Затварят цехове за килими заради недостиг на работна ръка

Собствениците признават, че са на ръба на оцеляването
21 фев 2022 23:20, Ния Христова
91

 

Българска фабрика, която произвежда ръчно тъкани килими за британския кралски двор, е пред фалит, а причината за това не е липсата на поръчки, а недостигът на работна ръка.
 
Цехът в Костандово е отворил преди 25 години и тогава в него работят 280 тъкачки.
 
"25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки", коментира пред Bulgaria ON AIR собственикът Нино Парпулов.
 
Върху килимите шедьоври стъпва кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни ръководители. Български килими притежават и холандската кралица Беатрикс, внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър и още много други.
 
"Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", допълни Парпулов.
 
"Ние трябва да планираме нашия край, лека полека, даваме си сметка, че натам вървим, ако не се случи това, за което говорим - създаването на млади кадри", подчерта Надя Парпулова.
 
"Това е голяма кауза, наистина. Държат много да се запази това нещо, но все още това е глас в пустиня. Това е жалкото", каза още Нино Парпулов.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
И тези "атрактивни" заплати са от минало време. А днес галопиращата инфлация налага, задължава, именно и от гледна точка на инфлацията, тези нива на заплащане да бъдат коригирани. А обявите им стоят и никой, който има належаща нужда от нови кадри, не си мърда и пръстта да се съобрази с това голямо зло - инфлацията и да направи необходимите промени в обявите за нови работни места.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма предлагане (на работна ръка), а има голямо търсене (на работна ръка), то по правилата които ни ги дрънкат 24/7 като обяснение защо всичко поскъпва следва и цената (на работната ръка) да се покачва стремглаво. Така ли е? Или за заплатите "пазарните закони" не важат?
66
0
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Във всички сектори на икономиката у нас има глад за нови, млади кадри. Макар, че още след 1989 г. нашите управници унищожиха доброто професионално обучение и сега има добри младежи за работа в различните дейности. НО... Новоизлюпените "бизнесмени" и "предприемачи" са длъжни да си развържат повече кесията и да определят по-високи нива от предлаганите сега. В обявите им, "атрактивната " заплата е около минималната граница.Тези управители да не си купуват най-скъпите джипове, а да плащат по добре.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой купува сега килими?
64
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, ако се плащат примерно 2000лв на тъкачките, за да имат стимул да идват младите, килимите стават непродаваеми. Не са виновни собствениците. Такова е положението. Има най-вероятно конкуренция от азиатските страни, където е по-евтин труда. Те ще завземат пазара. Не е болка за умиране, едно време така са изчезнали майсторите на *** или файтони.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гаден Работодател Ми добре. Сега сам си работи.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте чували за демографски срив? Топим се като нация със всеки изминал ден. След време пенсионерите ще са повече от работещите, безработните и децата. Кой да работи като няма хора и фирмите ще са принудени да затварят.
61
6
 
2
 
! Отговори
Гаден работодател преди 2 години
и още- ако няма праг на мин.заплата, 90% от некадърниците с килийно образование ще са със 140-150 кинта заплати!
60
10
 
4
 
! Отговори
Гаден работодател преди 2 години
За ЧНГ, всичките мрънкачи във фирмата ми ги пратих на борсата да си търсят там заплатите по 2000Е... Няма такъв кеф, 2 месеца спя спокойно, събота-неделя почивка, през седмицата - кафе и цигари в офиса със асистентката...
59
0
 
14
 
! Отговори
опааа преди 2 години
ама колко е прав ококорения,че бизнес който не може да дава заплата поне хилядарка е вреден за икономиката и по добре такива пишман бизнесмени да се разкарат и дадат пазар на кадърните
58
10
 
7
 
! Отговори
И преди 2 години
Няма да са само те цената на тока за фирмите е убийствена и нищо не се прави за намаляването и България тепърва ще разбере какво е истинска безработица- благодарение на ПП
57
2
 
26
 
! Отговори
Болгар преди 2 години
Не даваш кинти на корем, нема кой ти работи. Постепенно си отиват онези, поколения, които работеха ангария, защото просто трябва да се работи, дори за символично заплащане, за да не се застоява човек без работа и да се изкалпазанява;)))
56
1
 
22
 
! Отговори
Заплата? преди 2 години
Продава килими в Англия а заплата 300 лева??
55
1
 
22
 
! Отговори
Може би имахте преди 2 години
В предвид Няма хора които желаят да работят почти без пари?
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно въпросната килимарница е подарена на собственика по времето на Жан Виденов, щом като отишъл за втори път 25 години по-късно и с изненада разбрал, че работниците са намалели с 92%. Нещо като Банев, ама не чак в такива размери.
53
0
 
9
 
! Отговори
До Q преди 2 години
Братчед, ти си признаваш, че сам си се оставил да те експлоатират за никакви пари, докато другите са искали да си осигурят достойна прехрана, а не робски порции. Кое му е похвалното на твоята постъпка, обясни ми понеже не разбирам?
52
2
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Има "Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей""" Никой не говори за университет, такива смехотворни структури има в изобилие в България,а става въпрос за Техникум,което е средно учебно заведение.
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубава новина , лека полека да затворят и скапаната държава амин
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бизнесо Цехът бил направен преди 25 години. Пише си.
49
4
 
1
 
! Отговори
Q преди 2 години
Ти май се позна и те заболя от Истината...))