остарялата система, както и липсата на доверие към специалистите.

По думите на акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, са нужни промени за подобряване специализацията на младите лекари у нас. Той изрази мнение, че е важно е да се уеднаквят критериите при подбора на кадрите в лечебните заведения из страната.

Още по темата

"Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита, да предложим промени за специализацията на младите лекари. В коалиционното споразумение колеги също предложиха подобни реформи. Добра стъпка би било да се помисли за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в болниците из страната, по примера на Франция. Така няма да има онеправдани колеги. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на директорите на болниците", обясни акад. Трайков пред Нова тв.

Акад. Трайков обърна внимание и на проблема с изтичането на кадри от страната. "Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на професията. Около 20% посочиха неуредиците в здравната система и методите на лечение. Проблемът с недостига на кадри обаче е характерен за цяла Европа. Във Франция младите специализанти започват със стартово възнаграждение около 1400-1500 евро. Тук стартовата заплата е около 800 лв.", каза още ректорът.

Пари в системата на здравеопазването има, те обаче не се разходват по правилния начин, смята акад. Трайков.

"В момента в системата има около 10-12 милиарда лева. Очаква се обаче от лекарите, тъй като парите не се разпределят правилно, да свършат работата си вместо с тези средства, с много по-малко. Когато това очаквано не се получи, е лесно да обвиним лекарите. Друг сериозен проблем е и системата на клиничните пътеки, която куца през последните 25 години", добави още ректорът на Медицинския университет в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
9
 
9
 
! Отговори
Марси преди 2 години
Всеки е свободен да реши ,къде да се труди и живее,НО при младите лекари би следвало да е малко по-различно. Обучаван е 6 години с парите на данъкоплатеца ,съвсем нормално е да трябва да се труди в Бг минимум 5 години и после да работи ,ако иска и в Русия? Другия вариянт е да върне на държавата 200-300000лв. и да отиде да работи зад граница.Елементарно е,просто няма воля да се направи!
84
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
98, ми... да
83
2
 
11
 
! Отговори
Каква лъжа преди 2 години
типично за този сайте! Минимална заплата във Франция е 1608 евро. МИНИМАЛНАТА
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар "89, о имам, но тя само за , който заслужава." Хаха! Това ми напомня на лаф от един български филм: "-Ти съвест имаш ли бе? -Не! Ъъ, тоест имам, но не я използвам всеки ден." Та и ти така...
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига глупости - заплата на специализант 1500 евро във Франция. Братовчед ми работи в ЧИСТОТА в Бордо, /събира ***/ и е с 2200 евро заплата, и фишовете съм му виждал, Стига сте лъгали хората.
80
4
 
5
 
! Отговори
лекар преди 2 години
ами държавата тотално сбъркан аедин даскал дет и образование няма отговорност не носи 3 месеца вакансии ползва 1400лв -порнография
79
2
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
89, о имам, но тя само за , който заслужава. 90, кой как се уреди
78
4
 
8
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Супер тъпо сравнение! Ако Бг лекаря си живее в Сф да речем и си има жилище, ако теглим чертата, той ще има повече пари от мизерника лекар във Франция! Там само наема или моргиджа ще те утрепят, прибави и други разходи и ще разбереш, че 1500 евро във Франция са нищо
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така изглежда че са алчни лекарите като дават заплати от по 100хиляди на директори на болници и хората си мислят че всички лекари вземат по толкова а не е така рибата се вмирисва откъм главата Да си директор не означава да вземаш голяма заплата а да си отговорен към персонала и дейността
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При средна заплата във Франция 3270 Евро или Четири пъти по голяма от средната за България,как очаквате при лекарите да няма почти същата разлика,случайно те да не са богоизбрани?
75
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Тук няма лекари има само търговци.
74
5
 
3
 
! Отговори
някой преди 2 години
До Лекар доста са ви високи заплатите, какво си заревал. алчни сте до безобразие.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар Ама ти и душа ли мислиш, че имаш? Или го каза просто като израз. Защото от писанията ти не личи да имаш.
72
4
 
4
 
! Отговори
някой преди 2 години
заплатите на лекарите не на никак малки...........работят в болница..............
71
3
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
87, и защо? Трябва да си разкъсвам душата заради вас? А медицината е професия, която се практикува срещу заплащане, иначе ДГД
70
2
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Кое общото между Франция и България, та и заплатите?И дали във Франция работят на 2-3 места? Въпреки КТ?И влезте в задния двор на всяка болница, погледнете возилата, и после се жалвайте.Преди имаше лекарски вили, сега лекарски бензиностанции.
69
3
 
4
 
! Отговори
Наясно ли сте преди 2 години
и друго, че повечето пациенти са доста прости, без елементарна здравна култура, не спазват никакъв здравословен начин на живот, а пушат, пият, дрогират се, хранят се с всякакви евтини *** вкл. по заведения, не спортуват и най накрая "налитат" на такива "лекари". Вс.граждани имаме нужда от повече образование, наука и просвета. И лекарите и пациентите и вс.други професии!
68
4
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
До ЛекарМай тебе ще дерат!Смени професията,за лекар не ставаш и сто специализации да имаш!Заради такива,,доктори"като теб,хората ви намразиха и затова и ядете бой,бездушнико!
67
3
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До Лекар, ще ти се и о ужас, дори не работя с касата
66
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
има начин, я пак, че нещо не разбрах