Училищата изправени пред непосилни сметки за ток и парно

Оказва се, че издръжката трябва да се повиши с 40% за да се справят
5 май 2022 09:40, Петя Славова
51

Все повече училища и детски градини се жалват, че не могат да се справят със сметките за ток и парно. Оказва се, че се налага с 40% по-голяма издръжка.

"Има училища, които са на "Топлофикация", на газ, на нафта, така че сметката за издръжка на различните училища е различна. Към този момент отоплителният сезон приключи и имаме доста по-малко средства за отопление и осветление. Обсъждахме да се направи анализ на средствата, които са изразходвани за издръжка и да бъде актуализиран бюджетът на различните типове училища някъде през септември", заяви директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров за "България сутрин".

Директорът няма притеснение, че на 5 септември някое училище ще затвори и ще каже, че няма пари. Бюджетът на училищата е прозрачен процес и той се наблюдава непрекъснато.

"Обсъждахме учителската заплата да бъде 125% от средната заплата за страната. Това, което министърът пое като ангажимент, е да се следи този коефициент и ако средната заплата за страната се увеличи с 10%, с толкова да се увеличи и учителската", каза Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни и за помощта към украински деца.

"Към момента за тази година Министерството на образованието в Украйна е искало от нашето министерство да подпомогне с компютри и интернет мрежа, за да могат украинските деца да си завършат онлайн в Украйна. Така че, ако войната се проточи, е твърде вероятно да има ученици от Украйна от следващата година", завърши Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива директори като тоя и Стаматов българското образование е обречено да мъчителна гибел. Тоя веднъж и дибидюс се беше снимал, голям мачо., няма що?!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнесените,, обучения,,по молове, заведения, скъпи хотели и те ли са прозрачни и защо за тях винаги се намират пари?!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 години децата учат в къщи, а сега идва края на година и започва едно събиране на пари за подаръци на госпожите. Все си мислех, че е забранено да се получават подъръци или подкупи или каквото там го наричате, но явно в България си е практика
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде честито от Киро споко важно е да има за украинците
40
1
 
6
 
! Отговори
Няма значение преди 2 години
Кой ти търси ток и парно в училищата. Важното е тестове и маски да има. Не пилейте пари за ток и парно, купувайте тестове, да не се окаже после, че няма. Милиони трябва да се дават още за здравите деца, а за болните ще събираме капачки и за урките по 40 лв/ден срещу 35 лв/месец за българските деца, които уж трябвало да наследят тая родина ... да ти имам и родината и роднината...
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-накрая, икономическата логика сочи ,че училищата не са ефективни, бавно се припособяват, затова всичко ще бъде дигитализирано, хабят пари като цяло, на топлично по цял, никога от учител не съм научил нещо кой знае какво, само приповтарят какво са назубрили от някой учебник, практика зеро, затова и самите те ще бъдат занулени.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека растат гламави и неуки дечицата,ще има изобилие от милюцаи.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли ви е шпиц командата от герберска софийска община?
36
1
 
9
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Айде, кeлeмeтaтa онлайн пак. То, тва техното ако е образование, аз съм бухал...
35
1
 
15
 
! Отговори
читател преди 2 години
Не мога да разбера каква връзка има високата цена на тока с увеличението на учителските заплати???За последните три години имаха три пъти??? А 2 години работиха хоум офис и всички знаем как-на гърба на родителите и частните уроци!!!
34
0
 
5
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Ами осъзнаването ще започне дори по- рано , към 01 октомври!!! Добре дошли в РЕАЛНОСТТА!!! / за някои е невъзможно, те са в Мет'а!/
33
0
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Войната ще приключи в полза на Русия веднага след спирането на Северен поток 1. Няма толкова газ в Света, нито пък толкова евтин, за да замени всичкия газ в Германия! Това ще стане към декември!!!И тогава ще питаме : Защо ручахме жабетата?!
32
0
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
Икономическата катастрофа е резултат от неадекватната политика на ЕК и ЕС.
31
0
 
11
 
! Отговори
Амиии преди 2 години
ЗАСЛУЖЕНО ЕВРОПА ЩЕ СТРАДА, ЗАЩОТО ИМАШЕ ЕДНИ МИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ, КОИТО НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАХА И МАКРОН И МЕРКЕЛ БЯХА НЕГОВИ ГАРАНТИ!!! КОЙ КАКВОТО ПОСЕЕ....но принципно всеки норвален човек е против която и да е война!
30
1
 
10
 
! Отговори
321 преди 2 години
Нямат пари тези училища, от които се крадат пари. Някои директори , като например г-жа Илка Карева и заместникът и Анастасов от едно шуменско училище станаха милионери от парите на училището. Отклоняват средства по всевъзможини начини-през проекти, през фалшиви фактури, комисионни от ремонти и закупуване на материали и каквото се сетите. Даже Анастасов от години е на 2 трудови договора-вторият е, да контролира сам себе си, тоест - парите. Там цари пълен хаос както в бюджета, така и в назаначания
29
0
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Прав си! УЧИЛИЩА И ГРАДИНИ НЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ НА ТОК!!!
28
0
 
9
 
! Отговори
Няма разлика преди 2 години
...дали ще си слугинаж на ресия или на сащ! Но първото излиза по- евтино!!!! ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА АГОНИЯТА ЗА ЕВРОПА!
27
3
 
9
 
! Отговори
Охаааааааа преди 2 години
С 40% искали увеличаване на издръжката, т.е. парите за всеки записан ученик. Кого правите на абдали.Вие на ток ли се отоплявате?Вярно, че в директорските кабинети климатиците бучат без прекъсване, ама големият зор ви е още да си вдигате бонусите, които вземате средно през 2 месеца през годината и това зависи от икономиите.14 години бях в системата като административен специалист и ви знам номерата.Отделно такива интриганти и подмазвачи никъде другаде няма.70% не заслужавате даже е сте в училище.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи няма за училищата,а има за украинците за 5-звездни хотели?!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаете,че имаме българско министерство на енергетиката в Мета?Ще получаваме виртуален газ!