Популистка ли е идеята колите на пияни шофьори да се отнемат?

Мярката е неприложима, ако колата е на друг собственик
12 апр 2022 20:00, Петя Славова
51
Популистка ли е идеята колите на пияни шофьори да се отнемат?
Снимка: БГНЕС

Отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори. Това предложение според експерти е много трудно да проработи.

"Всяка мярка, която ще доведе до по-малко катастрофи и загинали, има смисъл. След като си употребил алкохол или наркотици – това е умишлено престъпление", коментира пред Нова тв Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още по темата

Според него обаче има опасност да се стигне до неприложимост на подобна мярка. Например ако автомобилът не е собственост на човека, който се е качил пиян или дрогиран зад волана.

"Тази идея е стара и е чист популизам. В последния ден е и плод на кризисен пиар от страна на прокуратурата", коментира и адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.  

По думите му решение на КС дава отговор на въпроса може ли да бъде наложена подобна мярка. "Решението е блестящо мотивирано. Подобна мярка може да създаде повече проблеми, отколкото да реши такива", каза Йорданов и попита как би се конфискувал автомобил от търговско дружество, ако е лизингов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Варналиев преди 2 години
Браво! А къде ще ги паркират? Помня, как на паркинга на старото 3-то РПУ Варна стояха десет години десетина конфискувани коли. Сега ще са стотици, кой ще осигури площ за паркинги?
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се отнемат. Няма бивш наркоман. Един път наркоман - наркоман завинаги. Мозъците им са увредени. Да се вземат колите и да не се връща книжката доживот!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да влачиш един дрогиран мамин л***йнap няколко години какво е?