Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни

Алибегов:Държавата не помага, но поне да не пречи
89
Разходите за ресторантьорите скочили 3 пъти, заплатите двойни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Всички писма, които през последната година и половина изписахме до управляващите, бяха в контекста „не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, поне спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския браншове”. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Нова телевизия.

Още по темата

Той каза, че разходите на бизнеса спрямо 2021 г. са се вдигнали 3 пъти. По думите му персонал няма, въпреки че заплащането, в сравнение с миналата година, се е вдигнало почти двойно. Според него от бизнеса не вдигат цените толкова, колкото би трябвало. „Наемите също са се вдигнали. За плажа трябва да кажем, че концесионерите през последните две години имаха отстъпка от 50% от Министерството на туризма. Тази отстъпка тази година я няма. Те си плащат същата концесия, а в същия момент изискванията към тях се вдигнаха – че трябва да имат повече спасители”, подчерта Алибегов. Той прогнозира възстановяване на бранша едва в края на 2023 г. и то ако няма други кризи. „Всички гледат на кризата в Украйна само в политически план, но тя влияе и на туристическия бранш”,  припомни ресторантьорът. По думите му държавата е трябвало да замени руските туристи с други, но тя не си е свършила работата.

Той коментира и това дали бизнесът няма да получи енергийни помощи ако актуализацията на бюджета не бъде приета от Народното събрание. „Не се притесняваме, защото премиерът явно не е запознат. Енергийните помощи не са в бюджета, а са в Закона за енергетиката, който ще се гласува отделно и мисля, че ще се приеме”, каза председателят на Българската асоциация на заведенията.

Алибегов подчерта, че по време на COVID кризата туристическият бранш е бил най-потърпевш, затова е необходимо поне една година след отпадането на забрани и мерки помощите за туризма да останат. През това време фирмите са задлъжнели, а държавата спира помощите, които идват от Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: ресторантьориалибегов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
И да допълня. В Гърция заплатите, тока и горивото са по-скъпи от у нас. Как може да държат по-ниски цени, дори на неща, които не са им даденост, като октопода например. Почти всичко е по-евтино или на подобни цени. Не говоря за бруталията в Миконос, а за нормални места. И това при по-високи заплати и при бензин 2.30?.
45
4
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Давам пример веднага от последните два уикенда. Гърция - салата огромна 6-7?, октопод 8-9?, лаврак 15-16?, тиро 3-4?, узо пломари 200мл 7-8?. 8 човека за три вечери над 200? сметка не сме имали, а ядене и пиене на корем. На плажа гирос 8? двоен, чадъри в цената. Созопол - 7лв чадър, 7 шезлонг, 15лв паркинг, 6лв бургаско 400мл, 6лв фрапе, 35лв октопод, 30лв лаврак, салата под 10-12лв няма и е на половина от Гърция като грамаж. Всеки си прави изводите.
44
0
 
28
 
! Отговори
Младен Старчев преди 1 година
напуснете ресторанта и след 1 месец ще ви преназначат с двойна заплата! аз вече го направих. ресторантите в БГ вече са повече от клиентите.
43
2
 
28
 
! Отговори
gfog преди 1 година
На крив ресторантьор, всички му пречат.
42
2
 
50
 
! Отговори
Абе хора.. преди 1 година
Намираме се в условия на отворен пазар... не може през ден да пищите за помощ от държавата. Каква помощ!? никой не е длъжен да ви поддържа неуспешните бизнеси на системи. Ако един бизнес не върви, той фалира, това е най-нормално и се случва постоянно в свободните пазари.
41
0
 
37
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Не е задължително всеки втори да е ресторантъор . Досега кво блееха . 20 години да си бяха купили имотите и да си направят заведенията без наеми .
40
0
 
19
 
! Отговори
Мария Антоанета преди 1 година
Като нема хляб, пиште ми яшката
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както бе казала една мъдра активистка: "Ми оди пеша ве, ей!"16
38
0
 
34
 
! Отговори
Е и? преди 1 година
Какво ни интересува това нас, нормалните хора?
37
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за тях, но моите разходи за ресторант силно намаляха - вече не ходя. Не че нямам пари но с тия кожодерски цени предпочитаме с компанията да си караме по домашно
36
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни занимавате с Алибеговия?А цените им колко пъти скочиха?Или за това се спотайват.А качеството скочи ли или да не питам?Салата от маруля,която на пазара е 3 броя за лев ми я пробутват за 12 лв.Яааа,у лево!
35
1
 
35
 
! Отговори
Ninja преди 1 година
Ковид Варварина отново мрънка! Аман!
34
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и моите разходи са скочили тази година ,но не съм седнал да мрънкам на държавата да ме компенсира
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасят незаконно морски пясък за чужбина. И дървен материал.
32
0
 
25
 
! Отговори
:) преди 1 година
Почвам да си разплитам чорапите!
31
2
 
52
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Вдигнали са заплатите от 400 на 800 лева!Мутрафони милионери кой ще ви работи ве?!Балъците свършиха!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eurostat (ec.europa . eu/eurostat): 37,2% промишленa инфлация (увеличени разходи за производство) в Еврозоната. България 49%, с толкова са се увеличили производствените разходи на бизнеса ***/crystal_book/1183 : 62,3% Ирландия, 62,3% Дания, 60,4% Румъния, 52,7% Белгия, 49,7% България, 49,3% Словакия, 48,7% Естония, 48,1% Гърция, 45,1% Испания, 44,1% Италия, 33,1% Германия, 27,8% Франция
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да има инвестиции и нови технологии и икономика при такива цени на енергиите и на ресурсите. Икономиката на ЕС постепенно спира да функционира.
28
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му помагали, а 9% ДДС какво е? И без това крият данъци като за световно. Помощи за ток - и най-нахално обяснява, че не му помагали.
27
1
 
48
 
! Отговори
Тони преди 1 година
Алибегов да обясни, защо цените в София са почти същите, като в Италия. Разликата в качеството на продуктите е извънземна. Точно той защо реве, при положение че във великите му заведения продуктите не са подходящи дори за бездомните кучета?