Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата

Бутилка в момента струвала 6 лв. на производителя
Обновена: 11 мар 2022 13:45 | 11 мар 2022 13:45, Веселина Йорданова
108
Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата
Снимка: БГНЕС

Бутилка олио в момента струва на производителите 6 лв. Причината е, че цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна.

Още по темата
Това обясни Доника Иванова, маркетинг мениджър в една от най-големите рафинерии, базирана в Стара Загора. Тя е категорична, че не може да се говори за спекула с цените, предаде БНР.

Цената на маслодайния слънчоглед февруари е била 1,15 лв. на кг, а в момента е 2 лв. цена от производител. Повишение в световен мащаб има и на цената на олиото - също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните действия в Украйна, обяснява Иванова.

За производството на 1 кг олио са необходими 2,5 кг слънчоглед, така само за суровина цената е 5 лв.

Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

"Като прибавим повишените цени на природен газ в пъти, повишени цени на консумативи в 50-60% - това води до цена 6 лв. без печалба", изчислява Иванова. Тя допълни, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

"Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А средната цена на електрическата енергията през март на борсата е 650 лв. за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от миналата година. Получава се компенсация от държавата в размер около 140 лв., но на фона на цената на електрическата енергия в момента увеличението е драстично", обясни Доника Иванова.

По думите й при прекратяване на военния конфликт в Украйна и цените ще паднат драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пак оправдания с войната и горивата. Вижте в другите държави цените са 2-3 пъти по ниски от българските. Онзи ден Нинова каза, че има олио за 2-3 год. То не е произведено сега нито на тези цени на горивата. С една дума всичко в България е спекула. Не купувайте
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свиквайте с евроатлантическите цени на всичко. Нали искате да сте ,,членове,, Поемете го четвъртит и без оплаквания . В русия пък са поскъпнали га.щи.те зара :))) и айфоните :))) Да видим кой не може без другия ??? Евроатлантизма ке пукне без другите ,а те другите могат и без евроатлантиците. Само българина не го разбра това и заради това ще изчезне.
4
3
 
8
 
! Отговори
от село преди 2 години
Важно е цената на ракията да не расте ,защото тогава ще има война !!!Стига сте ревали ,защото кутия цигари е 6 лв. , и здраво се пушат !!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Препър преди 2 години
Всички ми се смееха и ме мислеха за луд ама сега ще ми ядът задните части :)
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тя цената е 5 лева от ноември месец. Имаше тук там промоции за по 3,50 олио Клас 10 литра тубата.
1
0
 
34
 
! Отговори
KALki4 преди 2 години
Айде, айде, приказки от хиляда и една нощ.Още преди военната операция в Украйна, цената на олиото бепе 4.50-5.00лв.