Без безплатни чадъри и шезлонги по морето тази година

Цените се връщат към тези от преди пандемията
Обновена: 21 апр 2022 20:44 | 21 апр 2022 15:47, Нели Христова
56
Без безплатни чадъри и шезлонги по морето тази година
Снимка: БГНЕС

Без безплатни и евтини чадъри и шезлонги се очертава да бъде „Лято 2022”. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове заявиха, че на повечето морски ивици се очаква цените на плажните принадлежности да бъдат тези, които са заложени в концесионните им договори, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Това, че сме защитили и сме спечелили дадената концесия с цена по договор не значи, че ще сложим тавана. За моя плаж например по концесионен договор цената ми е 10 лв. за чадър и 10 лв. на шезлонг, но аз тази година ще коригирам, спрямо предната, и най-вероятно ще ги давам на 6 или 7 лева”, заяви за БГНЕС Николай Димитров от Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Миналото лято, заради пандемията, Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за летовници. Сега обаче такава антиковид мярка не се предвижда.

Миналото лято в Слънчев бряг цените на чадърите и шезлонгите бяха намалени с 50%. Това лято обаче все още се обмисля дали да се заложи цената, която е заложена по договор.

„В единия район цената е 9 лева, в другите два района цената е 10 лв. за чадър и 10 лв. за шезлонг. Всяка година нашият наем и нашата концесионна такса се индексира спрямо инфлацията, а тази година обявената до момента е 15-16%. Не можем да си позволим да поддържаме ниски цени на плажните принадлежности”, обясни концесионерът Николай Димитров.

Край на безплатните чадъри и шезлонги на бургаския плаж.

„Към настоящия момент се подготвяме зоните да бъдат с платени плажни принадлежности. В момента не се предвижда възможност да бъдат коригирани, както миналата година, но на бургаския плаж цените са едни от най-ниските- 1.20 лв. е цената за чадър, толкова е и за шезлонг”, съобщи за БГНЕС Симеон Цветков- представител на концесионера на Северен плаж в Бургас

Очертава се и сериозна криза със спасителите на плажа. Инструкторът към БЧК Васил Алексиев, който води към БЧК коментира, че от всички, които завършват курса едва 20% искат да бъдат морски спасители. Останалите предпочитат басейни.

Още за сянката на плажа това лято вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, безплатните чадъри пред хотелите ще са само за украинци. Благодарим на Кирчо
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам миналата година колко бяха безплатни, ама в Несебър шатра на ден беше 90лева
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За украинките трябва да са безплатни.Трябва да им осигурим пълен лукс да си отмарят на плажа и да си почиват.Хубава храна,луксозни стаи и безплатни чадъри и шезлонги за да се чувстват украинките като у дома си.
21
1
 
3
 
! Отговори
Док преди 2 години
214 евро
20
1
 
28
 
! Отговори
Док преди 2 години
За Гърция съм си резервирал апартхотел за двамата с жената и двете деца на 100м от плажа в едно селце до Александропулис. Има си условия за хапване, тераса, паркинг. Плажа си е абсолютно FREE. За цялата работа бай Костас ме оферира за 214? за 5 нощувки. От вкъщи до там ми е по-близко, отколкото Ахтопол например. Само като се сетя, че съм давал по 50лв за чадър, шезлонг и кана със студен чай на наш курорт ме хваща срам.
19
1
 
21
 
! Отговори
haha преди 2 години
И без нашата весела компания, тази година сме в Гърция.
18
1
 
13
 
! Отговори
fact преди 2 години
мини, учения, потопен кораб ше видат ли туристите?Атракция ше е!
17
2
 
29
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи оз разбрах едно през изминалите години! Българските хотели не искат български туристи! Те дори не обичат български туристи! Те не са пригодени за български туристи! Те искат чужда валута и не уважават българина и като турист! Поради таз причина аз лично от около 20г ходя извън БГ. Много по добре дори в някой страни е в пъти по-евтино отколкото на БГ морето! Отделно, че БГ обслужването ... абе просто обслужване няма нямало е и няма и да има! Та така!!!
16
0
 
23
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Бе горивата скочиха, но Русе-Камчия-Русе на пропан ми е 60лв. С децата сме 4-***. Чадъри и шезлонги си имам в багажника. Автохладилник си имам. Тръгваме в 8:00, в 10:30 сме на плажа, като тръгнем в 16:00 обратно в 19:00 сме си в къщи в банята и слагаме трапезата. 80 лева разход с обяда и закуските ни. За тия пари и половин стая не мога да наема, камо ли да плащам за чадъри.
15
0
 
28
 
! Отговори
Чекайте ме преди 2 години
На кукуво лето.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така , за украинците няма ли да има ?
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па едно време, като ходихме на море, моят дядо викаше - па там може ли да доведа да паса козите, има ли къде да пасат, хахахах. Той горкият, понеже никога не беше ходил на море. Ама доживя до 109 години.
12
2
 
7
 
! Отговори
хм преди 2 години
До хмИсках да каза 10 лева, общо 30 лева
11
1
 
29
 
! Отговори
хм преди 2 години
Хм, какви ниски цени? Миналата година на Лозенец чадъра и два шезлонга бяха 60 лева и то края на юни, после може и още да са ги вдигнали. Ама тази година само по Гърция ще е. Няма как да им оставя 210 лева за лежането по плажа, като в Гърция е без пари.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На село си беше добре преди 89-та година. Идеш на близката река, па седнеш на брека, не ти требе ни шезлонг, ни чадър. Има брези, правят сянка
9
2
 
24
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Боли ме швепса. От години не съм стъпвал и не възнамерявам. Има достатъчно места нормален човек да изкара приятна почивка. Ако има мазохисти да се наслаждават в родината
8
2
 
34
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
да се надяваме че украинците ще имат пари за чадъри и лежанки. нормално е като има война да лежиш на плажа на лежанка под чадър
7
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от 30 години не съм ходил на море и не смятам да ходя. Излишни пари нямам. Пък и у нас си ми е добре. Под климатика на ладно и тъй.
6
1
 
40
 
! Отговори
No, thanks преди 2 години
А българите не се връщат... Вече може в Гърция и Турция, може и по-далече. Кой с какъвто бюджет разполага. Нашите хотелиери все се оа.кват. А заради Украйна и западно европейци нема да има. Руснаци - тоже.
5
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и без пари да ги давате, пак няма да отида!