След пандемията - масови напускания, преквалификации

Хората се изнасят извън големите градове
7 юни 2022 10:10, Петя Славова
38
След пандемията - масови напускания, преквалификации
Снимка: БГНЕС

Наблюдават се масови напускания, масово преквалифициране, изнасяне за живот извън големите градове.

Всички тези процеси се случват напоследък като следствие на ковид пандемията, психологическите последствия и на преформатирането на пазара на труда.

"Основната причина е, че в дигиталният живот 2 години онлайн се загуби чувството за свързаност между екипите. Промените тласнаха хората към нови сфери, за да намерят себе си. 50 процента от служителите съобщават, че не получават уважението, което очакват на работните си места", заяви пред БНТ психологът Ани Владимирова.

По думите ѝ е масова практика шефовете да смятат, че щом служителите не казват нищо значи всичко е наред.

"Трябва да се обърне внимание на фирмената култура, заплащането и гъвкавостта. Средният престой в една компания вече е под 3 години. Доминиращият е търсещият работа и работодателят трябва да се приспособи ", допълни експертът по човешки ресурси Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарката психоложка пак е и3смукала нещо от пръстите си ! Какво да се прави - навик ...
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България остане 3-4 милиона, имаме някакъв шанс да оцелеем, с по-малко енергия, по-малко храна и по-малко ресурси.
29
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено. Плащаш ми за 40ч на седмица но очакваш от мен да изразходвам по още 15ч на седмица в дейности способстващи работата ми - транспорт, търсене на храна около офиса (които все по-често се местят в краищата на градовете или направо извън). Или ще ми заплатиш тези останали 15ч или ще си работя от вкъщи. Ако не ти харесва има други работодатели дето са съгласни.
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако търсиш човек, който да върши работа, която може да се върши от вкъщи и ти държиш да идва в офис трябва да идваш до тях да го взимаш и връщаш и да му осигуриш храна. Тези 2г хората установиха МНОГО ЯСНО колко много пари даваме за да се трудим в офис при положение че няма нужда това да се случва ОТ офиса. Може спокойно да се работи от вкъщи.
27
2
 
30
 
! Отговори
харесва ми преди 1 година
Никой не може да ме убеди, че е по-добре да бързаш, да пътуваш неприятно (независимо с какво, винаги е неприятно) и да седиш цял ден пред компютъра в офис, отколкото да си станеш спокойно и пак да седиш цял ден пред компютъра вкъщи, където си си направил да ти е комфортно на теб. Трябва ли да се страхувате, че някой ще дойде до бюрото ви, за да работите? Нали накрая се виждат резултатите?....
26
0
 
25
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Не може да има едно понятие " живееш добре " за всички. Хората са различни , имат нужда от различни неща и ги радват различни неща. Щастието е според конкретния човек. Колкото хора , толкова щастия. Съответно за едни работа от дома е щастие , за други работене извън дома е щастие. Важното е всеки да може да си го направи , както му се ще, за да е доволен.
25
10
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
"това е вярно , аз в момента съм по пижама , а след малко и ще ди взема душ ( а съм на работа от 8.30 до 17.30 в къщи )"Страшна городст е, че до 11 часа не си си взел/а душ. Дано поне дано живееш сам/а.
24
9
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
"Даде ама вкъщи по пижама вече се изкарват в пъти повече пари отколкото да бачкаш в някоя фирма и някакъв тъппанар да ти се прави на шеф."Аз взимам еднакви пари и вкъщи по пижама, и в офиса. Просто предпочитам да се оправя за работа, да си сложа хубави дрехи, да изглеждам добре и да имам нормално ежедневие. Вкъщи по пижама е липса на ежедневие. И не го изкаравй, че умрелия хоум офис е някакъв лукс/привилегия, при някои от нас въпрос на личен избор дали да сме хоум или не.
23
5
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
"До 7 На работа ходиш, за да бачкаш! Социалният живот идва СЛЕД това. Спрете да бъркате тези неща."Да, само че работата е 8 часа в общия случай, после колко време си извън дома си с приятели? И не става въпрос само за социализацията, не е нормално да седиш по 8 часа у вас като с опол и това да те удовлетворява и да си мислиш, че много добре живееш, защото после си излязъл за 2-3 часа (убедена съм, че дори не го правиш всеки ден). Истината е, че ви кефи да се скътавате.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Георги Първанов се е преквалифицирал в експерт по човешки ресурси?! Нищо чудно, че развива тезите в статията тогава.
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 - всичко зависи от човека. И в офиса можеш да имитираш дейност 8 часа и да висиш в нета или да пиеш кафенца. Затова е задължение на работодателя да разпредели работата по начин, по който да има максимална ефективност. Аз и да искам няма как да се скатая, защото съм счетоводител и ако не подам данъчна декларация първо следват глоби, второ - ясно е кой е виновен. От друга страна ако оправя счетоводните дела за 5 часа вместо 8 шефът ми не би трябвало да го интересува, защото работата е свършена.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са схванали нещата, ама то е защото са много умни. Има инфлация. На старото ми работно място отказват да ми вдигнат заплатата, на новото място за същата работа ми дават 20% отгоре. Аз напускам и почвам на моето място. Ама съм освободил едно място, за което не могат да намерят човек, защото дават малко... след три седмици търсене се осъзнават и дават с 20% повече за работното ми място, та някой се навива и започва. След година-две повтаряме упаржнението.
19
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запад вече масово големи фирми като Тесла и Гугъл,редица банки и други корпорации масово връщат служителите си в офисите и това не е случайно .Само в провинциална България все още процеса не е тръгнал масово ,който не иска в офиса да си заминава или да си направи бизнес -схемата с лежането и имитирането на работа от вкъщи приключи,работата от вкъщи е скатаване ,върши се нещо но не на 100% както в офиса ,филма с имитациите на дейности свърши !
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ставам. Работя от вкъщи или от някой друг град или държава. Приключвам работа и излизам, за да се видя с приятели, да поспортувам, да се разходя. Това ми е програмата през последните 2,5 години.
17
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина пландемията направи едно добро нещо, а то е, че хората се замислиха как искат да живеят живота си. Работа в офис от 9 до 6 и да се прибираш изцеден и да не можеш да обърнеш качествено внимание на семеството си вече не върви. Ако не в БГ има много чуждестранни сайтове, които предлагат дистанционна работа, така че будалите свършиха. Качествен персонал за жълти стотинки и отвратително отношение вече няма да намерят.
16
8
 
5
 
! Отговори
Брокита преди 1 година
И да не забравите да си купите нов апартамент, че ще ви изгорят паричките дето изкарвате.
15
5
 
15
 
! Отговори
та така преди 1 година
на полето има работа много , компютърджиите да отиват да работят !
14
2
 
23
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
От 10 години в офиса ходя да се видя с колегите някой лежерен петък. Най-много 2 дни седмично. Там само се разсейвам. То не е обяд в това или онова заведение, то не е тенис на маса, дартс, кафенца, масажи, мотаене. От вкъщи се работи много ефективно. В доста сектори си е така от край време, но след КОВИД нещата са тотално дистанционни. За какво да горя бензин или ток до офиса?! Отивам да се видя с хората и това е. Да не говорим, че пестя и време от транспорт.
13
0
 
9
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Сегашната ситуация дава възможност и на едните и на другите да са активни в социалните контакти или съответно не особено - на когото както му се иска. Така всички са доволни.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" По думите ѝ е масова практика шефовете да смятат, че щом служителите не казват нищо значи всичко е наред." - ХАХАХАХАХАХ . Ами даже и да ИМ КАЖЕШ си дърпат УШИТЕ само за тях да има. ! ЗА ТОВА ЧУВСТВТО И НЕ ПОЛУЧАВАТ УВАЖЕНИЕ РАБОРНИЦИТЕ! Много ЕР-БАТ пак да стане БОГАТ СЕГА "Бизнесмена"