Откриха музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева в Павликенско

Сбирката е разположена в здравната служба на с. Дъскот
8 апр 2022 11:40, Анисия Иванова
68

Музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева беше открит в павликенското село Дъскот. Там съпругата на бившия първи е работила като лекар. На откриването присъства и внучката на Тодор Живков – Жени Живкова.

Музейната сбирка е разположена в 100-годишната сграда на здравната служба в селото. Изложени са медицински инструменти от 30-те години на миналия век, шкафове, книги и вестници, както и снимки и лични вещи на д-р Мара Малеева и Тодор Живков.

"Днешната експозиция включва единствения по рода си регистриран лекарски музеен кабинет в областта с материали от 30-те години на миналия век. В старата експозиция не е имало лични вещи на г-жа Малеева и г-н Живков. А тя ми предостави снимки от личния си архив и лични вещи на г-н Живков", каза музеологът Диана Митева.

"Помагах на г-жа Митева във връзка с експонатите, най-вече със снимковия материал. Донесох един сервиз с инициалите на Тодор Живков, дарен през 60-те години и кристална чаша, която му е дарена в Залцбург. Чувала съм от дядо ми, това което знам от него, тя е помагала много на всички жители не само на Дъскот, но и на околностите и много са я обичали. Тя беше много принципна жена и много обичаше да помага", разказа внучката на Тодор Живков и Мара Малеева - Жени Живкова.  

Експозицията разкрива и малко известни факти за Тодор Живков като самодеец и читалищен деятел.  

"Те са се занимавали с културния живот на селото. Били са членове на читалището в Дъскот и г-н Живков е станал ръководител на театралния състав на читалището и даже е бил делегат на Върховния театрален конгрес", допълни Диана Митева.

"Тук е история, която е свързана с Мара Малеева. Тя е била доста общителна с хората, отзовавала се е на техните болежки", заяви кметският наместник на село Дъскот Николай Митев.  

Местни жители си спомнят, че Тодор Живков и съпругата му посещават селото дълги години, след като го напускат. Живков е бил гост на 100-годишния юбилей на основното училище в Дъскот през 1979 година.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Иван до ПроСоТо преди 2 години
Човек,ти с всичкия ли си?!Като гледам,май,имаш нужда от психиатър,ама от сериозен психиатър!Но,за съжаление,лечение,за хора като теб, не е измислено и няма и да бъде.ФАКТ!!!
60
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Ice Cream..каква "ТАЙНА" полиция тай подгонила па теб бре?..
59
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Тодор Живков е явление в нашата история!..Знам,знам че е много "спорна" личност,но....по време на неговото управление,КАКТО И ДА ГО НАРИЧАТЕ,България се превърна от изостанала земеделска страна в СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА по стандарт държава!..Звучи банално,но е ФАКТ!..-Земеделието,животновъдството,промишлеността,"хай-тек" технологиите ЗА ОНОВА време,АРМИЯТА,космическата ни програма дори,РЕДЪТ И ДИСЦИПЛИНАТА ТОЙ-Живков,успя да ИЗДИГНЕ до небивали висоти..Да не споменавам здравеопазването,обучението и ощ
58
0
 
4
 
! Отговори
Ice Cream преди 2 години
Знаете ли каква длъжност е заемал Тодор Живков в първите месеци след Девети Септември? Бил е шеф на тайната полиция,и е давал лично заповедите на Мирчо Спасов главореза и кърволока.Става дума за чистките без съд и присъда до Февруари-Март 1945г.Времето наречено ,,тъмните месеци'' и ,,ловът на вещици''.
57
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Срам за селото.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то в с. Дъскот, като няма здравна служба, поне да има такъв музей на мъртви хора
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това има България,с това се хвали!
54
0
 
4
 
! Отговори
казано е преди 2 години
Роба не иска да е свободен,той иска да има роби!
53
3
 
7
 
! Отговори
&~~ преди 2 години
какво да кажем - *** селяни...
52
3
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Новината говори за нашия голям СРАМ!
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавна сигурност започна да възстановява даже комунистическите престъпни лидери: под ръководството на неграмотния правешки печатар, Белене избиваше българи, само защото не бяха съгласни да са роби в концлагера, който руснаците спретнаха в България. Правенето на музей на Живков в България е като да направят музей на Хитлер в Германия.
50
0
 
8
 
! Отговори
да попитам преди 2 години
на откриването имаше ли делегация от бсп ? а и кой е разрешил отваряне на музей на бай Тошо ?
49
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
А Музей на Сталин кога, чакам с нетърпение?
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Комунизъм винаги е имало,има и ще има и в бъдеще!Защото непрекъснато се раждат мързеливци и некадърници!И да ги трепеш полза няма-имало ги е и ще ги има!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор е живял незаконно с Мара. Нямали са брак. И затова той е бил изгонен от селото!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма що, много развити бяхме, няма що! Само с един СССР се хвалехме! Докато Запада се развиваше с бурни темпове, ние не искахме да го погледнем, освен скъпия ни задръстен СССР! САЩ бяха далеееч по-напред в технологичен и културен план. Затова България си остана в миналото. Сега да дойде СССР да ни спаси, вскара ни в калтаняма измъкване! Вече 32 години! Защото заради Комунизма България се изчерпа и досега се усеща дори
45
0
 
7
 
! Отговори
77 преди 2 години
Извинете , разплаках се от тези мили спомени. Щом се успокоя , ще споделя и аз !
44
0
 
0
 
! Отговори
През 90-те... преди 2 години
...правих една реставрация на мебели и вещи, които бяха дарени на музей "Баба Тонка" от наследници на аптека Силаги. Имаше доста интересни неща, най-вече шлифовъчна машина за цилиндри на очила в различни диоптри. Един ден донесоха кашон с документи, писма и снимки, свързани с историята на аптеката-тя се е намирала на пъпа на града, до бившия магазин на Геройката, срещу бивше концертно бюро/часовника/. Аз си харесах една пощенска картичка от 1912г, снимка на гола ***, но заради марката.
43
4
 
10
 
! Отговори
Ali Osman преди 2 години
Moje li az da podnesa v znak na uvajenie 2 Varela s L.A.Y.N.A.Tova zaslujava tozi Diktator.
42
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 2 години
99% от коментиращите тук "любимия"си строй,не можеха да пътуват и да видят тогава как хората живееха на запад (а ЛЮБИМИЯ ВИ РЪКОВОДИТЕЛ и шайката селянду.и около него си скъсаха г.зовете да търкат седалките на самолетите) .Само че,за щастие,аз имах тази възможност и видях.Така че,хайде престанете с бръщолевенията си за "гнилия капитализъм" и ги обяснявайте на някой друг тези неща,защото сте смешни и жалки!