Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките

Има сериозен приток от пациенти, които не са с COVID
10 фев 2022 09:11, Елка Василева
139
Д-р Кателиева: Лекарите свършват, няма как да са само лекари в линейките
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се опитаме да се погрижим за пациентите, които не са заразени с COVID, така и за пациентите, които имат усложнения от него. Имаме сериозен приток от пациенти, които не са с COVID, но трябва да бъдат лекувани. Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Още по темата

В момента има висока заболеваемост, но този вариант на заболяването не води до висок брой хоспитализации, посочи тя.

Според д-р Кателиева има сериозна нужда от работеща и обновявана в реално време система, която „да върже спешните отделения в болниците“ с Центъра за спешна медицинска помощ.

„В реално време да имаме информация в коя болница какви легла се освобождават. Това обновяване става на 4 часа, понякога и на повече часове,“ каза д-р Кателиева

Тази система е направена само за COVID, уточни тя.

Десислава Кателиева коментира, че разпоредената след трагичния инцидент във Враца проверка във всички спешни отделения в страната е „опит да се търси причина къде се чупи системата, има или няма система грешка“.

Стандартът за спешна медицина се чете само когато има жалба, смята Кателиева. По думите ѝ анализ на системата трябва да се прави непрекъснато, а не само когато има пробойни, и „да не се запушват дупки“, а да се върви в правилната посока.

В съседна Румъния спешната помощ се оказва основно от парамедици. Работи се с телемедицина, като парамедикът е във връзка с лекар, който дистанционно го направлява как да действа, наблюдавайки медицинските показатели на спешния пациент, разказа д-р Кателиева.

Тя поясни, че у нас има около 1000 парамедици, а един парамедик се обучава в професионален център в период от 6 до 12 месеца, друг е въпросът дали ги използваме само като шофьори на линейки.

„Няма как да задържим само лекари в линейките – лекарите свършват, лекарите остаряват“, обобщи д-р Кателиева.
 


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
до 115 преди 4 месеца
Ти кой си, че да казваш кой да работи задължително тук, бе комунист мръсен? Всички висшисти учат държавна поръчка - хайде задължи ги де! А това, че е държавна поръчка, не значи, че не плащат - в медицина са най-високи таксите! Да не говорим за ученето, което е истинско, а не като на миските учещи ПР, маркетинг, менидмънт и пр. измислени специалности...
120
0
 
3
 
! Отговори
до 115 преди 4 месеца
На 4 октомври 1989-та година имахме разпределение.Изпратиха ме в другият край на страната.На разпределящата зададох въпроса дали ще събере кураж да се прегледа при мен - насилствено разпеделеният.Тя не посмя да ми отговори! Аз се запънах и не се подчиних.Та насила и тогава и сега-не може! Трябва с добро,а не насила!
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имахме съвместно занятие с румънските парамедици.Е,не съм очарован да ви кажа.Имаха само един шеф униформен който говореше английски.Та езиковата бариера си каза думата.Техниката им ми хареса.А как бяха облечени на 38 градусова жега със зимни якета и как се потяха направо да ги съжали човек.
118
0
 
0
 
! Отговори
до 114 от 123 преди 4 месеца
Уважаеми Лоло.Ако ние бяхме спазвали протоколите пациентът ни не би оцелял!Ако не бях отворил 5 шкафа с лекарства за да извадя от тях каквото трябва на момента и ако не бяхме 5 човека свободни,той щеше да загине!Можеш да напишеш програма затова как да ти работи компютър или робот.Но не и да предвидиш какво ще се случи!В Чернобил като е имало протоколи та каква стана тя?А там нали всичко е физика-формули,предвидимост....Трябват хора с опит и умения-това е истината.
117
0
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 4 месеца
Е,той и доцент Тонев така каза,че повишаването на заплатите би било безполезно.Досетете се какво следва.
116
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 4 месеца
Не знам защо всички управляващи действат като шопа.Учат си магарето да не яде и после се чудят защо умира?Та и спешната помощ така!Преди време гледах репортаж от един немски град,граничещ със Швейцария.Там целият болничен персонал избягал в Швейцария!И директора на болницата се оплаква.Сигурно и той е шоп,та макар и немски!
115
0
 
2
 
! Отговори
лекар до 116 преди 4 месеца
Заради това,че оплакалата се заемала ръководна позиция в общината колежката я наказали.Та угодия няма на никой.И затова и аз не искам да работя в спешно отделение!Защото като дойде някой дето само го сърби и не му угодиш те наказват!Като е така никой не заслужават да работи там!
114
0
 
3
 
! Отговори
лекар до 116 преди 4 месеца
Преди години пред спешното отделение докараха мъж нажилен от много пчели в безсъзнание.Извадихме от 5 шкафа медикаменти за да го стабилизираме.И изразходихме цялото налично количество.За да го възстановим помолихме близките да закупят от аптеките наоколо.Никой не се оплака и човека бе спасен.Обаче година по късно дойде жена с алергичен обрив.И колежката която бе дежурна и написала рецепта да си купи ампули,които след това и е направила.Тя не е била спешна.Обаче се е оплакала.
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То като няма да са лекари, да ползваме таксита.
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 116 kaто сте бедни няма да имате претенции да се лекувате като европейци. Ще се лекувате като ***.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека да учат в чужбина нищо лошо но да се създадат условия да се връщат у нас вдичко е една подла политика
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо да учат в чужбина, бре? Откъде накъде и с какво право ще казвате на младите хора къде и как да си живеят живота? Всеки сам решава как да действа, особено, като всичко го спъва и няма развитие! Аман от капацитети и съветници. Всеки да си гледа себе си, стига сте дуднели тук против медиците. Като извървите техния път и имате техните знания, тогава ще давате мнение...
109
2
 
3
 
! Отговори
Имец преди 4 месеца
До Dd 111, Личните лекари в ЮК са пълна сръб, не се консултират с колеги, а с интернет. лекарите в спешното са съвсем друга класа, нищо общо с личните
108
0
 
5
 
! Отговори
Кирохарвардо преди 4 месеца
Няма как да се плащат високи заплати, пенсии и т.н. в БГ защото те не могат да се крадат. Най-важното е да се инвестира в пътища, училища, детски градинки и лампи по 5к парчето /дето иначе са 75лв. заедно със слънчевия панел/. Не можахте да разберете, че на никой не му пука за хората, а вие кат овце чакате някой да ва опрай - ще ви пооправят още малко и тез ще вдигнат гащите и ще заминат. Докторите в Германия директно започват специализация по избор, а в БГ знаете ли как е?
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лекарите свършвали... те и българите свършват- нали това е целта. Не може да лекуваш най-бедните в Европа и да искаш парите на европейските лекари. Просто няма кой да ги плати. Богат народ, богата държава - това е нормалното за едно цивилизовано общество. А тук какво е - ограбен народ, и алчност до глупост и самоунищожение.
106
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До относно образованиетАми да си учат в чужбина медицина. Щом са учили държавна поръчка тук, трябва задължително да работят за държавата поне 5г
105
1
 
4
 
! Отговори
Лоло преди 4 месеца
Всичко е каша щото няма стриктно изработени протоколи-кога,какво,как
104
1
 
4
 
! Отговори
До Лоло преди 4 месеца
Прав си, в повечето случаи е възможно, но това е долекарска помощ и може да се прилага само при леки случаи. При съмнение за тежки няма как да е валидно. Друг е въпроса колко от обажданията са за сериозни случаи- това е трудно и имт огромна роля диспечерите..има стотици бабки, дето звънят за високо кръвно и тн, което е подигравка с екипите на Спешна помощ.
103
4
 
4
 
! Отговори
Лоло преди 4 месеца
Заблуда е че само лекари могат да вършат тая работа.Спешна помощ, първа помощ за спасяване се върши от Парамедици-здрави млади мъже,сестри и пожарникари са обучени за това,ама в бг не искат,ще им се объркат сметките в касичките.
102
3
 
6
 
! Отговори
Dd преди 4 месеца
Здравната система в Бг се нуждае от тотална промяна!В чужбина плащаш високи осигуровки,чакаш за да те прегледа специалист,но им вярваш и най-вече съм забелязала- докторите в чужбина ако незнаят нещо се съветват с колеги и съгласуват лечението.Другото е техниката в чужбина е светлинни години пред Бг.В бг обикаляш 5 доктори,5 различни диагнози...Да-лошото в чужбина е,че трябва да си наистина болен,за да те прегледат скоро,няма го варианта частен преглед