Психически изкривявания при продължително време пред екрана

Децата страдат, обяснява Ирена Анастасова от БСП
7 юни 2022 09:44, Петя Славова
24
Психически изкривявания при продължително време пред екрана
Снимка: БГНЕС

Децата все по-често стоят пред електронни устройства. Пандемията още повече засили този проблем.

"Когато едно дете прекарва продължително време пред смарт телефона, таблета или друго устройство, се наблюдават сериозни проблеми от физиологично, психическо и физическо естество - това води до сериозни психически и личностни изкривявания". Така коментира темата пред БНТ Ирена Анастасова - депутат от ПГ на "БСП за България", председател на Комисията по образование в парламента.

Тя е патрон на кампанията "Внимание, дете пред екрана!"- инициатива на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в Пловдив.

"Децата страдат от невъзможност за концентрация на вниманието. Потопени са в тази дигитална реалност, в която всичко се случва сега, в момента, на минутата, на секундата - в реалния живот не се случва така. Децата израстват с това усещане и затова в тях се трупа тревожност, агресия, имат ценностни проблеми - изграждат култ към материалното, имат превратни представи за смъртта, за живота, за победата, за загубата. Искайки всичко да се случи сега, тези деца проявяват агресия", обясни Анастасова.

Целта на кампанията е да алармираме обществото, да накараме младите родители да мислят по тези проблеми и да предприемат действия, да предизвикаме дискусия в системата на образованието, продължи тя.

"Нуждаем се от информационни кампании за родителите, а и за цялото семейство, защото в нашите традиции за отглеждането на децата помагат и бабите, и дядовците - тоест всички трябва да са наясно какво се случва", допълни Анастасова.

Тя отбеляза още, че в момента се прави преглед на учебното съдържание и точно сега е времето да се говори за ново учебно съдържание, което да е съобразено с реалностите - с начина, по който децата усвояват учебния материал, съобразено с дигитализацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
поздрави от Господ преди 1 година
Ще ви кажа как се получават най-трайните психически отклонения...Като държите обществото бедно и му промивате главата с религия...
19
0
 
8
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Електронните устройства не са проблем. А какво се прави на тях. Ако ще гледат образователни филмчета като : че трябва да си хвърлят *** в кош за *** и защо ; какво представлява работата на черния дроб в организма или какво представлява електропреносната мрежа, как се набавя питейната вода и т.н. , то тогава къде е проблемът. Проблем е, когато гледат кадри на хора с долнопробен речник и поведение, представени като върха на обществото. И никой възрастен около тях не опровергава това.
18
0
 
3
 
! Отговори
АЗ76 преди 1 година
До Анонименпосле беше Правец 82,Правец 8А,Ц,М,Д.Правец 16 със две флопи-та,със флопи и малък хард,със цветен монитор+защитен екран.който немаше защитен екран ползваше слънчеви цъкли. :)
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са с "псичини изкривявания" (леле, какъв термин!), значи са готови за електорат на БСП, там всички са такива.
16
0
 
8
 
! Отговори
Психически преди 1 година
отклонения се наблюдават най-вече в Парламента и неговите членове...Но това е от много напъване пред "Инструктурите"...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкривен съм от 1982-а година насам - първото ми съприкосновение с 8-битова крадена от Епъл българска щайга, мисля че модификацията бе марка "ИМКО".
14
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
А на някой реално пука ли му? Нееееее. Те на днешните родители не им пука за децата. Достатъчно е да не ги занимават и да не им се нарушава спокойствието. Ама то било оли-гофре-н ??? Е голяма работа. Те всички са такива. Такава е модата...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'кампанията "Внимание, дете пред екрана!'' ----- както младише шефьори имат стикер Млад Шофьор, така и аз искам да имам бадж Дрьт ***. Държавата кога ще се обърне по въпроса?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума най-големите психопати са АйТи спецовете.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13За съжаление денонощието е само 24 часа. Училището трябва да е приключило до 12:30ч. След което - лично време и време за самоподготовка. Така е било 50 години и е работило отлично. Кражбата на допълнителните 3 часа (до 15:30ч.) от личното време на децата само им вреди. То затова е и измислено така - да им вреди :)
10
0
 
9
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Два въпроса: 1. Къде е научното изследване по темата? Нищо не цитирате => това са общи приказки. 2. Каква е квалификацията на изказващата се? От опит ли говори? От позицията на някой, който е правил проучване, чиито данни можем да прегледаме? Или пак общи приказки? Бонус въпрос: Щом знаят какъв е проблема :) Какво е решението? Или пак общи приказки?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до fds ; Напротив , училището е единственото място , където се опитват поне за малко да ги отлепят от екрана и да погледнат и чуят това което учителят се опитва да ги научи ! Да , ама не ! Защо трябва да се мъчат горките дечица , колко по-лесно е да дращиш по айфона и да поглъщаш наготово добре смляната "информация" и мозъчето ти да се смалява още , и още , и още ...
8
0
 
6
 
! Отговори
Реалният свят преди 1 година
Ле ле ле от тази публикация се твърди, че в реалния живот и свят нещата не с били случвали в реално време тук и сега? Брей не се знае кой има нужда от помощ по-скоро автора на това писание.
7
2
 
5
 
! Отговори
L. преди 1 година
Това е очевидно, като гледам повечето от коментиращите тук.
6
2
 
18
 
! Отговори
fds преди 1 година
Те да продължават да държат децата до 15:30ч. на училище - пък чакай после психично здраве у децата. Кога ще учат за следващия ден, кога ще играят, кога ще имат време за допълнителни занимания - идиотска система.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се, че като деца нямахме такава мания , а играехме свободно на вън. Сега и за родителите е по лесно да сложат детето пред електронно устройство, а те да си гледат кефа, и после защо детето няма морални ценности???
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
троловете ми говорят колко велика била русия
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Искат всичко да се случи сега' ---- така е, няма да блъскат за 600 лв в бг като навън дават десет пъти повече
2
0
 
9
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Даже и в момента усещам как пълзят...бъговете...и говорят, говорят.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така е, вижте мисирките пишещи измислици тук. по цял ден пред екран стоят.