Експерт: Спекулата се получава от всеобща психоза

Мисията на правителството е да успокои пазара и населението
11 мар 2022 10:36, Петя Славова
52

На фона на кризата в Украйна, цените у нас не спират да се покачват. Задават се и въпроси дали страната ни разполага с необходимите количества храна на склад за изхранване на населението.

"Анализите са готови - какво е количеството на пшеница, слънчоглед, царевица; какво е необходимото количество за реколта 2023 при по-лошо развитие на международната обстановка, която е непредсказуема. След тези направени анализи към Министерството на земеделието се обяви, че ще бъдат отпуснати 1,1 млрд. лв. за зърно, за осигуряване нуждите за производство на хляб и регулиране на неговата цена", заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев в студиото на "България сутрин".

"Спекулата се получава от всеобщата психоза, несигурността на сектора и това позволява да се изкриви пазарът", поясни още той.

Още по темата

Другият приоритет на правителството е закупуването на зърно за фураж. "И това е планирано. Всички сделки ще се извършват през Софийската стокова борса, цените ще са пазарни и ще удовлетворят нуждите на производителите. Търсим разумен баланс, държавата да бъде качествен медиатор и посредник", посочи Бурджев.

По думите му, мисията на правителството е да успокои населението и пазара, като подсигури запас от храни и торове за реколтата през тази и следващата година.

"Проведоха се срещи и с двата азотни торови завода, за да се подпомогнат. Знаете, основната суровина за производството на тор е газта и заводите трябва да работят на пълен капацитет, за да осигурят до реколта 2023 необходимостта от торове. Опитваме се хем и превенция, хем да вървим с всички ежедневно излизащи промени", обясни зам.-министърът на земеделието и храните.

Бурджев, който отговаря за ресор "Животновъдство", обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че са проведени срещи с производители с цел нормализиране на цените за Великден.

"От 10 часа се срещаме с производители на агнешко и козе месо, за да намерим формула за взаимно партньорство между държавата и производителите и да успокоим цените за Великден. Освен това събираме животновъди от 12 часа, за да коментираме рамковото процентно съотношение в бюджета между растениевъди и животновъди", отбеляза зам.-министърът.

Вчера депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев внесе напрежение в управляващата коалиция, като обвини директно министъра на земеделието и храните Иван Иванов в липсата на прозрачност при назначенията в сектор "Гори". Относно обвиненията Бурджев коментира:

Назначени са професионалисти с управленски опит. Някои са членове на БСП, други не са. Дунчев е експерт, не е политик и бе твърде емоционален. Имаме 6000-7000 проверки, и след интервюто му имаме назначени проверки. Нека времето избистри емоционалните изблици. Липса на опит и излишна експлозивност. Приемам го като нещо излишно на този етап и нещо неразумно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
герб и ДПС преди 2 години
А психозата се подклажда от мутро бизнесмените на Герб и ДПС!
32
1
 
2
 
! Отговори
Япа Я преди 2 години
До АнонименСкоро ще има нова реколта ,а старите преси за нерафинирано олио са по мазетата и ще тръгне черната борса...Комунистите винаги ни връщат в 1945та!
31
0
 
6
 
! Отговори
Япа Я преди 2 години
До Анонимен Та нали малките магазини пазаруват от Метро ,Кауфланд и другите вериги,че складовете на едро са по-скъпи...
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупост и лакомия! Без разумните ограничения на закона върху силата. Закон трябва, закон! И здрави глоби за търговците крадци, които ако трябва да ги занулят! Продажбата на житото сега е престъпление! Здравите дотации, които получават зърнарите, са за да е хляба на приемлива цена. Ама били парите от ЕС - ЕС не сме ли ние? Нинова само пиар си направи!
29
0
 
6
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
Спекулата идва от психозата ,психозата я предизвикват експертите!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-Има спекула-има психоза ! Не може психозата да породи спекула,нали !?НИНОВА, В ПРОМАРКЕТ ОЛИОТО Е 4,99 ЛВ. ЗА ВСИЧКИ МАРКИ ! Е,не е 5 лв,САМО 4,99 лв. е ! Там имаше ли проверка Нинова-мазна и по-мазна от скъпото олио ?
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спекулата се получава от унищожаване на средните и дребните хранителни магазини , на лидъл , метро, кауфланд , била от години приоритено и безвъзмездно се раздадоха общински места по центровете на градовете , това в европа го няма там за да се запази малкия бизнес те са на километри извън града е как нинова ще разбие на тия четримата монополните съгласувани цени я отидете на един пазар да видите разликата , на пазара разчитат на бълза ликвидност
26
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Нали новите трябва да захлебат!!!
25
4
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
май не знаеш че не живееш насред пустинята а в държава. И стига с тия комунисти че вече вкисна тая манджа. Сигурно в Полша и Испания комунисти налагат таван нс основни стоки в усливия нс криза.
24
1
 
11
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
ми хубаво си го проузвел но нали се сещаш че няма как за сметка на други да правиш колосални печалби, никох няма да ти вземе продукцията, няма и да те ощети, защито дигодина градушка като убие реколтата ще ревеш на държавата за компенсации. А те от къде са, от тези на койти сега искаш да изтръскаш джобовере
23
0
 
10
 
! Отговори
бааа го преди 2 години
Психоза.........да нЕма с к'во да си опържиш мекички!Или да е на 8 лева литъра.......
22
0
 
18
 
! Отговори
Аз се чудя, дали... преди 2 години
Чудя се, дали бившите борсови посредници Кирил Петков и Лорер, не пускат слухове по медии и чрез трибуната на НС и да си правят борсови печалби. След това по стара схема все някой друг е виновен. Казаха няма да излиза зърно и 12км опашка за износ, това какво е? Кой го предизвика, много елементарно крадат тия, ама ние сме *** народ, виждаме ама търпим. Сега тия зърнени камиони, ще се върнат обратно, ама на двойна цена, точно за резерва и за комисионна. А защо резерва е празен? И за горивата?
21
1
 
16
 
! Отговори
Почва се... преди 2 години
Който има кеш след месец ще си накупи апартаменти, къщи и земи без пари. Всичко ще продава на безценица защото няма да има пари за елементарни неща.
20
3
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
хайде бе, седяло олиото с години, бая си неук, олиото гранясва пич до няколко месеца. Дори автомобилното масло седейки запечатано също влошава качествата си, присадките вътре се скапват.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е държава поделена между мафиотски кланове. Енергиен, хранителен, горива. И всичките пидплатени с лобита в министерства и медии. Нещата се угоеарят първо в министерски кабинети след което се включва платената журналистика с разни псевдо експерти по либерална икономика
18
1
 
10
 
! Отговори
Костов преди 2 години
Корнелия каза вчера, хората са виновни, кое не сте разбрали!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли какво направиха в Полша със спекулиращите бензиностанции - ЗАПЕЧАТАХА ги, а знаете ли какво правят тук в Испания срещу спекулата, сложиха таван на цените на стоки с които се спекулира ?? Това правят в нормалните държави, а в България излизат манипулатори като експерти и баламосват населението от екран ! Никой не излезе в Испания на екран да се обяснява за спекула !
16
5
 
7
 
! Отговори
след избори преди 2 години
Всички гласували за БСП и Възраждане да плащат олиото и бензина по 10 лв.л.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безсилна държава, каква психоза
14
0
 
4
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Съди за хората по делата им, не по думите им. Правителството купува на поразия всякакви храни, горива и стоки за да запълни държавните резервите. В същото време излиза Кирчо и вика - няма проблеми, всичко има, всичко ще има и за напред. То че ще има ясно, но на каква цена и колко ще е лесно да се намери, това не е ясно.