Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото

Според Христанов, НАП били подготвени да предотвратят подобни действия
10 апр 2022 09:35, Петя Славова
104
Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото
Снимка: БГНЕС

Инлфацията в България е висока и бизнесът в страната се задъхва. Според заместник земеделският министър Иван Христанов, големите промени в сектор "Земеделие" могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. "Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна", каза той пред Нова тв.

"През изминалата година удвоихме COVID помощта. Тя беше 72 млн.лв., а ние я направихме 143 млн.лв.", отбеляза той.

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора.

Още по темата

"Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях - потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа "днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние", каза още Христанов.

На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, той отговори: "Очакваме спекула във всички направления. Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани:.

По думите му се очаква спекула на цените по отношение на яйцата и агнешкото на пазара "Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство", отбеляза  зам.-земеделският министър.

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

"Повечето от тях вече са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях", каза Иван Христанов. И допълни, че към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
1
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
преди много години болшевиките наложиха термина спекула,спекуланти,като нарицателно за лоши хора които са виновни за мизерията на народа/като се има в предвид нескопосаното и некомпетентно и управление /.СПЕКУЛАТА Е ПРАВИЛОТО В ТЪРГОВИЯТА ЧРЕЗ КОЯТО ТЪРГОВЕЦА ПЕЧЕЛИ,КУПУВА ЕВТИНО И ПРОДАВА ПО СКЪПО,И С ПЕЧАЛБАТА СЕ ИЗДЪРЖА,И НЯМА НИЩО ЛОШО,И ПРОТИВОЗАКОННО
32
0
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Тази спекула не е ли в противоречие с неолибералните мантри за пазарната икономика,както и най-основополагащата "пазара определя цената".Всичко това е много забавно,но защо никой не споменава за така наречените картелни споразумения,които съществуват при мобилните оператори и не само там,както и каква борбата с тях от страна на смехотворните държавни контролни органи.Този водевил,се наблюдава вече повече от 30 години и както се пее в една песничка на "Тангра"-Нашият град- "няма какво да се случи
31
0
 
12
 
! Отговори
продължаваме промяна преди 2 години
Край на спекулата. Нулева толерантност на корупцията. Нулева толерантност значи число със седем нули които може да приберем от плана за възстановяване. Нормални са 10 % комисиона. И ние къща храним.
30
4
 
6
 
! Отговори
Яжте си го преди 2 години
Аз като по глупав за тея пари ще се поглезя цяла нощ със истинско агне на 18г ! Пък вие си яжте дъртото месо от на агнето дедо му замразено от войната...
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светите празници в последните години се превърнаха в шампионат по надплюскване и манна небесна за алчните търговци и спекуланти. Аз нито в шампионата ще участвам, нито пък ще пълня гушите на търговците.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
затова градът не е решение, имаш ли двор , можеш да си гледаш всичко, а не да си зависим от спекулантите, пфу
27
6
 
1
 
! Отговори
ВОЙНА преди 2 години
Войната тя изгражда тя не разгражда! Трябва да нападнем Србия ВЕДНАГА! ТРЯБВАТ НИ ПАРИ И ТЕРИТОРИЯ СЕГА! КАКВО СТАВА ЗАЩО НЕ НАПАДАМЕ НИКОЙ?!?!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една магазинерка каза сутринта, че над 30 лева ще стане до седмица 1 килограм агнешко. Това е спекула. Те са картел на месо. При търговците е спекулата.
25
0
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Показаха производителите на агнешко месо. Те казват, че при тях изкупната цена е 8 лева за живо тегло на килограм. Започват протести на производителите защото държавата позволява на прекупвачите да вдигат цените три пъти. Производителите се трудят, хранят животните цяла година и не печелят нищо за сметка на търговците. Една магазинерка каза сутринта, че над 30 леща ще стане до седмица 1 килограм агнешко. Това е спекула. Те са картел на месо. При търговците е спекулата.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората в Европа протестират, за високите цени, нас всичко ни устройва. Роби сме си и това е. Защо не свалят ДДС на храните? Поредните изедници. Нищо социално, няма в социалната им политика.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две кокошки разговарят:- Скъпа, ти какви яйца снасяш?- От 50 стотинки. А ти?- Е, аз от 52, скъпа.- Ти па скъпа, за 2 стотинки ще си скъсаш заdника.
22
1
 
11
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 2 години
Продължаваме разрухата. Сега по добре ли живеете от преди година ? Няма ли да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете ? Имате много поздрави от Бате Бойко...ха ха.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що големите вериги, да не са на гербавите?Защо там цените не са наполовина?
20
1
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Абе доидат ли комунистите на власт и почва да излиза веднага думата "спекула".Некъдарна работа.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже съм атеист, не боядисвам яйца - само ще ги почеша.
18
1
 
3
 
! Отговори
Хахххх преди 2 години
Та те вече ги вдигнаха.В една пом.и.ярска верига "30 бели" яйца само за 14,49 лв. Защото са бели и стават по-красиви при боядисване. Купувайте, плюскайте и после хвърляйте.Миналата година един дебелак към 50годишен с нескрита гордост поиска 2 кори яйца.Тъй де, кой съм аз.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали твоята работа е да се бориш със спекулата какво правиш по въпроса
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляват ни хор, които нямат елементарна представа и понание за света и как се случват нещатаи винаги скимтятт, ако някой ги изкара от комфортната им зона или има критично мислене спрямо тях.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има достатъчно предлагане няма да има спекула, но то в ЕССР само се печатат пари слагат тибариери и после ти подхвърлят напечатаното, като ти отчитат лихва.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това министерство е било винаги на ДПС, БСП и последно ГЕРБ. Корупция, Бюрократи, Колективни крадци.