В Свищов приеха украинка и четирите й деца

"Банковите ни карти не функционират, магазините са затворени", сподели Оксана
28 фев 2022 19:07, Ния Христова
10
 
Украински бежанци влязоха в България тази нощ. В полунощ кметът на Свищов посрещна Оксана и четирите ѝ деца, едното от които е 8-месечно бебе.
 
Оксана и четирите ѝ деца напуснали родния град Николаев и са пътували до България две денонощия.
 
"С нас не тръгна най-голямата ни дъщеря, изкарахме в бункера два дни, но с малките деца и бебето бе невъзможно да издържим. А тя остана там. Мъжът ни ни изпрати и пак се върна обратно, все пак е война и трябва да защитава града ни. Банковите ни карти не функционират, магазините са затворени. Хората стоят в бункера, казаха, че идват танкове. В Николаев останаха познати, приятелки, братовчеди, съученици, повечето се надяват, че всичко ще премине бързо. Но моето мнение е, че не трябва да се остава там, опасно е", сподели пред Bulgaria ON AIR Оксана.
 
Бежанците от Николаев транспортирал Олег, който е бесарабски българин и е студент в София. Той и негов приятел решили да правят курсове и да извозват бежанци от Украйна към България, Молдова, Румъния.
 
"Около 17 часа се забавихме, на границите имаше големи опашки от украински коли. В Румъния има полиция, която спира украинските коли и пита всичко ли е наред. Аз съм свикнал да карам хора, пътувам за София и утре от София, и обратно. Моето мнение е, че повече от 100-200 души ще има, защото всеки ден се струпват на границата", коментира Олег.
 
Още в понеделник кметът на Свищов Генчо Генчев изпратил писмо до управата на побратимения град Кременчуг.
 
"Във вторник се свърза с нас народният представител от украинската Рада и председател на Сдружението на българите Антон Кисе, който помоли за помощ от наша страна. Трябваше във вчерашния ден да пристигнат първите хора, те пристигнаха тази вечер - жена с три големи деца и бебе на осем месеца. Създали сме необходимата организация по отношение на престой и изхранване, можем да поемем в социалните жилища около 60 човека", подчерта кметът на Свищов Генчо Генчев.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Имам 4 имота - 3 в София и 1 в Пловдив. Давам безплатен подслон на украинки, храна и дневни, само ако са до 30 години и приличат на Олга Куриленко :)))
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много от тези украинки ще останат тук заедно с децата и ще родят българчета и ще ни оправят демографията.
6
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тея бежанци дали са със сертификат?Ами ако има положителни?Що не ги тестват или ваксинират в автобусите?Кунчо.......Радка .......мнение някакво?
5
6
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
трафиканти!
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се напълним с азовци което не е добре ,после същите ще си покажат магарията в България !
3
6
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Трети украински фронт на ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ, идиоте. 1 милион украинеца се биха срещу червената чума. Ако и ние бяхме тръгнали, СССР падаше, както и сега падна!
2
5
 
2
 
! Отговори
Вън преди 2 години
окраинците!
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трети украински фронт са направили преврата на 9 септември 1944 тук в България,шизофренията демократична не ми се връзва!!