При висока инфлация: Кредити се теглят само при нужда

Българинът иска да живее в по-голямо жилище, обясни кредитен консултант
9 май 2022 09:15, Росен Стойчев
79

Стопиха се увеличенията на минималната работна заплата и на пенсиите покрай нарастващата инфлация. Хората продължават да теглят кредити, но дали е изгодно да се прави това в такъв момент коментира специалист.

"Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого – не е добър вариант", посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тошев обясни, че хората с изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

"За да се компенсира спадът, работодателите увеличават заплатите.

Още по темата
С повече доход плащаме същата вноска. Ниските лихви по ипотеките също са стимул. Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", посочи той.

По думите на кредитния консултант се наблюдава висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ръстът на ипотечните кредити е 20%.

Според него, ниските лихви по ипотеките са стимул и се наблюдава ръст при  закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях.

"Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните апартаменти. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, доходи с над 3 хил. лв. на домакинството. За съжаление, голяма част от българите нямат достъпа и възможността да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна", отбеляза още той.

"80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода – и посягат към спестявания, което не е добър показател. Ще трябва да се вземат, за да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от нея", категоричен бе кредитният консултант.

68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове, допълни още Тошев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2021 година масовият ИТ специалист в България е с около 2000-3000 лева заплата в частния сектор и около 700-1100 лева брутна заплата в държавния сектор. Има и изключения, но не са много.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над два милиона пенсионери със средна пенсия от 500 лева, а тук някакъв плещи за 10, 20, 25к.
48
5
 
19
 
! Отговори
do 38 преди 1 година
Квалифицираните кадри да не са само IT специалисти бе? Какви над 5000 лв? Ти изкара, че в България заплатите са по-високи от повечето държави в Източна Европа. 5000 лв е около два пъти повече от това, което реално вземат хората и не говорим за чистачи, а хора с образование и работещи в корпорации.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-изгодно е да се тегли кредит при висока инфлация. Взимаш кредит колкото примерно 60 заплати и после връщаш кредита с примерно 30 заплати.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кредит се тегли само при нужда. Това е вярно. Лошото е, че на практика почти всички в България са в нужда заради мизерните заплати и пенсии.
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак започна избиване на комплекси на тема заплата. Има сайт на НСИ - четете. Има данни от НАП за доходите - четете. За 2022 ще излезе от НСИ и данни за медианната заплата, което е на всеки 4 години, прочетете след една година. Половината хора на заплата получават по-малко от 2/3 от официалната средна заплата. Много далеч сме от над 1500 лева заплата.
44
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великите "експерти" от типа 4-5 к. пак са налазили коментарите да се издуят анонимно !Аман вече от рибарски раздувки ! Голтаци , намерили място да описват мечтите си !
43
3
 
4
 
! Отговори
До44 преди 1 година
До 44 хората по долу са Ти, явно си бъркаш в носа лежейки на леглото а се правиш на специалист с 5 к заплата. Давай помечтай си
42
5
 
14
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До 40 медиана или мода е все едно и също, зависи каква литература ползваш. Та тази заплата е около 65 процента от средната. За София средната за 2021 беше 2000 лв тоест масовата е 1200 1300 бруто. Затова моля ви се не говорете глупости. Българинът е най бедния в Европа и такъв ще си остане
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОЛП предстои да бъде вдигнат и то с доста. Капанът за мишлета ще щракне жестоко!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"заплата мода" и "каима"- новите бисери от днес. ахахахахаха. Драги, прави са хората долу да ти се подиграват...
39
5
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Като прочетох "каима", спрях да чета. Сам си си виновен, че ринеш дъното. Хубав ден. Отново- "заплата мода" не съществува като понятие. Медианна заплата. Мерси.
38
7
 
3
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Абе ти явно си ***.Ще ти обясня, имаш мусака с каима и картофи и 100 човека. 80 процента ядат само картофите, 10 пр. само гледат ине ядат, а останалите 10 пр ядат камата с малко картофки. Това се нарича заплата мода ай ся *** да си легнеш или да бачкаш за да си заслужил заплатката
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимият ми спор за заплати. На сляп по рождение не можеш да обясниш какво е жълто. Така коментирам винаги ситуацията. Няма как да ми се пее колко сте бедни, като заведенията са препълнени, а осморазряден бачкатор кара БМВ Е60. И да- касиерките гонят 2000лв.. Айде да са 2000 бруто... Чисто са 1600.
36
9
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Не ме интересува джобс.бг по никакъв начин. Гледам заплатите на други места, а работа си търся в LinkedIn, въпреки че по-скоро те мене търсят, а не аз тях. Има и сайт на НСИ. Има разбивки по райони и видове заетост. Отваряш, гледаш заплатите. В Сайта на НСИ не се отчита сивият сектор, разбира се. Такъв термин като заплата мода няма. Ако искаш да кажеш медианна- тя е над 2500лв. за София при средна около 2200 (справка- НСИ). Приспадаме и малко сив сектор и така.
35
9
 
4
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
До 38, братле отвори *** bg и не говори глупост. Имаш ли представа какво е заплата мода, ако не вземи прочети и не говори на изуст, Аман от разбирачи...
34
10
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
Силно препоръчвам да прочетеш някоя книжка, да се квалифицираш. Или да смениш работодателя, да бъдеш малко по-смел, ако не ти върви с четенето. Цифрите са точно такива, каквито са описани. Квалифицраните кадри взимат над 5к при всички случаи (без лекари и университестски преподаватели, за жалост...), а хора с основно или средно карат баничарки и рабтоят из складове и супермаркети за около 2к.
33
5
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
До 36Братле *** да те види психиатър. Явно си напушен или имаш психични отклонение
32
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия заплати. Масовата в София е 4-5000лв.. Около себе си нямам човек с по-малко. Да не кажа, че всички са с над 7, освен тук-таме някой млад лекар, работещ на 2 места и изкарващ 4-5. Заплатите в София ги сриват мижавите цифри из администрацията. Там са се събрали най-големите бездарници. Както долу е казано- касиерките вече са с по 2000 заплати. Касиерка, хора... Шофьорите и доставчиците отдавна минаха 2000.
31
8
 
16
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Отворете джобса и ще видите че заплата мода за София е 1000 1500 лв бруто. Над 5000 само ит, шофьори тир, и брокери, хахах.По повод на кредитите задава се десетилетие на високи лихви и рецесия. За заплатите те се вдигат но само в някой сектори. И това вдигане пак не изпреварва инфлацията. Тоест теглиш кредит с плаваща лихва при галопираща инфлация за да набиеш в имот 300 пр надценен при задаващ се обрат на пазара. Рецесия = безработица, фалити, падащи цени, масово обедняване, самоубийства.