В Русе бетонираха стогодишно дърво, жителите в недоумение

Общинска фирма трябвало да изгради нов бордюр
17 май 2022 10:26, Петя Славова
20
В Русе бетонираха стогодишно дърво, жителите в недоумение
Снимка: Кадър, Нова тв

Множество негативни реакции сред жителите на Русе предизвика бетонирано дърво. Снимка от възмутен гражданин обиколи социалните мрежи и стана повод за  дискусия за това чия е идеята и кой е излял бетона.

Дървото се намира на малка улица в центъра на града, известна с архитектурните си шедьоври - Семизовата и Симеоновата къща. Около ствола на дървото е изграден кофраж, а в основата, върху корените е излят бетон. Минаващи край него русенци изпадаха в недоумение

"Те ще изсушат дървото, защото цимента е в корените. Tо сигурно e стогодишно дърво, див орех, но това ще повреди дървото", заяви пред Нова тв жителка на Русе.

Човекът, разпространил снимката в социалната мрежа, лично дойде на място да се увери дали замисълът за изграждане на бордюр около ствола няма да повреди дървото. Мирослав Малчев обясни, че русенци са били подразнени най-вече от вида на бетона, изсипан в корените. Добави, че никой не е знаел кой е извършил това и на кого му е хрумнала идеята.

"В първия момент като видях как е бетонирано дървото се възмутих, защото ми се видя много недомислено - стогодишно дърво да бъде по този начин бетонирано. Сега на място го виждам и има някакво циментово мляко, което ще се махне и дървото ще може да се полива, но както изгледаше по снимките - беше като кофраж някакъв", твърди Мирослав Малчев.

От градската управа обясниха, че старото заграждение около дървото е било начупено. На общинска фирма е било възложено да премахне изпочупената каменна кашпа и да изгради нов бордюр, който след това ще бъде засипан с пръст и мястото около дървото ще се облагороди

От общината в Русе уточниха, че сместа, с която е залят коренът на дървото, е циментово мляко. Предстои, след като изсъхне, то да бъде премахнато.


20
Още по темата: дървобетонРусе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Anon преди 1 месец
Заглавието нищо общо със статията, уволнете редактора!
13
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Не се прави така. При нас една фирма купи едни площи със сгради, ама и се стори малко мястото, изсече дърветата, включително една кайсия, от която и ракия съм правил и бетонира всичко. Сложи ограда и вече никой не й не може да се сети, че там е имало 40-50 годишни дървета, засадени за облагородяване през комунизма :) Е, след 3-4 години същия тоя му продадоха имуществото заради някакви мафиотски истории, но дървета няма, сега другия собственик ползва паркинга :). Това е като да переш пари.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам как на иманярите им е дошло наум да търсят съкровище в дърво! Обаче с брадви са издълбали огромна хралупа в ствола му, а около корените му са копали дупки. После една силна буря го е осакатила тотално, защото е бил вече подкопан и дестабилизиран. И този дъб вече е опропастен, на нищо не прилича. Ако побързате, можете да отидете и да видите ствола му, който все още си е там, но сигурно скоро ще рухне. Дадох този пример като доказателство за това как си пазим природата и ценностите.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София над Кокалянския манастир расте дъб, когото наричат "Аспарухов", защото според някои това дърво е на над 1 300 години. Според други било на 1 000 - 1 100 г. Не знам толкова ли е трудно да се определи възрастта на дърво. Според иманярите обаче не е трудно да го съсипят. Тъй като някои хора са оставяли монети върху дървото - като ритуал за здраве, а после тези монети са враснали в кората му, иманярите с металотърсачите отчели, че в дървото има метал! Не знам как им е дошло наум да .........
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казано ли е ясно в законите ни каква санкция се полага за опропастяване на вековно дърво?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой ще си направи ли труда най-после да опише всички вековни дървета в България? Засега циркулират разни списъци. Според едни от тях вековните ни дървета са над 1 300, според други били около 2 000. Уж има уредени със закон процедури за идентифициране на такова дърво и за включването му в някакъв списък. Неслучайно е казано "Много баби - хилаво дете." Всичките ни работи са такива.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто можеха да го обградят с бордюр, да вържат едно капково напояване и да го покрият с корк. Ама мисловна дейност нема.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно е дадено на ид*при да свършат тая работа. За всяка работа си трябва им, а в България сериозно намалява.
6
2
 
8
 
! Отговори
До Просто киро преди 1 месец
каква промяна те гони бе?! Това са старите тарикати, отдавна известни с усвояването на поръчки водещи до унищожяването и обезличаването на градовете ни. Кметове на ГЕРБ, БСП и ДПС и ти много добре го знаеш.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
брашно от чакъл има ли
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От пътни строежи работниците са на това ниво.Добрите майстори работят на частно в България.
3
3
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
Отсечете го и сложете слънчеви панели на мястото му - за повече въглеродна неутралност! Ще ви дадем и субсидия!
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така съсипаха и Старият Бряст в Сливен, хомо сапиенс дегадейшън
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще строят мини мол около кората му, като за снижени мизерници или тия които гласуваха за киро и шайка!