Откриха музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева в Павликенско

Сбирката е разположена в здравната служба на с. Дъскот
8 апр 2022 11:40, Анисия Иванова
68

Музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева беше открит в павликенското село Дъскот. Там съпругата на бившия първи е работила като лекар. На откриването присъства и внучката на Тодор Живков – Жени Живкова.

Музейната сбирка е разположена в 100-годишната сграда на здравната служба в селото. Изложени са медицински инструменти от 30-те години на миналия век, шкафове, книги и вестници, както и снимки и лични вещи на д-р Мара Малеева и Тодор Живков.

"Днешната експозиция включва единствения по рода си регистриран лекарски музеен кабинет в областта с материали от 30-те години на миналия век. В старата експозиция не е имало лични вещи на г-жа Малеева и г-н Живков. А тя ми предостави снимки от личния си архив и лични вещи на г-н Живков", каза музеологът Диана Митева.

"Помагах на г-жа Митева във връзка с експонатите, най-вече със снимковия материал. Донесох един сервиз с инициалите на Тодор Живков, дарен през 60-те години и кристална чаша, която му е дарена в Залцбург. Чувала съм от дядо ми, това което знам от него, тя е помагала много на всички жители не само на Дъскот, но и на околностите и много са я обичали. Тя беше много принципна жена и много обичаше да помага", разказа внучката на Тодор Живков и Мара Малеева - Жени Живкова.  

Експозицията разкрива и малко известни факти за Тодор Живков като самодеец и читалищен деятел.  

"Те са се занимавали с културния живот на селото. Били са членове на читалището в Дъскот и г-н Живков е станал ръководител на театралния състав на читалището и даже е бил делегат на Върховния театрален конгрес", допълни Диана Митева.

"Тук е история, която е свързана с Мара Малеева. Тя е била доста общителна с хората, отзовавала се е на техните болежки", заяви кметският наместник на село Дъскот Николай Митев.  

Местни жители си спомнят, че Тодор Живков и съпругата му посещават селото дълги години, след като го напускат. Живков е бил гост на 100-годишния юбилей на основното училище в Дъскот през 1979 година.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В края на краищата Тодор Живков е историческа личност и няма лошо в това да има музей. Това е нашата история и стига сме я "забравя ли" и променяли.
20
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чугунените червени тикви си направиха музей на техния полуграмотен вожд-овчар - Айнщайн за пореден път се оказа прав, човешката простотията е безкрайна.
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Безсрамници!................всичко е ясно защо си останал прос...или беше ***....или най добре простттт...да да така е най точно
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За уредник на музея най подходящ е Бате Ви Бойко. Той последно се занимаваше с подръжката на бай Тошо
17
3
 
11
 
! Отговори
Sk преди 2 години
Кой ли пък ще го посети?? Колко музеи са отворени, без да влезе някой вътре.
16
9
 
12
 
! Отговори
спомени преди 2 години
Когато Живков управляваше държавата, няколко текезезарки идваха в Павликени при първия секретар да отпусне малко сирене за село Дъскот, защото няма какво да ядат на нивата. Отпусна им 10 килограма сирене над плана одобрен от бой Тошо. Доволни са хората и затова му направиха паметник . Поука- по време на глад сиренето вдига рейтинга.
15
5
 
29
 
! Отговори
Безсрамници! преди 2 години
Очистиха дядо ми комунистите! Той беше директор на Гимназията ни в града. За времето си интелигентен човек, историк! Обявиха го за фашист след 44-та година. Постоянно затварян и освобождаван от концлагери! Не видя бял ден! Уволниха го и от училището, забраниха му всякакъв труд, освен земеделски, да си копа градината. Чааак през 68-*** година му позволиха да работи отново обществени длъжности, но беше късно, вече беше възрастен и болен! Умориха го от БКП! Това представляваше тази Банда-БКП!!!
14
3
 
1
 
! Отговори
Престъпникът преди 2 години
До Киро-Роки си ти!!! С нецензурираните си приказки и манипулации!
13
19
 
10
 
! Отговори
И въпреки преди 2 години
внушенията на политическите управления на фащ и ЕС за "лошото" време при бай Тошо, истината се помни и хората знаят, че живели добре!
12
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков е на великия държавник на България за всички времена!!
11
4
 
7
 
! Отговори
Тъжна вест! Отиде си преди 2 години
политикът от БЗНС и министър на земеделието Цанко Цанковски (1917-2022). Роден на 19 септември 1917 г. в село Найденово в семейството на земеделците Петър и Карамфила Цанковски. Цанко Цанковски завършва Биология през 1941 г. в СУ Св. Климент Охридски. Учител в родното си село (1941-1946). Избран за депутат от БЗНС (1946-1962). Министър на земеделието в правителството на Тодор Живков (1962-1966). Малко известен на съвремието! Почива на 7 април 2022 г. на 104 г.
10
13
 
23
 
! Отговори
Киро-Роки преди 2 години
Нещастници!Музей на ръководителя на ПРЕСТЪПЕН режим и жена му!?!?!?!
9
19
 
15
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Това означава, че все още не е заличена паметта на хората, въпреки продължаващото вече 30 години игнориране и изопачаване на информацията за времето преди 1989 година....
8
8
 
16
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Ми те хората правилно казаха, че 80% от материала е дефектен. Как да се оправим с такива "умни" примери?
7
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър, лош, много хора си спомнят с носталгия за онова време.
6
24
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Поклон! Това е едно хубаво дело! Добре е да има повече такива, за да научава днешната младеж повече за Златните година на социализма.
5
22
 
18
 
! Отговори
Точен преди 2 години
Тодор Живков обичаше народа си и се грижеше за него, защото беше част от този народ. Днешните харвардци и брюкселски зелки мразят народа си и го обричат на робство. Бай Тошо не беше идеален, но беше българин.
4
16
 
21
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 2 години
Срам и позор!
3
11
 
22
 
! Отговори
а бе преди 2 години
Тоя да не е оня,дето се криел когато не са го търсили!?
2
11
 
23
 
! Отговори
Да преди 2 години
Глупостта Българска е безгранична!