Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ

Експертът обяви, че правителството се справя добре
25 май 2022 21:30, Росен Стойчев
139
Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ
Снимка: БГНЕС

България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници, обяви пред БНТ енергийният експерт Христо Казанджиев.

"Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши.

Още по темата
Оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години", допълни експертът.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ - Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България", каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

"В енергиен план, за моя изненада, и в името на потребителите в България, правителството се справя добре. Предизвикателството, което беше поставено от "Газпром", беше преодоляно в много кратък срок. Очевидно е, че правителството се е подготвило предварително. Вярно е, че цената е малко по-висока, но природен газ има и се надявам нещата да се нормализират до края на годината", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Да започнем от двора на твоята къща! Как е възможно да има такива продажници!!!
126
1
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Този иска да унищожи България по-бързо от правителствата на прехода.
125
3
 
4
 
! Отговори
Добруджа преди 1 година
Тоя лобира за Шеврон ! Навремето ги изгонихме, сега май пак ще трябва да ги гоним !
124
4
 
5
 
! Отговори
мен преди 1 година
Това не бива да се допуска!!!
123
4
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 1 година
Този май забрави че навремето протестирахме заради това и не им се получи.
122
3
 
9
 
! Отговори
И този преди 1 година
е ПРЕДАТЕЛ......Наглостта на всички, които поддържат разрушаването на България, минава всякакви граници....Този метод е разрушителен и след него остава само ПУСТОТА...
121
3
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
В нета има снимки на пораженията, които прави добивът на шистов газ. Под земята се вкарват стотици отровни химикали, които после излизат на повърхността и се събират в хвостохранилище - зловонно езеро с площ поне 1 км2. То трови околната среда, почвата, растенията. Смрад се носи от ветровете. Е това ли искаме да си направим сами? Та колко територия сме ние? Земя като една човешка длан - както беше казал поетът. Да го правят държави с голяма територия и пустини на нея! Даже и там ще мирише!
120
1
 
9
 
! Отговори
Маруся преди 1 година
Що не се гръмнеш?!
119
3
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
Ако наистина има газ тук трябва да се използва а не като сегашното положение патово а и тези управници слуги платени Стига сте врекали за щяло и нещяло без да знаете пишете глупости
118
3
 
15
 
! Отговори
Баба. преди 1 година
Колкото видяхме злато толкова и евтин газ ще видим! Само пустинята за нас! Всъщност няма значениеТова е последнатаБългарска държава!
117
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя продажник,купен от съответната американска компания,която иска да добива тази газ на наша територия. И после тя да ни я продава! За сметка на това ще унищожи водата в този район и природата.Така че тоя купен продажник агитира хем чужда фирма да обсеби находището,което се намира в България и след това да ни го продава скъпо,хем същата тая американска газ добита в България да ни я продават скъпо.Имаме опит-Мариците и платеният антибългарин Плевнюлиев
116
1
 
15
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Да пуснем и марицата на Американците да продължава да трови Тракия. А бе от къде ги изкопахте тези платени унищожители на населението. Натраво да пробваме всички българи с ДДТ.
115
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания едно дете беше паднало в дупка от изоставен сондаж.
114
5
 
13
 
! Отговори
Дедовия преди 1 година
Този да ходи да дошла шистов газ, майка му
113
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя бих му рамазал продажната физиономия, ако ми падне.
112
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли как се образуват пустините? Тия няма да ни карат на сила под угрозата от санкции да залесяваме масова, ама да съсипем прородата ще ни натискат после ще кажат, че спасяват природата.
111
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да копаеш за шистов газ и да отровиш водата в държава, която е известна с минералните си извори... Това само "експерт" може да го измисли!
110
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108 Аз пък четох проучванията при предишните напъни да се добива шистов газ тук. Тогава са установили количества като за 5г. потреблението ни. Естествено е някой като иска да те убеди да направиш, което е в твоя вреда да ти обещава бляскаво бъдеще и "морета от газ", обаче няма такова нещо. От друга страна, ако си отровим земята ставаме едновременно пазар за храни внос от Запада, както и напълно зависими от тях. Това е цялата работа.
109
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
300 кватрилиона кубически метра газ имаме ще захраним млечния път, ама руснците са лопи и не дават.
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По логиката на евтоатлантика нашата реколта жито ще ни стигне за 50 години е пропуска да каже, че без да язнасяме, ама това е само дезинформация какво толкова. :)