Д-р Брънзалов: Скоро ще има дефицит на практикуващи лекари

Той коментира регистрирането на електронни прегледи
16 фев 2022 15:42, Петя Славова
77
Д-р Брънзалов: Скоро ще има дефицит на практикуващи лекари
Снимка: БГНЕС

Вече общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ ще могат да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация.

Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.председател на БЛС.

Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, обясни д-р Брънзалов.

Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, подчерта той.

Още по темата

Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.

В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.

Той съобщи още, че от БЛС са против новата заповед на здравното министерство към общопрактикуващите лекари да отчитат количествата и вида на ваксините, с които разполагат във всеки кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От поне десет години не съм ходил при личния.Ползвам фирмена здравна застраховка, ако се налага с и плащам допълнително на частно.Не искам да се занимавам с личнен лекар-бюрократ, който издава 2 направления за две години, удря печати за медицинско и събира пари в чекмеджето.В момента само възстрастни и майки с деца посещават личните, защото това е единственият начин да минеш през безплатната част на НЗОК.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има дефицит на всичко включително и хора ... 20-30 години макс
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще ни лекуват така, както ни лекуват през последните години - по-добре съвсем да ги няма. Не преглеждат, не търсят причини, лекуват симптоми с парацетамол и обезболяващи. Рекордната смъртност в България преди и по време на ковида доказва само едно - медицината е индустрия, която е лишена от всякаква хуманност. И за това са виновни докторите и политиците, които организираха и подкрепят поради финансови изгоди подобна убийствена система.
4
4
 
13
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Има дефицит на всичко.Милиони българи се евакуираха в чужбина.Други милиони измряха без време.Пита се защо престъпници като Бойко Борисов не са в затвора.Тази липса на справедливост скоро ще доведе до реки от кръв в България.
3
3
 
7
 
! Отговори
Що за дивотии? преди 2 години
Бе к'ви са тия "електронни прегледи" бе??? Във метавселената ли???
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що сега да не би да няма дефицит на лекари???
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се как все още има лекари след 12 годишното управление на сикаджийска мутра!!