Гьоков: Увеличаваме пенсиите през юли и октомври

Преизчислява се минималната работна заплата
Обновена: 1 май 2022 13:32 | 1 май 2022 13:25, Петя Славова
50
Гьоков: Увеличаваме пенсиите през юли и октомври
Снимка: БГНЕС

"Ако зависи от министъра на труда и социалната политика, то минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното и ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне, за да може тя вече да не зависи от редица субективни фактори. Към момента правим изчисления върху минимална работна заплата от 760 лв., но все още не срещаме разбиране от страна на финансовото министерство. Според мен те смятат, че не е нормално и го приемат като прецедент в една календарна година да имаме две увеличения на минималната заплата." Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова и допълни, че очаква до актуализацията на бюджета да постигнат съгласие.

Още по темата

По думите му след произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. "Аз се надявам, ако направим добри сметки, за актуализацията да имаме съгласие и от двете страни затова", допълни министърът на труда и социалната политика.

"Аз твърдя, че социалните работници ще получат увеличение на заплатите си, защото ние в социалното министерство правим разчети и ще направим възможно това увеличение. Говорим минимум за 10% увеличаване на заплатите, което да отчете инфлацията натрупана през предходната година, както и в началото на тази. Относно тези социални работници, които са по общините мисля, че съответните кметове трябва да помислят за тяхното заплащане", коментира министър Гьоков относно планираното увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор.

Относно пенсиите той припомни, че по време на предходни правителства, като тези на Борисов е имало години, в които те въобще не са били осъвременявани.

"Със сигурност процента на увеличение ще бъде по-висок от 6.1%. По време, когато Дянков беше финансов министър пенсиите въобще не бяха осъвременявани. Ако прилагаме чл. 100 от кодекса за социалното осигуряване се получават 6.1%, но с тях ние сме наясно, че в никакъв случай не компенсираме отпадането на 60 лв. ковид добавката, както и ръста на инфлацията. Затова, със сигурност увеличението ще бъде над 10%", категоричен бе Георги Гьоков и подчерта, че от 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии.

Социалистът още веднъж припомни ясната и категорична позиция на БСП, която е против износа на оръжия за Украйна. „Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги. Ние трябва да компенсираме хората за увеличените цени", добави Гьоков

В заключение министърът на труда и социалната политика честити Деня на труда от ефира на Нова и пожела здраве на всички българи. „БСП е партия със 130 годишна история и ние няма  да направим грешни ходове, които да навредят на хората", довърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: пенсииГеорги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 16- БОРИСОВ ТРЪГНА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2009Г ОТ 240ЛВ- ПРЕДИ ТОВА БЕШЕ 220ЛВ МИН ЗАПЛАТА А 1.2021Г- 650ЛВ С ДРУГИ ДУМИ ТРИ ПЪТИ.
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато управляват крадливите комунисти и социалисти има инфлация и хиперинфлация. Целта им по този начин да ограбват народа като създават изкуствена висока инфлация. Спомнете си през 1997 год. при Гечев когато имаше хиперинфлация и банките фалираха. И се чудя защо пропадналият политик Р. Гечев не е в затвора?
19
9
 
3
 
! Отговори
Бг Гражданин преди 2 години
Малко прецизност.Как се получи така, че на 9.1945 година е имало около 2500 партизани- а през 1989 година техния брой е вече 750000 човека - партизани, ятаци и помагачи, всичките с "народна" пенсия и отделно пенсия по стаж.Това е на гърба на трудовия народ.Колко човека беше Българската Народна Армия - около 160000.Малко аритметика. 25 години активна служба и придобиване на право за пенсия.Сега сметките - 160000 / 25= 6400. 6400 са хората от армията, които са се пенсионирали. ..
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хазната е празна тръгнал да увеличава пенсии и от къде пари? Сигурно пак ще изтеглят някое милиардче, но после кой ще връща тези пари не се знае.
17
3
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Преди Борисов тройната коалиция вдигна пенсиите и заплатите с 10%,а той щом взе властта каза,че пенсионерите са му изяли бюджета.От тогава 12 години им отмъщава.
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 13 90 % са с намалени пенсии спрямо 2021 г. Първо ги качиха и сега надолу.
15
10
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Лъжеш!Увеличена ти е!До Нова година получаваше по 120 лв.отгоре,а сега получаваш 60 лв.А от 1.07 ще ти бъде увеличена поне с 10%.От октомври отново.Кога Боко ти е вдигал пенсията така?Или не можеш да смяташ или си зъл герберуга,отпаднал от хранилката.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 ---- а преди борисов, какви пенсии и заплати сте взимали?!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хвърляйте на робите колкото да не се разбунтуват
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом допуснахме 30 години след така наречената демокрация да сме на последно място в ЕС,значи сами сме си виновни.Крадяха ни най-безогледно,а ние мълчахме.Сега изведнъж се сетихме колко сме зле.
11
5
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Стига ЛЪЖИ! От месец април 2021 до месец април 2022, пенсията не ми е увеличена, а напротив - намалена. Махайте се вече! Народът не издържа . ***!
10
4
 
25
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Ежедневно е увеличението на цените..Ежемесечно трябва да се увеличават доходит
9
2
 
12
 
! Отговори
Заминавайте на село преди 2 години
Да садите картофи.Нали така ви съветваше Боко.
8
2
 
20
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Дотогава хляба ще е -5 лв , олиото -10 помнете ми думата
7
4
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Те и предишните инфлацията ги изяждаше,ама ти си мълчеше.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дигнете пенсиите но спрете цените.
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсете си високите пенсии и заплати в Банкя.Там е заровено кучето.12 години никой не ви обръщаше внимание,а вие си мълчахте.Сега изведнъж всички ревнахте вкупом.Е,не става с вълшебна пръчица.
4
2
 
26
 
! Отговори
да знаеш преди 2 години
тези увеличения гьоков , вече са изядени от инфлацията .
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на министъра!Поне пенсиите да вдигнат,защото възрастните хора са най-уязвими.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените се дигат секи ден.