Д-р Брънзалов: Скоро ще има дефицит на практикуващи лекари

Той коментира регистрирането на електронни прегледи
16 фев 2022 15:42, Петя Славова
77
Д-р Брънзалов: Скоро ще има дефицит на практикуващи лекари
Снимка: БГНЕС

Вече общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ ще могат да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация.

Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.председател на БЛС.

Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, обясни д-р Брънзалов.

Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, подчерта той.

Още по темата

Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.

В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.

Той съобщи още, че от БЛС са против новата заповед на здравното министерство към общопрактикуващите лекари да отчитат количествата и вида на ваксините, с които разполагат във всеки кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
До Егати неблагодарн преди 2 години
Хората не са виновни, виновни са такива като тебе, които вкарват във властта некадърници вече 30 години. Никой не бяга от хубавото. Надявам се да го осъзнаеш, въпреки че се съмнявам.
66
1
 
3
 
! Отговори
До Беновска преди 2 години
Ама ти си много не доклат ена, бе! Фани млъкни с тъ пи те си въпроси.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко как ги оправяше тия кризи след като един милион данъкоплатци изчезнаха от България за времето на неговото управление, Ами много просто купи всички медии възможни и заедно с тия на Пеевски пишеха че всичко е розово и държавата е във възход. Та всичко лъсва рано или късно, и новите го отнасят, без да имат вина.
64
5
 
0
 
! Отговори
До #48 преди 2 години
Ало,неграмотния?? Пише се шофИрах,а не шофОрих!! Това ли е нивото на образованието ти?? Ха ха ха!!
63
6
 
1
 
! Отговори
Беновска пита до#50 преди 2 години
Само не разбрах на кой квартал на Гьотеборг си " главен лекар"?? Само питам!!
62
0
 
5
 
! Отговори
Пейо от голямо село преди 2 години
Години наред не позволявахте на младите лекари да пробият в България и сега хоп ама няма !
61
1
 
8
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Не го знам ония от Германия лекар ли е, не е ли обаче каква само Балканска завист и омраза се изля... Всички му се връзват на глупостите. Кво се занимавате с тоя, бе? Нещо май комплекси прозират.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2/3 от общопрактикуващите лекари са без специалност. Няма стимул, нито начин да специализират. Трябва да плащат през това време на някой да им гледа пациентите. За какво качество на здравеопазването говорим! Как може лекар да е едноличен търговец.
59
8
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До Лекар в Германия Колега,давай малко по-скромно.Тук не е прието лекар като си върши качествено работата да се хвали сам.Пациентите го хвалят!!!Разбра ли???А и е абсурдно лекар да се хвали че е направил добро.Та нали това ти е професията!!!
58
4
 
2
 
! Отговори
До #54 преди 2 години
Dnes.bg. никога нищо не трие!! Защо лъжеш бе тикве...ник??
57
0
 
9
 
! Отговори
Инж. Петров преди 2 години
Има успели професионалисти и в България и в чужбина. Няма смисъл да се нападаме взаимно. Далеч по разумно е да сме единни. На двамата лекари в чужбина ще кажа - браво, че сте успели навън! Пожелавам ви да се върнете в родината! На второ място бих ви пожелал макар и малко, но доза скромност! Ще ви отива. На тези пък, които ги нападат бих казал да не избързват да съдят и обиждат хора, които не познават. Не знаете техния път и история. Долно и непочтенно е!
56
1
 
15
 
! Отговори
Лекар в Швеция преди 2 години
Аз напуснах България когато бях на 45 г. Точно 19 години работих в България и съм изплатил всичките си задължения към държавата. Бяхме реформирани 3 пъти. Плащах си специализацията, такъв беше поредния закон, въпреки че работих като роб. Накрая, вече специалист, замествах тук и там и вземах смешна заплата. Нямах връзки, имах знания и ентусиазъм. Да, но само с ентусиазъм семейство не се издържа. Тръгнах с мисълта да поработя 2-3 години и да се върна. Но станаха 14 год. Няма да се върна.
55
10
 
2
 
! Отговори
До Мариела преди 2 години
Аман от такива безродни *** и гъзолизки като тебе, все България ви е виновна, бо-клуци! Кой иска твоето некомпетентно и безползено мнение?
54
6
 
1
 
! Отговори
До Мариела преди 2 години
Когато става за тебе, вероятно му е крив.
53
2
 
8
 
! Отговори
Мариела преди 2 години
Аз пък се кефя на нашия доктор в Германия! И с какво точно се подиграва на България? Уважава професора Дънов и помага на българи макар и от чужбина. Единствено каза, че здравната ни система е *** и е напълно прав! Нападнахте го всички понеже нарита форумите мишки. Накрая дори се извини на доцента и демонстрира класа.
52
7
 
2
 
! Отговори
Егати неблагодарни преди 2 години
към България и Българската Държава хора! Скапани и неблагодарни ***, егоисти, получили добро образование и здравеопазване тук, в България, незвисимо от професията, която пак имат благодарение на тази страна, напускат Родината и обиждат Държавата като отиват в чужбина само заради лична изгода! Гну-сни ПРЕДАТЕЛИ!
51
1
 
7
 
! Отговори
Лекар в Германия преди 2 години
До Доц.Валери ГелевКогато срещна разумен аргумент мога само и единствено да го приема. Колега, имате право! Извинявам се!
50
4
 
7
 
! Отговори
Доц.Валери Гелев преди 2 години
До лекар от Германия Уважаеми колега,правото човек да избира полето си за изява и реализация са си негово лично право!Но...неприятно ми стана как човек който си е българин по кръв и род говори с пренебрежение за собствената си страна,парадирайки с уж някакъв успех но забравяйки,че уважението към човека е първото което лекар дължи към обществото,дайте го по-скромно и уважително,дори да се чувствате нападан не мисля,че тонът Ви е подходящ !
49
1
 
7
 
! Отговори
Лекар в Германия преди 2 години
До БеновскаМного просто - като дам линк за да се легитимирам и ми трият коментара. Събудете се от злия и завистлив кошмар, в който живеете и вземете съдбата си в ръце!
48
11
 
3
 
! Отговори
Народен човек преди 2 години
Български лекари в Германия и Швеция ?? Що щете там бе тикви!!?? Я се връщайте и ако сте толкова кадърни, лекувайте българите!! Аман от ренегати!!