Стартова заплата за лекар във Франция е 1500 евро, у нас - 800 лв.

Половината от младите специалисти търсят реализация в чужбина
10 фев 2022 11:22, Петя Славова
139
Стартова заплата за лекар във Франция е 1500 евро, у нас - 800 лв.
Снимка: Pexels

Според статистиката, половината от завършилите Медицинският университет в София, търсят реализация в чужбина. Като основни причини младите лекари изтъкват възнагражденията, остарялата система, както и липсата на доверие към специалистите.

По думите на акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, са нужни промени за подобряване специализацията на младите лекари у нас. Той изрази мнение, че е важно е да се уеднаквят критериите при подбора на кадрите в лечебните заведения из страната.

Още по темата

"Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита, да предложим промени за специализацията на младите лекари. В коалиционното споразумение колеги също предложиха подобни реформи. Добра стъпка би било да се помисли за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в болниците из страната, по примера на Франция. Така няма да има онеправдани колеги. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на директорите на болниците", обясни акад. Трайков пред Нова тв.

Акад. Трайков обърна внимание и на проблема с изтичането на кадри от страната. "Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на професията. Около 20% посочиха неуредиците в здравната система и методите на лечение. Проблемът с недостига на кадри обаче е характерен за цяла Европа. Във Франция младите специализанти започват със стартово възнаграждение около 1400-1500 евро. Тук стартовата заплата е около 800 лв.", каза още ректорът.

Пари в системата на здравеопазването има, те обаче не се разходват по правилния начин, смята акад. Трайков.

"В момента в системата има около 10-12 милиарда лева. Очаква се обаче от лекарите, тъй като парите не се разпределят правилно, да свършат работата си вместо с тези средства, с много по-малко. Когато това очаквано не се получи, е лесно да обвиним лекарите. Друг сериозен проблем е и системата на клиничните пътеки, която куца през последните 25 години", добави още ректорът на Медицинския университет в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
5
 
! Отговори
777 преди 2 години
Няма беден лекар
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д-р Снагълс до#44Всички 12 психиатрии в България. Провери и тогава се смей.
43
5
 
9
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Стига с тия доктори търгаши.Много добре си живеят с тия заплати и рушвети
42
3
 
10
 
! Отговори
Д-р Снагълс до#44 преди 2 години
Ало, я кажи коя е тази психиатрия с такава стартова заплата?? Аз съм с 40 годишен стаж и като сложа клас " прослужено време",дежурства, вреден труд и т.н. , Ами че аз за 1 година ще стана милионер бе тикво!! Ха ха ха!!
41
3
 
7
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Не слагам абсолютно всички под общ знаменател, но повечето са нагли, алчни, корумпирани, безскрупулни, некомпетентни и арогантни. Все парите са им малко, за хората на никого не му пука. Доста народ си отиде, заради ,, адекватно'' лечение за съжаление..
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой написа тази лъжлива статия? Напишете един път поне истината! Всичко което пишете е долна лъжа!!!
39
0
 
4
 
! Отговори
Държавната дотация преди 2 години
До 7 г по разпределение/////за следващите медицина е 5890 лв. годишно. Издръжкаот родители на студент медик е 1000 лв месечно. За 6 години студента е дотиран от държавата с около 35 000 лв. Това е около 18 000 евро. Заплата на млад лекар в Германия - 3 500 евро. Според теб за колко месеца бг студент ще върне парите на България за ученето.
38
4
 
5
 
! Отговори
Наясно ли сте преди 2 години
От мн.време една от най-доходната професия е да си лекар и то на вс.нива. От общопрактик. до специалист. А голяма част от тези, които имат практика по болници имат и консултативни кабинети за пациенти до и след болничното лечение. Лекарите са наистина малко, а пациентите страшно много и дори и най некадърните са затиснати от работа, разбирайте пари. Да може некой зелени, сега постъпващи, да са на 800 лв.но дори и те бързо схващат как да поправят заплатата си, а тези които не могат са мани мани..
37
4
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Тука не ти е сащ и там едва ли всеки втори се пише лекар и да точи здравни каси!Тука стотици милиони прахосаха покрай ковидистерията вместо тия пари да бяха ги вложили за истинско лечение на хората и не те да умират пред болниците!В щатите лекар да не би да взема милиони заплата на месец бе?Сравнява с щатите!Тука заплатите да не са като в щатите я?
36
4
 
9
 
! Отговори
Д-Куин до #20 преди 2 години
Какви ги дрънкаш бе тикво?? Я конкретизирай КОИ ЛЕКАРИ си купуват джипове?? Тия с основна заплата 1060 лева или тия със годишна заплата над 1 милион лева?? И не слагай в един кюп всички лекари!!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а какви на наемите във Франция и какви са в България?
34
7
 
8
 
! Отговори
Да преди 2 години
Работя от 30 години в държавна психиатрична болница. В момента стартова заплата на лекар 1ви ден на работа е 1818 лева. За тези със стаж +1% за всяка година. Отделно са дежурства и нощни. Стига с тия 800 лева, това е мит.Беден лекар няма. Всеки който работи дори и наполовина на възможностите си преживява абсолютно нормално. Отдадените на професията до 40 години вече са милионери.
33
0
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Наема във Франция е навярно е 1500 евро минимум, а тук...!?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стандарта е друг ...В БГ т.нар. шуробаджанашки блоници - чорбаджиите са най-добре...Жалкото е че все още не се прави нищо минимум 100 бр. от тях да се изхвърлят от ЗДРАВНАТА СИСТЕМА...Пиатм се обаче - има ли хапче против мания за величие - май че НЕ.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип на някой и 800лв са им много! Лошото е, че има и дърти лекари дето са им много, ама...
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпуснали сте една нула за Франция.
29
1
 
11
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Заплатата на РЕДОВИ лекар-специалист в ДЪРЖАВНАТА болница у нас е 1060 / хиляда и шейсет лева/ или 530 ЕВРО!! Само че на четирикратната булка Гюлчен Сербезова,Кирчо и Кокорчо им дреме на сайдера!!!
28
4
 
14
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
Ако държавата беше загрижена щеше да учи доктори за своя сметка срещу договор за работа!Има много бедни младежи които искат но не могат да си го позволят за разлика от чедата на буржоазията които вземат диплома с единствената цел после да дерат хората!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар!
26
2
 
3
 
! Отговори
До ти чувал ли си преди 2 години
Сравни многопочитаемите лечители с м.ургавите братя? Добре е. Хареса ми.