Храните ще поскъпват, но е безсмислено да се презапасяваме

Коментар на Яна Иванова и Катя Костова
6 апр 2022 11:22, Росен Стойчев
85
Храните ще поскъпват, но е безсмислено да се презапасяваме

"ЕК призовава държавите да намалят допълнително ДДС-то върху храните. България е една от трите държави в ЕС, които нямат намалена ставка на ДДС. Със сигурност можем да си го позволим. В период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата", заяви Яна Иванова, председател на Сдружението на храни и напитки пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите сме привилегировани, тъй като ние също сме много голям производител на пшеница и слънчоглед. Поради това няма изгледи при нас олиото да липсва.

"Безсмислено е хората да се презапасяват с подобни продукти. Не можеш да се презапасиш завинаги, а няма логика да се държат пари в шкафа. ДДС върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в РСМ го махнаха, а нашето е 20%", подчерта Яна Иванова.

"Поскъпват основните продукти, защото са свързани по веригата на доставки. Ако няма реколта, това тепърва ще се задълбочава. Тези продукти влияят на много други. Олиото и негови производни ги има в много неща, които ядем. Като няма жито, хората се прехвърлят на други продукти - започва да поскъпва оризът", коментира Яна Иванова.

Още по темата

Десетки браншови организации призовават правителството да се намали ДДС-то на 9%. Ако не намали цените, поне ще задържи този продължаващ скок. Продуктите няма да поевтинеят, но няма да поскъпнат. От Нова година с повече от 10% са се качили цените, каза още Иванова.

Тя е убедена, че намаленото ДДС би довело до бързо изсветляване на сектора и свиване на сивата икономика.

На живо от Германия в ефира на Bulgaria ON AIR беше включена и журналиста Катя Костова.

"Вече втора седмица почти никъде няма брашно, олио, макарони. При нас данъчната ставка върху храните е сравнително облекчена. Една от най-големите хранителни вериги обяви, че от тази седмица чувствително увеличава цените на основните хранителни продукти", коментира Костова.

Големите апели в Германия са хората да не се презапасяват с хранителни продукти.

"Втора седмица не мога да си купя бутилка олио, по щандовете започва да намалява и зехтинът. Доставките на основните хранителни продукти са намалели в сравнение с преди началото на войната", каза още Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 2 години
Яжте лапат за зелен преход.Они с големите заплати ще мезят .
70
1
 
8
 
! Отговори
Брама путра преди 2 години
Независимото дружество на йогите в България ви призовава всеки месец на 40 дневно гладуване в знак на подкрепа на правителството. Здравословно и икономически изгодно е.
69
1
 
14
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Било безмислено да се презапасяване . Аз смятам , че е безмислено да се храним . Може би и да живеем . Да живеят американците и техните слуги в България
68
3
 
6
 
! Отговори
истина преди 2 години
ДДС върху храните може да е 1 %, но цените няма да намалеят. Единствено увеличаване на заплатите може да компенсира инфлацията. Проблема е че работодатели са бивши комунисти и техните наследници, които взимат но не дават. За тях всичко е мандра.
67
2
 
12
 
! Отговори
Не ям хляб преди 2 години
и не ползвам олио. Въпреки това съм купил 2х25 кг брашно и 1 стек олио. Прабаба ми казваше, чуеш ли пушките - брашно, мас и газ. Жената беше преживяла 4 войни. Вярвам и, за разлика от тея плямпала.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
КогЙ закъсате издайте бутилките и ето Ви 200 лв!!!
65
0
 
16
 
! Отговори
Кен Ли преди 2 години
Значи разбирам ли правилно призива на икономическите "гурута" и "разбирачи" - Не купувайте олио и захар сега, купете ги утре на двойна цена?
64
1
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
"По думите ѝ българите сме привилегировани, тъй като ние също сме много голям производител на пшеница и слънчоглед. Поради това няма изгледи при нас олиото да липсва." - не, не сме привилигировани защото страната ни е разграден двор!
63
0
 
3
 
! Отговори
Hi преди 2 години
БКП не е умрялА Партия всички хора сега работят в чужбина безплатно за чужди държави, а чужди държави контролират и владеят ключови отрасли в страната. Всички виждат, че плащат но с прихода върви и разхода. Парламента беше гласувана и забранена. Май всички припяват в един глас "Сякъш съм Невидим"
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тя женицата го е казала по горе,че в БГ ДДС на храните е 20%.Акциза на горивото е още по-голям.Тоест колкото по скъпо е горивото и храните и всичко за което се сетите , толкова по голяма печалба за държавата.За да могат все пак да вземат 15000лв заплата някои държавни дерибеи без грам работа да свършат.
61
2
 
3
 
! Отговори
Hi преди 2 години
Защо в страната не се произвежда био гориво и слънчоглед? Ноу-Хоу ли няма?
60
2
 
8
 
! Отговори
Hi преди 2 години
При БКП хората бяха задължени да бъдат производители и всички гледаха грозде и бяха щастливи и не им пукаше за дефицитът в даден отрссъл че изоставс в страната. Само с многп безрсботен труд /бригади/ нещата в изосъаващия сектор се решаваха пример (енергетика-язовири и Тецове) които и до днес все още ги има. 🦈
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност можем да си го позволим. В период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата", заяви Яна Иванова, председател на Сдружението на храни и напитки пред Bulgaria ON AIR. . . . . . . . В 3 изречения 4 противоречия. Или глупава, или необразована, може и комбинация от двете! Без понататъшен коментар!
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спекула нищо повече.единствената смислена стратегия е по-икономично пазаруване.Логиката на търговците спекуланти е следната- вдигане на цената докато има клиенти.
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агнешкото удари 30лв За кг. Наясно съм че птлгеждането на животни изисква страшно много грижи. Но миналата година цената беше макс 18лв за кг. Олиото се вдигна, всички друго храни се вдигат. Но доходите на хората не. Говорят за инфлация по 10% а тя май ще излезе че е над 30% / за сега/. Уж големи капацитети Харвард и т.н. Не съм видял реални действия освен само празни приказки и неспазени обещания и най-важното ПРОДАЖНОСТ В ИМЕТО НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!
56
3
 
9
 
! Отговори
До Пилето преди 2 години
Не купувайте готово и търгашите сами ще увяхнат.Тия хормоналните за 40 мин. във фурната са готови. И 2 киловата да ти са реотаните с вентилатора, ще изгориш 40 ст.ток. А в какво ги киснат преди печене не знам, но в първите 20 Мин.на грила миришат отвратително
55
3
 
27
 
! Отговори
12 преди 2 години
За да се презапасяваш трябват пари. В магазина, в който пазарувам сложили бележка "не повече от три бутилки олио". Аз едвам за една събрах пари.
54
0
 
20
 
! Отговори
Hi преди 2 години
От страна износител на всякаква храна със свръх производство стана със свръх вносител на храни. Абсолютно "Мамино детенце". Другите страни инвестират в производството на храни защо ли?
53
2
 
18
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Когато нещата станат непосилни откъм цени, от София през сръбската граница до Босилеград са 70 км. Български град, няма санкции срещу Русия, нормални цени, отивам под наем със семейството, градът е малък и наемите са смешно ниски. Докато се оправят нещата у родината ми. И по всяко време мога да си отскачам до София.
52
9
 
8
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
тогава беше добре, спрямо днешното нямане...