Експерт: Спекулата се получава от всеобща психоза

Мисията на правителството е да успокои пазара и населението
11 мар 2022 10:36, Петя Славова
52

На фона на кризата в Украйна, цените у нас не спират да се покачват. Задават се и въпроси дали страната ни разполага с необходимите количества храна на склад за изхранване на населението.

"Анализите са готови - какво е количеството на пшеница, слънчоглед, царевица; какво е необходимото количество за реколта 2023 при по-лошо развитие на международната обстановка, която е непредсказуема. След тези направени анализи към Министерството на земеделието се обяви, че ще бъдат отпуснати 1,1 млрд. лв. за зърно, за осигуряване нуждите за производство на хляб и регулиране на неговата цена", заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев в студиото на "България сутрин".

"Спекулата се получава от всеобщата психоза, несигурността на сектора и това позволява да се изкриви пазарът", поясни още той.

Още по темата

Другият приоритет на правителството е закупуването на зърно за фураж. "И това е планирано. Всички сделки ще се извършват през Софийската стокова борса, цените ще са пазарни и ще удовлетворят нуждите на производителите. Търсим разумен баланс, държавата да бъде качествен медиатор и посредник", посочи Бурджев.

По думите му, мисията на правителството е да успокои населението и пазара, като подсигури запас от храни и торове за реколтата през тази и следващата година.

"Проведоха се срещи и с двата азотни торови завода, за да се подпомогнат. Знаете, основната суровина за производството на тор е газта и заводите трябва да работят на пълен капацитет, за да осигурят до реколта 2023 необходимостта от торове. Опитваме се хем и превенция, хем да вървим с всички ежедневно излизащи промени", обясни зам.-министърът на земеделието и храните.

Бурджев, който отговаря за ресор "Животновъдство", обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че са проведени срещи с производители с цел нормализиране на цените за Великден.

"От 10 часа се срещаме с производители на агнешко и козе месо, за да намерим формула за взаимно партньорство между държавата и производителите и да успокоим цените за Великден. Освен това събираме животновъди от 12 часа, за да коментираме рамковото процентно съотношение в бюджета между растениевъди и животновъди", отбеляза зам.-министърът.

Вчера депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев внесе напрежение в управляващата коалиция, като обвини директно министъра на земеделието и храните Иван Иванов в липсата на прозрачност при назначенията в сектор "Гори". Относно обвиненията Бурджев коментира:

Назначени са професионалисти с управленски опит. Някои са членове на БСП, други не са. Дунчев е експерт, не е политик и бе твърде емоционален. Имаме 6000-7000 проверки, и след интервюто му имаме назначени проверки. Нека времето избистри емоционалните изблици. Липса на опит и излишна експлозивност. Приемам го като нещо излишно на този етап и нещо неразумно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
И като заложи айфона на кого?Като и тоя трябва да яде и не са му притрябвали айфони които няма кой да купи от него!Няма ли производство на храна а само на пластмасови джунджурии до тука се стига!Пластмаси и ITта не се ядат!Такъв е кръговрата!
12
0
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
значи не са виновни търговците, че спекулират и вдигат цените да печалбарстват, а са виновни хората, че са притеснени... що за безочие..
11
1
 
1
 
! Отговори
Спокойно преди 2 години
Вижда се значи няма и спекула.повишават защото да не се купува . но скоро ще се наложи и да купуват. Залагат айфона и купуват пет бутилки калиакра
10
1
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Тайва у манипулативния експерт!Не е заради психозата а защото няма държава!Произвел си нещо-документ и отчет за разходи и материали до стотинката..продаваш нещо-документ за това за колко си го купил от произвелия го и за колко го продаваш...каква печалба до стотинката и защо- документ,отчет и данък!Какво е туй самопроизволното безотчетно всеки да продава както му падне!Как може през 10 минути да си вдигаш безконтролно и безотчетно цените както ти скимне?Държава няма!Това е!
9
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Щом даваш за пример някакъв си п*рост пожарникар, нищо умно значи не можеш да кажеш, по-добре се приближи още до пр*остотията за да те разпознаваме и без да се изказваш ! Тиквата му бил казал, ха ха ха това е най-доброто доказателство за празна и вамумирана глава !
8
0
 
7
 
! Отговори
Аз Шъумръ от смях преди 2 години
Кво да се очаква от хора, които при настъпването на сезонните грипове преди 2 години, изкупиха тоалетната хартия.
7
1
 
14
 
! Отговори
перко преди 2 години
Най голямимите спекуланти са държавата със съдействието на медиите!!! !
6
3
 
10
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Спекулата се засилва от Гербаджии и гешефтарите от ДПС, клатейки правителството с очакване на големи печалби!
5
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Да изкарат от резерва стоки и да залеят пазара на дъмпинг цени. Всичко ще се успокои, паникьорите ще ядат 1 година боб и старо олио, а останалите ще си продължат както досега.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не "експерте", спекулата се получава от беззаконие, или от корупция във властта, никакви експерти не сте вие, а само едни приказливи мазни послушни души, които пречат с "експертното" си мнение и помагат на спекуланти-политици да отклоняват належащите проблеми ! ЕКСПЕРТИ в България НЯМА, има само специалисти манипулатори и крадци !
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се вдига и не е от войната а от миналата година .Американската мечка се оказа една територия изпълнена с подкупи,геноцид с запалти ,пенсии,хранителни продукти .Комунизма също не е поносим ама поне имаше чисто хранителни продукти.
2
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Експерт по спекулата :)))
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такъв случай къде са държавните органи? Да предотвратят спекулата. Или те са там само да получават тлъсти заплати актуализирани се четири пъти годишно и то със закон. Другият вариант е да са в играта заедно със спекулснтите и да получават отчисления заради бездействието си.