Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

Дори и резервациите за Великден не са в мащабът, в който се е очаквало
Обновена: 1 апр 2022 09:19 | 1 апр 2022 08:35, Петя Славова
138
Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор "Туризъм", коментират специалисти.
Още по темата

"В непрекъснат контакт съм за мигрантите от Украйна. Помагаме им с каквото можем. Разбрахме, че "зеленият сертификат" няма да отпадне за гражданите на редица страни, които са наши партньори в туризма. Трябва да отпадне обаче, няма логика в него - 150 хил. украинци пристигнаха в България. Как при тях не се иска "зелен сертификат", а трябва да искаме от туристите от страните, с които ние си партнираме?!", каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов в ефира на "България сутрин".

От Общинския съвет в Несебър искат туристическата такса да отпадне.

"Има желание да отпадне туристическата такса. Това не са туристи, а бежанци. Няма логика да плащаме допълнително. Парламентът трябва да реши ясно и бързо, защото ще има беззаконие", подчерта Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че посрещат украинците като бежанци и правят всичко възможно да пребивават  у нас до едно положение.

"Не може да очакваме украинските граждани като туристи, но се надявам от другите страни - Великобритания, Румъния и други, да пристигнат почиващи. Трябва обаче да се създаде прогноза за мир, иначе ще бъде много трудно", сподели събеседникът.

Относно резервациите за Великден, той каза, че не са в такъв мащаб, в какъвто е трябвало да бъдат, тъй като много от туристите са притеснени.

По думите му има желаещи украинци да се включат в пазара на труда, но те са предимно майки с деца и интегрирането им ще бъде трудно, защото трябва да се помисли кой ще се грижи за украинчетата.

Налбантов припомни, че работа могат да започнат тези от тях, които търсят временна помощ или тези, които вземат имигрантски статут.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация уточни, че е възможно минимално повишение на цените на пакетите в хотелите.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?
Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало бизнеса....Какво стана с безплатните укранински бачкатори? :)
98
3
 
21
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Че те и сега украинските бежанци почиват безплатно по нашите СПА хотели !!
97
0
 
4
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Пак ти казвам, ако тези изисквания още съществуват те ще са за всички работещи.И без войната ако сезонът се очертава да е натоварен щяха да викнат украинци и молдовци
96
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да си говорим по добре руси синеоки украинки отколкото да дойдат афганистанци или африканци.Красивите украинки идват в България защото езика е почти един и същ с българския а те масово незнаят английски например.Освен това климата е хубав за това избират България.
95
4
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 2 години
Кьорав карти не играе. Навсякъде има правила. Ако имаш дупе и не се примиряваш можеш да ги потърсиш.По-умните бързо се ориентират и започват да си търсят сами работа на място.А това с "пращането" се извършва от бг фирми. На които местните плащат за да им свършат работата. Но пак, въпреки всичко лошо 2 млн българи избраха да живеят на запад.Не във Воронеж и Самара.Много българи работят в Шкода в бившата комунистическа но дръпнала изключително много Чехия. Но колко българи работят в Камаз?
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами какви... ако нямаш пълна ваксинация... всеке ден тест. по МОЛове и т.н. имаше изнесени лаборатории и пълниха гушата. Сега ми е интересно ще им има ли към тях същите изисквания
93
0
 
6
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
Каквито изисквания има за работа в сектора то те важат за всички.То украинци работиха и преди това по морето
92
1
 
3
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Защо да не разчитат на българи? Колкото са били преди толкова ще са и сега. Но освен руснаци има германци и англичани.Аз се ядосвам, че покрай санкциите руснаците по-трудно могат да си продадат имотите.
91
1
 
16
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
Нашите деца ,кой ги гледа,като работим на по три смени,за мижави пари?Тия да не реват толкова,ние взимаме по 800лв заплати и плащаме същите разходи за ток и храна.Фазан с кестени ли ги гощават?
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те за какво си предлагаха хотелчетата "загрижените" хотелиери? Хем пълни хотели в междинния слаб сезон, хем по 40лв. от човек (пример: баба и майка с две деца в двойна стая - 160лв. на ден). В таблата като ударим две шестици му викаме дюшеш, ама сега като ги назначат да им работят в хотелите за без пари, шестиците стават 3бр. На това не знам как му се вика. Може би "Тарикат съм мамо, бизнесмен!"
89
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Я дай 1000лв отиди в Гърция или Турция за седмица или повече с тия ваучери, и да те гледат като писано яйце. Не коментираме храната и отношение и чистотата на какво ниво са. Ще ходят аз на бг при чалгарите, фасовете по плажа, и да ми се крещи на главата или да слушам чалга. Малко по сериозно!
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
93 рускоговорящи са и украинците. Много от по-възрастните не знаят и дума на украински, но мразят руснаците което е уникум. Но да ви е честит сезона. Явно на българи няма да разчитате. На руснаци с тия спрени полети също. Да са ви честити богините украинки с малките си богчета и англичаните дето ще опавръщат улиците.
87
3
 
0
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
Сидеров е хитрец. През 90те беше демократ. Списваше в.Двмокрация. Сетне го игра крайно десен. А като получи пари от посолството смени плочата. А повечето,които плюят по украинците тук са гласували за него.
86
1
 
0
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Наистина ли искаш да ги питаме точно в момента? Щото определено това, което предават там за "денацификацията" няма да ти хареса
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92 Сидеров е *** и да нацист е. Освен това не е никакъв русофил, правеше се на такъв че му бяха заели дясното пространство.
84
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Тежък сезон ?! Вчера бяха в Слънчев бряг - кипи от живот. Пълно е с рускоговорящи, даже повечето заведения отварят от днеска.
83
1
 
3
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
И между другото, преди да обърне палачинката Сидеров си беше почти нацист. Просто призивите за насилие липсваха.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
89 питай ВВС.
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
81 супер, да спретнете конкурс Мис Украйна в изгнание във Варна, още тая година. Грозните българки с грозните си деца няма да ви пречат. Разполагате се, цяла Варна и областта ще са ваши. Българките ще ходятв Гърция при дебелите гъркини. Хайде, приятен сезон, да ви е хаирлия!
80
2
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
Ще бъдат смазани...В Харков бандеровци ли са? Или в Суми?Това са градове на самата граница. Където са открито рускоезични. И дори се смяташе че са с руско съзнание.Но тези градове бомбардирани.Но пък и местните се защитават активно и побеждават. Това прави ли ги нацисти?До каква степен украинското общество толерира стан ясно на изборите.Когато тези групи получиха около 1% от гласовете.Толкова им е влиянието.А иначе е нормално при големи трусове като през 2013 да изплуват подобни групи моментно