Д-р Брънзалов: Скоро ще има дефицит на практикуващи лекари

Той коментира регистрирането на електронни прегледи
16 фев 2022 15:42, Петя Славова
77
Д-р Брънзалов: Скоро ще има дефицит на практикуващи лекари
Снимка: БГНЕС

Вече общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ ще могат да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация.

Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.председател на БЛС.

Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, обясни д-р Брънзалов.

Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, подчерта той.

Още по темата

Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.

В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.

Той съобщи още, че от БЛС са против новата заповед на здравното министерство към общопрактикуващите лекари да отчитат количествата и вида на ваксините, с които разполагат във всеки кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, които са готови с 2лв. на ден да живеят. Да си вършат работата до гроб без да чакат за пенсия.Такъв пример е Теодосий. И той ви го каза. "Стойността на човека е като дроб. Числителя това си дал, знаменателя това което си получил. Ако само си взимал стойността ти е равна на 0, ако си давал -безкрайна"Ако можеше повече хора да дават, отколкото да искат, щяхме да живеем по-спокойно. Но никой не иска да е като него. Дори учителите и лекарите, които полагат клетва... :)
26
11
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
Ураа,идва края на белите убийци-ще се лекуваме сами и убеден съм ще го правим по-качествено !
25
6
 
3
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Защо никой не казва колко пари е дала държавата за обучението на хилядите лекари и мед.сестри,които работят в чужбина. Нямам нищо против,ако са си платили 100 % обучението.Може да не го приемахме но при социализма имаше разпределение.Така или иначе прегледите на частно скочиха над 100 лв.нека има лекари на частно,а онези които са ползвали за обучението си държавни средства да работят в бниците определен период по задължение.
24
5
 
4
 
! Отговори
Е преди 2 години
Едно време как са живеели без лекари? Значи може и пак ще се научите. Социализмъма много ви разглези и ви научи да чакате все на държавата и някой да ви дундурка цял живот. Сега света се връща към истинските реалности. Лекарите и другите държавни слуги на народа бяха временно явление което приключи.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма хора. Никой не мисли за следващите 50 години да не кажа 100, колко хора ще живеят на тази територия. Няколко хиляди лекари работят в чужбина. Десетки хиляди медицински сестри също.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да имаме достатъчно охранители.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То вече няма хора. Намаляваме прогресивно. Прогресивно намаляват и лекарите, и мед.сестрите, и учителите и т.н. Просто няма кого да лекуват и обучават. ще се молят да се записват останалите при тях.
20
6
 
5
 
! Отговори
А ,не преди 2 години
Простаци с дипломи винаги ще има !
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Не само лекари. Ще има недостиг на всички професии, които изискват мислене. Само фуражки и мюлюцюнери. Не емигрират
18
0
 
7
 
! Отговори
ТЕЛК преди 2 години
Болест на Чандлър. Ортопедите в Русе бяха чували бегло за нея. Та така де, осакатях. Годината мотане межеше да спести това до края на живота си да съм на издръжка на държавата.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то има отлив и на желаещите да бъдат лекувани бе, драги доктори. Сичко 6.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни лекуват като Кашпировски от телевизора.Обаче потребителската няма да падне
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питам колко шведски българи от гетото имат лични лекари и какви осгиуровки плащат за безплатното лечение, което ползват повече, отколкото другите български граждани?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
електронни прегледи. мда.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то личните лекари измориха хората,та кой ще лекуват след няколко години не знам!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стоян - шебек мал.оумен , а през 1996-97 г. с хиперинфлацията кой беше на власт ?!
11
3
 
9
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Честно, виетнамски шамани да внесем, пак ще са по квалифицирани от нашите доктори. Отивам с тежък ларингит, тя /личната лекарка/ ще ме лекувала с хомеопатия и шуслерови соли. Че и диплом за хомеопатия си е закачила на стената.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да внесем от Германия, нали сме в ЕС, за какво ни е иначе
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лоеният ,гноен ,гнусен и корумпиран тлъстомозъчен Брънзел незабавно на съд и в затвора за насаждане на паника ,държавна измяна и присвояване на на пари от НПО та
8
2
 
17
 
! Отговори
Отегчен преди 2 години
Аре малко да не се опитвате да ни плашите. Сирийски лекар, едва говорещ български ми постави правилната диагноза за 5 минути, след като 6 месеца преди това българските "специалисти" ме тъпкаха с какви ли не антибиотици и стереоиди.