Откриха музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева в Павликенско

Сбирката е разположена в здравната служба на с. Дъскот
8 апр 2022 11:40, Анисия Иванова
68

Музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева беше открит в павликенското село Дъскот. Там съпругата на бившия първи е работила като лекар. На откриването присъства и внучката на Тодор Живков – Жени Живкова.

Музейната сбирка е разположена в 100-годишната сграда на здравната служба в селото. Изложени са медицински инструменти от 30-те години на миналия век, шкафове, книги и вестници, както и снимки и лични вещи на д-р Мара Малеева и Тодор Живков.

"Днешната експозиция включва единствения по рода си регистриран лекарски музеен кабинет в областта с материали от 30-те години на миналия век. В старата експозиция не е имало лични вещи на г-жа Малеева и г-н Живков. А тя ми предостави снимки от личния си архив и лични вещи на г-н Живков", каза музеологът Диана Митева.

"Помагах на г-жа Митева във връзка с експонатите, най-вече със снимковия материал. Донесох един сервиз с инициалите на Тодор Живков, дарен през 60-те години и кристална чаша, която му е дарена в Залцбург. Чувала съм от дядо ми, това което знам от него, тя е помагала много на всички жители не само на Дъскот, но и на околностите и много са я обичали. Тя беше много принципна жена и много обичаше да помага", разказа внучката на Тодор Живков и Мара Малеева - Жени Живкова.  

Експозицията разкрива и малко известни факти за Тодор Живков като самодеец и читалищен деятел.  

"Те са се занимавали с културния живот на селото. Били са членове на читалището в Дъскот и г-н Живков е станал ръководител на театралния състав на читалището и даже е бил делегат на Върховния театрален конгрес", допълни Диана Митева.

"Тук е история, която е свързана с Мара Малеева. Тя е била доста общителна с хората, отзовавала се е на техните болежки", заяви кметският наместник на село Дъскот Николай Митев.  

Местни жители си спомнят, че Тодор Живков и съпругата му посещават селото дълги години, след като го напускат. Живков е бил гост на 100-годишния юбилей на основното училище в Дъскот през 1979 година.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава на абсурдите, това сме ние. После, някои се сърдят, като ги сравняват с бананова страна. Един диктатор, има не само паметник , но и музей вече. Защо се учудвате, като ни наричат белите роби на запад, ами ни сами си го правим това.
40
6
 
12
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Паметник на един САТРАП е това и нищо друго.Неук селянд.р,,домгнал се незнайно как до власт и съсипал цялата държава за 33 години с некадърното си управление и подмазване на СССР.До крак трябваше да ви избият-като Чаушеско.Само тогава щяхме да видим бял ден.Аман от вашата комунистическа клика.Идете се скрийте,ама някъде по-надълбоко!От комунист никой никъде по света нищо хубаво не е видял,няма и да види!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ОЩЕ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ ЩОМ ПРЕЗИДЕНТА Е ПОСОЧЕН ОТ РЕШЕТНИКОВ! КОГАТО ДЕМОКРАЦИЯТА Е НАПРАВЕНА ПО ПЛАНА НА КРЕМЪЛ НЯМА КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ- КОРУПЦИЯ/МИНИСТЪР НА МВР МИЛОНЕР, С ПАРИ ОТ ЧАДЪР НАД ПРЕСТЪПНИЦИ/СИНОВЕТЕ И ВНУЦИ НА ИЗТЪКНАТИ КОМУНИСТИ ВЕЧЕ ОБСЕБИХА ОСВЕН ПАРИТЕ БАНКИТЕ ЗАВОДИТЕ И ПРЕВЗЕХА ВЛАСТТА!НИНОВА УВОЛНЕНА ЗА КОРУПЦИЯ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА! ПРИВАТИЗАТОРИ И КРАДЦИ СПОНСОРИ НА УПРАВЛЕНИЕТО
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм част от "експонатите" тъй като живях по времето на правешкия шмекер! Няма нужда да посещавам поредния музей на БКП, на всичкото отгоре съвремените депутати са синчетата и дъщъричките на бившите тошкови придворни величия! Заради акъла на този "знаменит" правешки "ЦАР" сега България е от множеството на банановите републики!!!
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петър Младенов и Андрей Луканов- най-големите привърженици на САЩенската демокрация и Предатели в ЦК на БКП, като путттттт.и тайно местеха чукундура в ЦК, и накрая направеха преврат! Ама не можаха да видят скъпата си демокрацийка, единият го гръмнаха като пиле, другият пукна като куче. От тях сме на това дередже
36
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо, ***, които се мазнеха на тогавашната власт хубаво си изкараха живота. Комсомолски секретари, партийни чеда, агенти на ДС.я вижте, че сега всички те живеят в къщи по центъра на София! Никой няма в апартамент!
35
3
 
15
 
! Отговори
На въпреки преди 2 години
Недей да ми казваш колко хубаво съм си живяла по онова време.Да, добре си живуркаха нагаждачите, лицемерите, подлизурковците, доносниците. Гледай поне старите филми - тогава беше насадена масовата корупция и няма измъкване и до момента. Мечтая си поне един ден да живея без въздишките за онова "хубавото " време. Толкова хубаво,че не ти даваха да се махнеш от рая.А миячите. на чинии на запад са продукт точно на оная извратена система и си задай въпроса защо западняците не идват да робуват в бивши
34
2
 
17
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Моят баща е 91-годишен. От бедно семейство е, баба ми я помня, чиста селска жена си беше, с черна кърпа на главата, дядо ми е загинал във Втората световна война. Та баща ми казва, че бил много репресиран, заради произхода на баща си, ужким бил фашист, а е загинал във Войната!!! И казва колко ограничения е преживял, колко бил преследван от службите. Дори не са му дали да прави научна кариера, а станал учител и то с 300 зора! Не може да им прости, че му разрушиха академичната работа!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ГОЛЕМИ БУКВИ ДА НАПИШАТ:СКРИХА ИСТИНАТА ЗА ЧЕРНОБИЛ И СЕГА МАСОВО УМИРАТ БЪЛГАРИТЕ ОТ РАК! КОЛКО МЛАДИ ХОРА ОСТАВИХА СИРАЦИ!ВДИГАЙТЕ ПАМЕТНИЦИ ЩОМ ОВЦЕТЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ОГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА!ВСИЧКИ ХОТЕЛИ СА НА ДРУГАРИТЕ!ЗАВОДИ И ФАБРИКИ ВЗЕМАХА НА БЕЗЦЕНИЦА И НАРЯЗАХА ЗА СКРАП !РАФИНЕРИЯ В ПЛЕВЕН ФАЛИРАНА, БУРГАСКАТА ДАДЕНА НА РУСНАЦИТЕ!ВДИГАЙТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КОМУНИСТИТЕ И СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО СМЕ БЕДНИ!СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ!НЯМА ШАНС ЗА ТОЗИ НАРОД
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизмът в България след 74-та година, вече миришеше на умряла риба. Много грешки се направиха, особено в производството. СССР ни съветваше да не отваряме големи заводи, а да взимаме тяхната продукция, която е предостатъчна. Освен това, СССР ни взимаха всичката продукция на техния пазар. Живков не ги послуша, почнаха да се строят големи заводи и започвахме да се изчерпваме. Навъдиха се и много предатели в ЦК на БКП, които изиграха Живков. След 80-та година, вече Комунизмът беше бита карта
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е за тва ще тъпчем на едно място поколения наред. Докато правим такива музей и развяваме руски знамена. Това комунистическо племе докато не умре и последният от него няма да видиме слънце над родината. И ще сме с поне 50 години след Румъния....
30
1
 
10
 
! Отговори
История преди 2 години
За Комунистическия период на България (1944-1989) накратко казано, нещата стоят така:Първо: Добрите моменти: Имало е много добри моменти- в областта на Образованието, Икономиката и т.н. Наистина, че се грижеха държавата да се стреми към височайшието и успяваха. Второ: Лошите моменти. Ограничение свободата на словото и вицове. Никаква връзка с народа. БКП бяха отдалечени от народа!!! Както и сегашните! Както и куп репресии, които се извършваха тайно и злокобно.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е резултатът на промяната на Радев - връщане на тоталитаризма и беднотията на комунизма!
28
8
 
10
 
! Отговори
жу преди 2 години
Искаме или не това е част от историята ни,не можем нито да го изтрием,нито да заличим...
27
2
 
12
 
! Отговори
Поука преди 2 години
Има една фраза: По-унил си и от Тодор Живков на конгреса през 89-та.
26
13
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков беше преди 2 години
казал: Един ден като умра, ме заровете по корем, щото като дойде време да ме отровите и търсите за помощ, да ми гледате гъзъъъъ
25
7
 
15
 
! Отговори
Белене преди 2 години
Изверг, масов убиец и национален предател.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята баба е завършила Художествената академия през 47-*** година. И казва, че е имала страхотен преподавател като Дечко Узунов, той бил демократичен човек, с усет за модерно изкуство. Но идвайки БКП на власт, казва, че махнали всички преподаватели отпреди 44-та година, включително и Дечко Узунов и настанили техни кадри. Баба ми вика, спуснаха ни Панайот Панайотов- ние професор по живопис в СССР, и казва, караше ни се, и ни налагаше своите методи как трябва да рисуваме, докато Дечко НЕ!
23
11
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Безсрамници/15Не ни занимаваъ с дядо ти - криминален полуграмотен престъпник и пияница! Малко и неефективно са го превъзпитавали! Трябвало е цялота фалимилия да превъзпитат!
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те БКП нарочно обявяваха всеки за фашист след 44-та година, за да може да ги махнат и да настанят собствени хора. Всички професори от Софийския университет и във всички останали университети в БГ след 44-та година, бяха махнати насилствено, с изтърканата фраза, че са фашисти, и си наредиха кадри на БКП. Даже един доцент в СУ, написал писмо, в което казва, че Комунистите изхабиха българската интелигенция! Смачкаха я! Унижиха я! В калтааа я натикаха!