Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ

Експертът обяви, че правителството се справя добре
25 май 2022 21:30, Росен Стойчев
139
Христо Казанджиев: Да започнем добив на шистов газ
Снимка: БГНЕС

България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници, обяви пред БНТ енергийният експерт Христо Казанджиев.

"Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши.

Още по темата
Оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години", допълни експертът.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ - Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България", каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

"В енергиен план, за моя изненада, и в името на потребителите в България, правителството се справя добре. Предизвикателството, което беше поставено от "Газпром", беше преодоляно в много кратък срок. Очевидно е, че правителството се е подготвило предварително. Вярно е, че цената е малко по-висока, но природен газ има и се надявам нещата да се нормализират до края на годината", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотници, стига сме ми поправяли постовете, ами направо триете да ВЕПЛ.
26
1
 
22
 
! Отговори
Иван Георгиев Петров преди 1 година
Аз също съм геолог с над 35-годишен опит и СЪМ ПРОТИВ.
25
25
 
1
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Крайно време е. Технологията отдавна е 100% безопасна
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги Може и да си геолог, ама като си продажен не ми вършиш абота досъщ като касапите в бели престилки дето ни затваряха и искаха да се бодем с екпериментални препарати.
23
13
 
2
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Не, не. За нищо на света! Искаме да храним Русия и да ѝ даваме да ни опъва както си иска. Това е много хубаво. Искаме да сме руски изтривалки
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия всичките като ги избесим, тогава ще се оправим!
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи колко ти платиха да дудниш за добив на шистов газ, ***!
20
14
 
1
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Аз съм геолог, но чета, че тук явно всички се мислите за геолози, затова няма да давам експертно мнение....
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ноя скоро си заминава, ние какво ще правим, като частните хамерикански компании оставят лунен пейзаж, приберат си печалбите и ние не един кубик евтин газ? Отделно тия находища имат нетраен живот, тоест за няколко години добив после тая земя става пустиня.
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят ни, като пишех, ми цъкахте минусите. Това е директива от Америка. Нахлуват в България, тяхно фирми и ни правят, като швейцарско сирене.
17
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Експертът обяви, че правителството се справя добре"..... Ясно.... От къде никнат тия тотални ***?
16
34
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Твърдо ЗА! Не на руския ботуш
15
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
НЕ, НЕ,НЕ,,,,,,,,,,,,,,,,НЕ .
14
2
 
32
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Това ще е катастрофа за България....
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска земетресения ли този сеяндурин гро. Зен. Този знаели как се добива шистов газ знаели че подпочвените води ще са негодни за употреба и много села и градове ще останат без вода. Знаели че подземноте пластове ще станат на пехтия и почвата върху тях ще стане като плуващи пясъци. Ще започнат да потъват цели села и градове. Хората добиват шистов газ но в пустинни райони. Този да вземе да се гръмне ще отърве хората от умнотиите си.
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги гледам тези от незнам къде си дошли разни енергийни експерти и специалисти по Русия почват да ми липсват математиците дето ни обясняваха за Ковида..
11
0
 
34
 
! Отговори
Не на Руския гъз преди 1 година
Проекта: Почваме добив на шистов газ в Добруджа като натравяме всичката вода и почва там. Няколко човека правят луди пари и след това заминават със семействата си и децата си да живеят някъде начисто я в САЩ, я в западна Европа за да си харчат десетките и стотиците милиони, а балъците в България умират от рак още на 20-30 години.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките ни експерти правилно ориентирани политически.
9
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива като този са за разстрел! Не стига, че добивът на шистов газ ще унищожи водните зележи/земеделието/живота в района, но и ние нямаме технологията за добива му! Това означава поредната концесия тип дънди - чужда фирма плаща минимална такса, след което ни продава добива на борсови цени! Не мерси! И в момента купуваме руски газ на борсови цени, пък не си унищожаваме природата!
8
2
 
31
 
! Отговори
25241 преди 1 година
, за няколко долара повече, е готов да плюе и в собсвеното си лице.