Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото

Според Христанов, НАП били подготвени да предотвратят подобни действия
10 апр 2022 09:35, Петя Славова
104
Зам. министър: Очаквам спекула по отношене на яйцата и агнешкото
Снимка: БГНЕС

Инлфацията в България е висока и бизнесът в страната се задъхва. Според заместник земеделският министър Иван Христанов, големите промени в сектор "Земеделие" могат да дойдат от следващата година, когато влезе в действие новият стратегически план. "Дотогава трябва да създадем мостово финансиране за производителите, така че те да могат да издържат и да преминат необезпокоявани периода с COVID кризата и кризата с войната в Украйна", каза той пред Нова тв.

"През изминалата година удвоихме COVID помощта. Тя беше 72 млн.лв., а ние я направихме 143 млн.лв.", отбеляза той.

По думите му с Министерството на финансите в началото на следващата седмица се очаква да бъде завършена още една допълнителна мярка в помощ на сектора.

Още по темата

"Упреците към нас са най-вече по отношение на това колко бързо се администрират процесите. Истината обаче е, че ние нямаме много възможности да намаляваме сроковете, тъй като има нотификации, след тях - потвърждение, следва и изплащане на суми. Искания от типа "днес или утре трябва да платим” са неизпълними, независимо колко съпричастни сме ние", каза още Христанов.

На въпрос дали е възможна спекула с цените на хранителните продукти около Великден, той отговори: "Очакваме спекула във всички направления. Колегите от НАП потвърдиха, че те са подготвени да предотвратят подобни действия. Сигурен съм, че в Министерството на икономиката също са подготвени. Нашата работа е да въздействаме чрез БАБХ, заповедите са изготвени. В понеделник или вторник ще бъдат подписани:.

По думите му се очаква спекула на цените по отношение на яйцата и агнешкото на пазара "Потребителите, които искат да подкрепят българското земеделие, трябва да търсят синия печат, който идентифицира българското производство", отбеляза  зам.-земеделският министър.

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара заради съмнение за салмонела, той коментира, че се правят постоянно информационни проверки, така че търговците да знаят кои са въпросните партиди.

"Повечето от тях вече са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко възможно е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят списъка с партидите на сайта на БАБХ и да се уверят, че нямат продукт от тях", каза Иван Христанов. И допълни, че към момента няма докладвани случаи на заразени, които евентуално биха имали връзка с казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
В превод преди 2 години
Означава че е наредил на своите хора да вдигат цените
12
2
 
13
 
! Отговори
Дядо Ваньо преди 2 години
Само Операция Z ще унищожи спекулата!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз очаквам слеф великден да сме с друго правителство пък било то и служебно. Тези ги визяхме, Стани да седна, това им е промяната и за да имат и дулгенцията на САЩ преименуват улици и купуват фърчила на хартия и те. Антируския вой да не го споменаваме. Ако затворят руското посолство ще се бетонират за две петилетки поне.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно! За Великденските празници във всички магазини на щандовете с агнешко, марули, краставици, домати и яйца, ще бъдат подсигурени кредитни консултанти по бързи кредити и кардиолози.
9
6
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
И кой мислиш, че ги вдигна - Кирчо и Кокорчо или герберастките мафиоти, държащи 95% от борсите на едро?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Великденските празници по всички магазини ще дават на изплащане агнешко, марули, краставици, домати, яйца. Ден година храни.
7
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
зададе ли се празник и цените скачат вместо да падат ден година храни основенлозунг на нашите пишман капиталисти а за западните търговски вериги нямамдуми как са надули цените аз пък ще се храня с банани и авокадо те са наи евтини
6
2
 
2
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
Щото им е сбъркано кардинално подпомагането! Дават на кланиците по 10 лева на агне, а на фермера, стопанина, овчаря .... все е тая, но е тоя дето гледа цяла година овцете без почивен ден дават Айтоз!
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Затвориха им кранчетата. Не могат да крадат.
4
0
 
13
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 2 години
Правителството има готов отговор на всяка свинщина в страната
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между борсови спекуланти на яйца и агнешко:- Заради кризата не мога да спя.- А аз спя като бебе.- Не може да бъде!- Да, на всеки час се будя и плача!
2
2
 
17
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
Най-ефективния метод за борба със спекулата - спираме да купуваме агнешко.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз очаквам, да смениме правителство. Не се трае вече с тези цени.