22% от българите живеят с пари под линията на бедност от 504 лева

Ромите без начално образование са най-засегнати
202
22% от българите живеят с пари под линията на бедност от 504 лева
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. линията на бедност общо за страната e 504.33 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 532.4 хил. лица, или 22.1% от населението на страната, съобщи НСИ.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 11.8%, а относителният дял на бедното население намалява с 1.7 процентни пункта.

Същевременно обаче системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.1 до 31.5%, или с 9.4 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.3%, или с 22.2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (50.2% за 2021 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2021 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години нараства спрямо предходната година с 0.3 процентни пункта до 10.0%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време.

Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.8 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 61.1%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над шест пъти за лицата със средно образование.

Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък – 3.6%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години (55.4% за 2021 г.) и едно лице в домакинство - жена (48.6% за 2021 г.). Най-голямо намаление на риска от бедност през 2021 г. в сравнение с 2020 г. се наблюдава при домакинствата с двама възрастни с три и повече деца - с 9.9 процентни пункта.

Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 13.9 процентни пункта по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 31.8 процентни пункта по- висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

През 2021 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 58.8%, а най-нисък - сред лицата, самоопределили се от българската етническа група – 17.0%.

Наблюдават се съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически
групи според икономическата им активност.

Сред бедните от българската и турската етническа група преобладават пенсионерите (съответно 53.5 и 37.5%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на работещите лица - 32.2%. По отношение на
безработните лица най-висок е относителният дял на бедните безработни сред ромската етническа група - 30.3%, при 22.0% от турската етническа група и 11.0% от българската етническа група.

Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност - и при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите лица намалява.

Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 18 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 8 пъти за турската етническа група. При лицата, определили се като роми - близо две трети от лицата с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: бедностромипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
част втора преди 1 година
На второ място самата система прави българите просяци, защото където й да отидеш да работиш, ти дават мизерна заплата, а собствениците прибират всичко и нарочно държат цените на порутените панелки безумно високи, за да теглиш заеми и даваш и на собствениците на банки...Като цяло заплатата трябва да стане процент от печалбата, защото служителите са тези, които развиват бизнеса, а собственика само прибира всичко...
166
0
 
0
 
! Отговори
част първа преди 1 година
Ето защо българите са бедни...На първо място са много прости и селските семейства учат дъщерите си да бъдат домакини, а простите им синове, които за нищо не стават се правят на мъже...Допълнително религията прави населението психично болно с глупости за дявола и бога...ада и рая...И така докато едните се образоват и си правят секс и пари, другите потъват в простотия и мизерия и не могат да се усетят как богатите ги манипулират...
165
1
 
1
 
! Отговори
СЛАВА УКРАИНИ преди 1 година
СЛАВА УКРАИНИ ДОЛУ БЪЛГАРИ НА УКРАИНЦИТЕ 800 ЛЕВА ПЛЮС ХРАНА ДЖОБНИ И БЕЗПЛАТЕН ХОТЕЛ БЪЛГАРИТЕ ДА ***!!!
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не важно колко са бедняците. Важното е,че банките имат печалба за първото тримесечие 569 млн. лв.Не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти.
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа, стискайте, гладувайте - така ще накажем(напляскаме) Русия. Колкото по-зле ставаме - толкова повече наказваме Русия! Затова трябва да плащаме повече за газ, ток, храна, транспорт , здравеопазване... Затова трябва да плащане по 40 пари на ден на укрофашистки бежанец и не трябва да подпомагаме по никакъв начин нашите деца, родители, пенсионери.... Да живее Про100Киро и му!
162
2
 
14
 
! Отговори
Петков преди 1 година
И да не забравите да си дарите заплатата и пенсиите за Зеленски
161
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква бедност бе!Я идете в моловете и големите хипермаркети да видите за кво иде реч.А по пътищата е пълна с коли,нали уж са скъпи горивата!Тези стъкместики са изсмукани от пръстите.
160
3
 
15
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 година
Това да живееш под прага на бедността в България не се нарича живот , а оцеляване ! Но пък си докарахме " промяна" ! Е, сега ще и сърбаме помията !
159
2
 
18
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
От едната страна,пушек,мъгла,безработица,бездомни,малки заплати и мизерни пенсии....От другата страна скъпи коли,джипове,лукс хотели и почивки,богати роми със скъпи къщи и с тъмни дела.....Хаос в здравеопазването,бедстващи хора...безхаберие и "политици" психопати....и за едни демокрация а за други деградация и Геноцид
158
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един хляб = 20 лв., скоро.
157
1
 
10
 
! Отговори
Аналогия преди 1 година
Един милион са пенсионери, а 550 хиляди - инвалиди и ***. Всички ще имаме право на помощ за отопление и социални, до прага на бедността - 504 лв.
156
5
 
19
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 1 година
Най голямата обида за един ром и евреин е да ги накараш да работят
155
4
 
18
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
За ситуацията с бедноста....кажете го това на всички Български партии,на ЕС,Брюксел и Байдън
154
3
 
14
 
! Отговори
рибока преди 1 година
линията на бедност определено ще се промени.
153
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече си мечтаели за пари гражданите на Бъл- ия , толкова повече им липсвали. Защото идва бъдеще с много , много щастие и пари , но само за богатите . Мечтателите на капитализма са тяхното бъдеще . Системата съществува в главите на бедняците . Няма бедняци =няма такава бедна държава. А ако никой не иска такава грозота си направете резерват без грозни и алчни кючекчий . Иначе ще ви боли до гроб от простотия . Откъде ли ще дойде тази искра за промяна , като грозните от вътре са навсякъде
152
8
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Точно затова влязохме в ЕС/ЕС.Честито!
151
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
168 защото не искат работа . Една ч..а ми искаше стотинки , дадох и 50ст и мрънкаше , че много малко , оттогава не давам на такива . За тяхните деца взимат помощи , аз не взимам семейни , че имам висок доход . Трябва да се подпомагат работещите , а не нищо не внасящите .
150
2
 
16
 
! Отговори
промяна,а преди 1 година
Щом дрънкате тези глупости,значи не сте гладни!Значи още може!
149
4
 
22
 
! Отговори
"Ромите без нач преди 1 година
"Ромите без начално образование са най-засегнати"-- а защо не учат и не се квалифицират, за да намерят добре платена работа?
148
4
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А Кирето, Кокорчо и Радев се скъсаха да пътуват, като за последно! Хората тънат в мизерия, цените растат главоломно, мерки никакви, обаче просто Киро и лепката Лена вчера в Киев, днес в Букурещ! Кокрчо в Брюксел, а Радев в Испания, че и лупинг врътна със самолета! Сташен пилот, ама безличен президент! Държавата катастрофира, но на кого от управляващите му пука!