Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?

Дори и резервациите за Великден не са в мащабът, в който се е очаквало
Обновена: 1 апр 2022 09:19 | 1 апр 2022 08:35, Петя Славова
138
Тежък сезон очаква туризма, могат ли от бранша да наемат украински бежанци?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След COVID сезона, хотелиери очакват и тежък сезон заради войната в Украйна. Липса на кадри също остава проблем заради ниското заплащане, а ще могат ли от бранша да дадат работа на украинските граждани в сектор "Туризъм", коментират специалисти.
Още по темата

"В непрекъснат контакт съм за мигрантите от Украйна. Помагаме им с каквото можем. Разбрахме, че "зеленият сертификат" няма да отпадне за гражданите на редица страни, които са наши партньори в туризма. Трябва да отпадне обаче, няма логика в него - 150 хил. украинци пристигнаха в България. Как при тях не се иска "зелен сертификат", а трябва да искаме от туристите от страните, с които ние си партнираме?!", каза заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов в ефира на "България сутрин".

От Общинския съвет в Несебър искат туристическата такса да отпадне.

"Има желание да отпадне туристическата такса. Това не са туристи, а бежанци. Няма логика да плащаме допълнително. Парламентът трябва да реши ясно и бързо, защото ще има беззаконие", подчерта Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че посрещат украинците като бежанци и правят всичко възможно да пребивават  у нас до едно положение.

"Не може да очакваме украинските граждани като туристи, но се надявам от другите страни - Великобритания, Румъния и други, да пристигнат почиващи. Трябва обаче да се създаде прогноза за мир, иначе ще бъде много трудно", сподели събеседникът.

Относно резервациите за Великден, той каза, че не са в такъв мащаб, в какъвто е трябвало да бъдат, тъй като много от туристите са притеснени.

По думите му има желаещи украинци да се включат в пазара на труда, но те са предимно майки с деца и интегрирането им ще бъде трудно, защото трябва да се помисли кой ще се грижи за украинчетата.

Налбантов припомни, че работа могат да започнат тези от тях, които търсят временна помощ или тези, които вземат имигрантски статут.

Зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация уточни, че е възможно минимално повишение на цените на пакетите в хотелите.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?
Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
18
 
! Отговори
Нито стотинка повече преди 2 години
Нито стотинка повече на хотелиерската мафия. Украинците - в лагерите при останалите бежанци.
78
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83 ти къде живееш, в кой свят? Я питай българите пратени от фирми в чужбина колко часа работят действително, не по договор! Я ги питай като ги наемат немци какво вършат, англичани, италианци. Абе хора, събудете се. Светът изобщо не е такъв какъвто ви го рисуват. Влезте сред хората, говорете с тях, яжте на една маса с тях. Спрете да вярвате на рекламни флаяри и вижте живота такъв какъвто е!
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са като кокошката и началника - вечно нямат наяждане, аман от тия хотелиери.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
79 гледай видеата на английските Гардиън и ВВС бре човек! Не става въпрос за едно формирование, а за дългогодишна затваряне на очите на цялото украинско общество. Това са английски медии, репортажите и филмите са от преди няколко години. Там има хора, които още преди 4 год предвиждат че ще се случи каквото се случи. Не се заяждам и не се русофиля! Спрете да се държите кат щрауси и не си заравяйте глaвите в пясъка. Тия украинци тук трябва ясно да им се каже че бандеровщините ще бъдат смазвани.
75
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
БГ туризъм = качество в темела, цени в тавана
74
5
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 2 години
На 12 часа ако работиш с договор никой не работи.Но затова се иска да знаеш език и да се ориентираш в средата. А етикетчетата се лепят от машини.Но защо ли всички все отиват на запад да ги експлоатират? Защо не в богата Русия да работят за много повече пари. За по 4ч. и да им сервират водка. И не не съм ИТ, пла сбърка. А вие които сте сред хората, какъв продукт произвеждате . И защо в момента не си на съпруга а си губиш времето в интернет
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . украински бежанци, които идват/бягат в България с BMW X5, Lexus и др. щели да работят в туризма! А бе вие тъ пи ли сте или прости?
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 81 Еми аз съм във Варна затова ви казвам.Говоря с факти.Красивите украинки са навсякъде из града.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77 чичо Гоше бегай да ги ловиш по Черноморието. Твои са, всичките. Барабар с хлапетата. Това се отнася и за всеки друг, който иска. Давай. Тъкмо ще е на твоя издръжка, а не на държавна. Моля, отваряйте пазара, че чичо Гоше и сие да си напазаруват.
70
0
 
10
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 2 години
Още повече ще ви натежи "сезона" ако Турция и Гърция отменят сертификатите. Е те тогава сезона н да видиш...
69
8
 
1
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Тоест не ми обясни какво значи нацисти.И как всички украинци са такива.Имало едно формирование. И това е.Между другото самите украинци изгониха Десен сектор/Азов от парламента.А нацисти има и тук. И в Русия. Там дори има убийства с такива подбуди. Като част от организациите с ползват с негласната подкрепа на Кремъл.А създателят на американската крайна нацистка организация the base е намерил закрила от щатското правосъдие именно в Русия
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 *** в някой завод в чужбина дето работят по 12 часа като лепят етикетчета и им крещят фастър фастър и ги питай как ги обединяваме, почти от ЮК. Тия дето седите по цял ден на компютъра и чакате големия шеф от IT компанийката да ви хвърли заплатата сте вие. Ние сме сред хората и знаем истината. Не всички в България са ай ти специалисти. Доматите не се произвеждат Интернет, нито пък хляба който ядеш.
67
9
 
5
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 2 години
Няма само майки с деца ами и самотни красиви украински студентки.Като човек който е имал много приключения с украинки ви казвам,че ако се запознаете с украинка ще забравите на мига за българките.Освен че са много красиви нямат и големи претенции.По общителни са от българките.Също са и работливи не са мързеливи.
66
0
 
11
 
! Отговори
Чичко преди 2 години
Е допреди 3 дена стоя статия, че очакват по-силен сезон и от миналата година и че украинцин + руснаци са само 5 процента. И сега нова статия тежък сезон. Аре се разкарайте. Най-нескопосаните журналисти евър
65
11
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 2 години
Ясно че русофилите сте елементарни парчета и склонни към езотерика. И явно това обяснява опита да се обясни какъв е човекът отсреща който не познаваш.Как обединявате българите?С приказки по форумите, плюене на НАТО и ЕС и развяване на руски знамена.Браво голям си обединител.А д-то си го дал на руснаците.Но ходиш да почиваш в Гърция и искаш децата да учат на ЗАПАД, включително о разбият ти Брюксел. Никой от вас не иска да живее в Русия.Даже не е и стъпвал там след 1989
64
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 2 години
Туристи ще има, персонала проблема от години. Въпреки, че ги примамват с уж увеличени заплати и т.н. Български туркини са основния дял на камериерките по морето, но и те си избират по-изгодните хотели за работа.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен само най-богатите българи, ще почиват това лято, с тези цени, българина ще гледа да спестява за зимата
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работна ръка този път няма да липсва. По-големия въпрос е дали ще има туристи?
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЗА КЛИЕНТИ - РУСКИ БЕЖАНЦИ))):
60
11
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Какво ще рече нацисти?Те и руските официални лица цепят нацисти/фашисти че и сатанисти спрямо това с кой крак са станали. Това са си термини с ясно значение.Така и не обясниха как евреинът Зеленски с роднини загинали в лагерите на смъртта е нацист.За кого са предатели?Като гледам украинците в момента са символ за храброст и жертвоготовност за родината си.Виж, руснаците в България които не научават български капсулират се в свои анклави и очакват да ги разбират н техния език ме притесняват