При висока инфлация: Кредити се теглят само при нужда

Българинът иска да живее в по-голямо жилище, обясни кредитен консултант
9 май 2022 09:15, Росен Стойчев
79

Стопиха се увеличенията на минималната работна заплата и на пенсиите покрай нарастващата инфлация. Хората продължават да теглят кредити, но дали е изгодно да се прави това в такъв момент коментира специалист.

"Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого – не е добър вариант", посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тошев обясни, че хората с изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

"За да се компенсира спадът, работодателите увеличават заплатите.

Още по темата
С повече доход плащаме същата вноска. Ниските лихви по ипотеките също са стимул. Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", посочи той.

По думите на кредитния консултант се наблюдава висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ръстът на ипотечните кредити е 20%.

Според него, ниските лихви по ипотеките са стимул и се наблюдава ръст при  закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях.

"Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните апартаменти. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, доходи с над 3 хил. лв. на домакинството. За съжаление, голяма част от българите нямат достъпа и възможността да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна", отбеляза още той.

"80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода – и посягат към спестявания, което не е добър показател. Ще трябва да се вземат, за да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от нея", категоричен бе кредитният консултант.

68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове, допълни още Тошев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си на държавна служба често се налага да взимаш кредит при тези мижави заплати близки до минималната. В частният сектор взимат доста по-голями заплати, но има една несигурност дали утре ще си на работа.
29
6
 
26
 
! Отговори
хм преди 1 година
И нещо много важно - гледам около мен хора, които иначе са много солидарни с Украйна, твърдо срещу Русия и твърдо за санкции, но в същото време да протестират, че цените скачали. Ами няма как да не скачат. Санкциите си имат цена и тази цена са по-високите цени на всичко, т.е. инфлация. Как искаш санкции, но не си склонен да платиш цената и мрънкаш. Няма как да искаш само хубавото от живота, а лошото да остане за някой друг. Такъв филм няма.
28
2
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 1 година
Не съм съгласен- завърших НЕГ и още от втори курс работех фейк ИТ работа в кол център. Даваха ми начално за половин работен ден 1400. След третата година ръководех екип и взимах 4500 на пълен работен ден. Малко след това напуснах за реална ИТ работа, където заплатите са много по-високи. Имах колеги с холандски, френски, които взимаха доста повече.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са домакинствата с над 2000 лева доход в България, даже и в София. Средният брутен паричен доход на домакинство в България е 1289 лева за 2021 година, а за София е малко повече.
26
6
 
9
 
! Отговори
хм преди 1 година
Сега, ако си на държавна служба и си със силни връзки и знаеш, че няма да те махнат и ще ти индексират заплатата - ОК, ама в днешно време кой може да е сигурен за нещо. Утре се сменя властта и може да изхвърчиш и от държавна служба. А и държавата като влезе в рецесии и приходите спадат, въпреки инфлацията, с какво ще ти вдигнат заплатата? Кой ще е съгласен в частния сектор, да си свива ушите от пестене, а държавата да тегли заеми, за да вдига заплатите на хрантутниците? Ще има бунтове.
25
3
 
20
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
В кол център никой няма да ти дава 5 хиляди с немски. Я малко слез на земята. Те ще си държат кол центровете в Германия срещу 2500 евро на месец. С немски е не повече от 3000 лева бруто, можеш да изчислиш колко ти остава чисто.
24
2
 
11
 
! Отговори
хм преди 1 година
До РеалистА какво става ако си загубиш работата или доходът ти намалява? Изведнъж вдигат лихвата, вноската скача, цената на живот около теб скача, а доходът ти го няма. Следва шок и ужас. Да,няма да е за всички,но никой не е застрахован,че няма да се случи.Високата инфлация се бори с високи лихви. Целта е да се укроти търсенето. Това обикновенно води до забавяне на икономиката, а в повечето случаи до рецесия. Изведнъж се увеличава безработицата, заплатите си остават същите, но вноската расте.
23
7
 
9
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Моите уважения, в София много рядко можеш да видиш човек да работи за 850. На учениците в Икеа да бутат колички им дават по 1200 вече, както и за лятната ваканция да чистят в Макдоналдс.
22
14
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
В София НИКОЙ не взима 850лв. бруто при минимална 710. Айде по-сериозно малко. 850 не взима и чистачката в офиса, прощавай. Касиерките в София гонят 2000, той ми говори за 850... Отвори младежка заетост и виж, например. Заплата под 2000 рядко се вижда. Не всичко е ИТ сектор, но в ИТ сектора даваме начално 3500 на хора на 21. С времето стават в пъти повече. Знаеш ли немски само с гимназиално образование изкарваш 5к в някой кол център. За редки езици да не говоря.
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има статистика от НАП за доходите и едва няколко десетки хиляди са с доход над 5000 лева месечно в България. В София половината хора на заплата са с под 850 лева бруто месечно. Кредит се взима когато се налага, а това се случва на хора с всякакви доходи.
20
0
 
16
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Абе, напоследък много си имам рработа с имоти, та да ви кажа *** купува като невидел... Бая сиви парици се изсветлиха по тоя начин, сега - колко е адекватен, няма да коментирам. Затова и тая спекула с цените. А за тия дето и взимат банкови заеми точно сега, даже ми е непонятно да го мисля...
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от хората теглят бързи кредити, защото живеят над възможностите си. Искат да демонстрират "стандарт" и се разписват по всички фирми за бързи кредити и карти. Иначе големите богаташи!
18
8
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
При висока инфлация се вдигат не само лихвите, но и заплатите. В един момент може да се окаже, че с една-две заплати връщаш целия остатък от кредита въпреки по-високите лихви. Примерно взел си кредит от 10000 лева при заплата 1000 лева. Инфлацията скача, вдигат се лихвите, но и заплатите и се оказва, че ти остава да връщаш още 6000 лева, но при заплата 1500-2000 лева.
17
17
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
В големия град рядко има домакинство от двама с 3к доход. Иска да каже 3к на човек. Че дори и 3к на човек са малко. Това е склададжия и касиерка, например. При двама служители в западни компании- ето ти 10-12-15-25к месечно според зависи от позицията. Такива у нас- над 400 000 души. Те купуват луксозните коли и имоти. Около мен всички са такива, например.
16
0
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Продължение имот които никой не купува. А лихвите растат. 99 пр от кредитите в бг са с плаваща лихва, така че сте вързали вноската за максимум.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още юли месец ще се вдигнат лихвите според EURIBOR фючърсите, не го слушайте тоя. За 2023-та за момента са прайснати приблизително +2%
14
1
 
15
 
! Отговори
Луд ли е тоя преди 1 година
Дори в Люлин 3-стаен класически 80 квадрата вече гони 100 хиляди евро, а има още разходи по придобиване. За вноска от 800 лв, трябва да имаш самоучастие от 40-50 хиляди, които колко човека мигат да ги съберат особено с инфлацията.
13
0
 
14
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
хората с изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.и заплатите расте ли. Пак заблуждавате хората. 1. Заплатите растат само в някои сектори и пак не изпреварват инфлацията. Банките знаят че ако реагират грубо ще предизвикат рецесия но и знаят че инфлацията пак ще доведе до рецесия. Тоест в ъв всички случаи вървим към рецесия. Какво ще доведе тя. Безработица, спад на заплати и цени. А вие сте с кредит и имот ко
12
2
 
11
 
! Отговори
банка преди 1 година
видите ли банка - бЕгайте далеч от нея. В БГ нито има закони, нито правила. Алчните банкери заробиха маса народ, доживотни роби ставате.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли какво Ви разказваха от ЕЦБ преди има няма 6 месеца -спете спокойно деца,инфлацията БИЛА временна ,после нашите брокери и кредитни консултанти като в хор увещаваха народа да задлъжнява ,и сега когато инфлацията е зверска лихвите ще бъдат вдигнати ,НО не са само лихвите ,хората ще бъдат и вече са ударени от цените ,по всички фронтове ,а поскъпването на кредитите ще ги довърши