Морските течения ще отведат мините далеч от българските води

Морска администрация: Няма непосредствена опасност
21 мар 2022 20:52, Анисия Иванова
42
Морските течения ще отведат мините далеч от българските води
Снимка: БГНЕС

От трафик кулата на бургаското пристанище се контролира корабния трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната.

След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са предупредени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно.

Още по темата
Според "Морска администрация" обаче, непосредствена опасност няма.

"Към настоящият момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък", коментира Александър Илиев, директор на "Морска администрация" Бургас.

Ако все пак достигнат до нашите води това ще е от 8 до 10 дена, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове. От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения.

"Мярката към този момент е превантивна. Все още нямаме пълна информация за количество и вида на мините, но все пак от вчера сме в комуникация с двете големи сдружение Черноморски изгрев и БГ фиш, за да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с ел. осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски са намалени до минимум", заяви Христо Панайотов, изпълнителен директор на ИАРА.

Областният управител Стойко Танков свиква среща с участието на Морска администрация, ИАРА и Гранична полиция с цел създаване на организация и координиране на превантивни дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предлагам министерството на туризма да направи джетовете по морето безплатни за украинците.
28
2
 
1
 
! Отговори
До първата буря преди 2 години
После ще са във Варненския и Бургаския залив
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука може да няма, но има пряка опасност да ги отнесе на някой далечен курорт, на който почиват наши олигарси и фолк звезди или някой нашенски наркобарон. Ще се затрие цветът на нацията, тю! Майтапа настрана, да внимават моряците и рибарите ни.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
теченията в черно море са в посока обратна на часовниковата стрелка. така че за да стигнат до босфора трябва да минат покрай варна и бургас. май експертите не могат една карта с теченията на черно море да разчетат
25
1
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Те и противопехотните са забранени, но Укрите ги изкопаха от някой забравен склад и сега си ги разцъкват измежду блоковото пространство
24
0
 
5
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 2 години
Това го казват хората, които проспаха турския кораб, преди да се разбие в скалите на българското черноморие. Не, мерси!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че руснаците са добре, ама укрите са бая по-зле.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези мини не бяха ли забранени със закон? Къде е ЕС? Къде е ООН ? Къде е СЗО?Къде е Съдът в Хага? Къде е Европейския комитет? ....а заети са да изпращат още и още оръжия на нeoнациcти в Украйна за да печелят от войната и смъртта на невинни хора
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ще като дойде летният сезон.И малкото които биха се наканили да дойдат ще се замислят.Едва дали ще искат туристите да плуват между мини.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завишете застраховките на моряците и рибарите. Жените им ще се зарадват.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се разхвърчат готови пържени цаци към брега. Само ще събираме
18
2
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Аз като разправям,че укрите са сбирщина мърлячи и са скарани с работна дисциплина и да поемат отговорност!Едва ли някой знае точния брой на мините,но не е шега работа,дали за кораб,рибари или плувец!Военните викат няма страшно,обаче рибарите да не изкарвали лодките!
17
1
 
6
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Толкова беше хубава и чиста морската вода ,кой знае какви поразии ще ни причинят тези сега.
16
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Ами ,ако украинците ги побутнат насам тия мини е така ,да пуснат клипчета после че руснаците взривили НАТОвски плаж Тогава какво прайм и ние и влашорите ,щото то и при тях може украйнците провокация да организират
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали?Ама надали...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При таз силна буря изтръгнала мините от укрепителните тежести привързани към тях всички до една сякаш вързани с канап,а не със сезал за по сигурно,че още при таз силна бури с вълни и течения още тия мини сякаш успоредно са плували една на друга и спазвали дистанция,че да не се удряли една в друга с рогцата по тях,нали са били от ПСВ модел извън употреба,но точно пред нападението на врага тръгнали по направления на течения що пасаж морски обитатели за преследване на улов с морски куки от екипажи.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извънредна новина: Киро си е пуснал вентилатора на лаптопа да духа на изток в посока Русия и партньорите му от НАТО стискат палци мините да стигнат Руския бряг!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Морските мини не са ли забранен вид оръжие?
11
2
 
7
 
! Отговори
до к.1 преди 2 години
Ако дори един турски кораб се взриви от украинска мина, поне 200 броя Байрактари ще полетят към укрите с едрокалибрени бомби с надпис върху тях Бакшиш от Ердоган
10
3
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Тия мини дори нямат желание да акустират в родната татковина